Падайки, турският самолет унищожил къщи край Бишкек

Причината за катастрофата била пилотска грешка
Обновена: 16 яну 2017 12:29 | 16 яну 2017 12:22, Елка Василева
65

Снимка: БТА

Тридесет и седем души загинаха, след като турски товарен самолет падна в село близо до столицата на Киргизстан Бишкек, предадоха Ройтерс и ДПА. Единайсет души с множество тежки травми са откарани в болница в Бишкек, допълва агенция ТАСС.

Самолетът "Боинг 747" изглежда не е уцелил пистата, докато опитвал да кацне в гъста мъгла.

Самолетът е паднал в населено място близо до международното летище Манас и се е движил няколкостотин метра през селото, унищожавайки 15 къщи. Повечето от жертвите са местни жители, а сред тях има най-малко шест деца. На мястото на катастрофата е избухнал пожар, който вече е потушен.

Катастрофата на турския товарен самолет е била предизвикана от "пилотска грешка", според първите официални заключения, оповестени от властите в Киргизстан, съобщава АФП. Според първите заключения на специалистите това е пилотска грешка, заяви първият вицепремиер на Киргизстан Мухаметкали Абулгазиев на пресконференция, излъчена по държавната телевизия.

Компанията собственик на самолета ACT Havayollari се е свързала с властите в Киргизстан за изясняване причините за катастрофата, съобщи ТАСС, като цитира представител на авиокомпанията.

Самолетът е летял от Хонконг до Бишкек и се е разбил по време на кацане. Причината за катастрофата все още не е известна, съобщиха по-рано от авиокомпанията. Оттам потвърдиха, че на борда на самолета е имало четиричленен екипаж.

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев подписа указ за обявяване на национален траур в републиката на 17 януари заради инцидента, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на държавния глава.

Атамбаев поръча на министерството на извънредните ситуации да окаже цялата необходима помощ на семействата на загиналите и пострадалите, и да се активизира работата на спасителите в района на падането на самолета за ликвидиране на последствията от трагедията.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на своя киргизстански колега Ерлан Абдилдаев, за да изкаже съболезнования от страна на Турция, предаде Асошиейтед прес.

Организацията на Червения полумесец в Киргизстан обяви кампания за набиране на средства за семействата на пострадалите и загиналите, съобщава още агенцията, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Навигацията да не би да е била с байряци,че не са намерили пистата в мъглата или ориентира им бил димящите комини на селото?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOQ SAMOLET NQMA NI6TO OB6TO S TURSKATA AVIOKOMPANIQ NO NA ZAPAD SE KASAT OT ANTITURSKA PROPAGANDA
20
0
 
10
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Искате ли да млъкнете малко? Умрели са 40 човека. Шест дечица.А вие се карате за глупости, които нямат нищо общо с вас и не зависят от мнението и желанието ви.Срам нямате.
19
11
 
11
 
! Отговори
читател преди 7 години
Турция - страна на геноцида, терора и простотията, виж последния бой в парламента.Страна, която носи само беди на Европа, и на нас. Никога, никому не се е извинявала за причиненото. Последният геноцид беше в Кипър.На границата с Турция - висока стена и високо напрежение.
18
15
 
11
 
! Отговори
ДЖЕРИКО преди 7 години
Турски не,кадърници, кой им дава право да управляват самолет на тия ве.....
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само лъжете като български професори когато стане дума за велика Турция.Самолетът не е на турските авиолинии. И сега се предлага в парламента всички медии, които умишлено разпространяват тази лъжа да бъдат съдени.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MyCargo Airlines сега, по рано АТС Havayollari се казвала фирмата , тая жена не се научи да пише статии , от 5 Медии една статия да сглобиш
15
6
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Всеки ден гледам къде напредва турската армия, медии не ми трябват. "Превзехте" Джераблус без нито една жертва след след като ИД го заряза, на юг на равното нямаше проблем докато не опряхте в Ал Баб, там имате големи жертви.Да не говорим, че ядрото ви са туркомани-терористи и араби-терористи от ССА.Вие сте само със Спецназ и артилер. подкрепа.
14
6
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
За пътищата в България: Уж били в дупки пък все оттук минавате, защо не ползвате Егнатия Одос в Гърция?Имало зима: Ама гледам пак всичките ви тирове са по първокласните ни магистрали Марица и Тракия.Затворили сме пътища: А вие Юли месец при преврата защо си затворихте всички граници?
13
8
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Умираме от яд! Всеки ден атентати, миналата седмица 39 излетяха в космоса, падаща лира, изтеглящи се инвестиции, хиляди работоспособни изгонени от работа.Умираме от яд!За офанзивата в Ал Баб дето не можете да го превземете 2 месеца с непобедимата турска армия, която никой не знае да има някога поне една победа няма да говорим!Ближи си раните и не дрънкай глупости!
12
3
 
5
 
! Отговори
US ARMY преди 7 години
Удариха самолета сега било пилотска грешка а корабче минава ли
11
9
 
17
 
! Отговори
ДДТ преди 7 години
Путин е виновен! Мръсните руснаци коварно са преместили пистата.(каза президента-пътник)
10
0
 
3
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
До ужасИмат и части МЕНТЕ . Даже и ЕЪРФОР 1 е загазвал .
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тия самолети дето като обикалят и не могат да кацнат от няколко опита не могат след това да се издигнат за наново да опитват,че то с един старичък кукурузник с препълнени баки за пръскане това упражнение се изпълнява по успешно и върти през нивите на осмици тъй ниско,че ако има кошове и за бране става и бензин му остава винаги за кацане и за след туй да не киха на излитане-икономичност и писметливост отвсякъде.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аман от тея ***,навсякъде с епроблеми създават.То не беше нарушаване на гръцкото въздушно пространство то и системно сега пък военен самолет се разбил в Киргизстан.ИНАЧЕ ревът мършолята ако някой навлезе на тяхна треитория.Международен Съд за туткията....изолация и пълна забрана за турчулятат в европа......
7
8
 
5
 
! Отговори
ЕПИКУР АНАСТАСИОС преди 7 години
HELLINIKO AERO DYNAMIS = GREEK AIR FORCE..ГРЪЦКИТЕ ВВС СА В ТОП 10 НА СВЕТА !КОЛКО ТУРСКИ САМОЛЕТА СМЕ СВАЛИЛИ ОТ 1960 - 14 САМОЛЕТА. ТИП ИЗТРЕБИТЕЛ.1995 ДЕКЕМВРИ - 2 *** ТУРЧИНА УМИРАТ ОТ РАНИТЕ СИ ОТ КАТАПУЛТ.1996 ФЕВРУАРИ - ОЩЕ ЕДИН СВАЛЕН Ф 4.2013/2014 - ОЩЕ ДВА СВАЛЕНИ НАД ГРЪЦКО УРАНОС = AIR SPACE.
6
10
 
3
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Тия боинги не си знаят годините ръждави *** а и не ги поддържат заради скъпи части и ето го резултата падат като круши. медиите ако не криеха всеки ден падат има милиони загинали вече но лъжат
5
4
 
11
 
! Отговори
учуден преди 7 години
И защо са му разрешили да каца като е имало гъста мъгла??? Не ми се вярва летището в Бишкек да е ободурвано с маяци за безпилотно кацане.
4
9
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
От камила на "вълшебно" килимче ХАХАХААААААААА
3
12
 
17
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Така е като дават самолети на турци. Турчина може да ниже тютюн за пилот не става.