Антонио Таяни е новият шеф на Европейския парламент

Италианецът сменя на поста Мартин Шулц
Обновена: 17 яну 2017 22:38 | 17 яну 2017 22:09, Веселина Йорданова
18
Антонио Таяни е новият шеф на Европейския парламент
Снимка: БТА

Европейският парламент избра днес Антонио Таяни (63 г.) от Европейската народна партия (ЕНП) за следващия председател на институцията с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни.

Още по темата
Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година.

Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 година.

Досега Таяни се е числил към три политически сили, сред които организацията на младите италиански монархисти. Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони. Таяни е юрист, завършил е обучение за диспечер в Италианските военновъздушни сили, бил е водещ на телевизионни предавания и специален пратеник в Ливан, СССР и Сомалия.

Той е бил е говорител на първото правителство на Берлускони. Многократно от 2002 г. насам Таяни бе преизбиран за един от десетте зам.-председатели на ЕНП.

В днешния избор Таяни бе подкрепен и чрез споразумението, обявено в началото на деня, между ЕНП и АЛДЕ. С избора на Таяни от днес трите основни институции на ЕС - ЕП, Европейският съвет и Европейската комисия, са под ръководството на ЕНП.

Това развитие идва на фона на разтрогнатото официално тази сутрин споразумение за общо управление, подписано през 2014 г. между ЕНП, АЛДЕ и социалистите и демократите в ЕП. До избора на Таяни ЕП бе председателстван от социалдемократа Мартин Шулц, който се оттегля, за да се върне в Германия.

Таяни бе избран едва на четвъртия кръг от продължили цял ден гласувания за шестима кандидати. В крайната отсечка от състезанието той се изправи срещу сънародника си социалист Джовани (Джани) Питела, подкрепен накрая с 202 гласа. Таяни посвети победата си на своите сънародници, пострадали от земетресенията в Италия, на бездомните, пострадалите от тероризма и безработните. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
Това не бяха никакви избори! Търговийка на дребно, между мошениците от т.н. ЕНП и мошениците от т.н. "Либерали". Либералите сега ще получат повече постове, т.е. повече парички. Социалистите губят. Защото преди години тайно се бяха договорили с ЕНП, да се сменят поредно на този пост. С други думи, буржоазна декаденция, абсолютна корупция и пълна липса на демокрация!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали съсела станишко щеше да е следващия председател
11
6
 
12
 
! Отговори
Голяма грешка! преди 7 години
Сега стана ясно кои ще се уреждат в Европа с предимство! Сложиха председател човек от най - корумпираната западноевропейска страна! Макар че Италия е повече южна като разположение. Ама като Великобритания напусна, сега Италия ще се урежда със служби по високите постове като най - лоялни съюзници на Меркел. На шуробаджанашки принцип. Това е ЕС.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никаква полза от тия, само вреда, разтурай!
9
9
 
9
 
! Отговори
Жалко... преди 7 години
ЕС все повече се првръща в цирк. Колкото по-скоро се разпадне толкова по-добре. Жалко, че не може да се рефромира, тези лапачи там никога няма да пуснат кокала и ще стискат до последно, дори и да знаят че провалиха първоначалната идея с която беше създаден съюза. Целта сега е да взимат големита заплати и да правят милионите от лобизъм колкото се може по дълго. Трябва просто всички членки да заявят exit, само това е спасението.
8
2
 
10
 
! Отговори
жабар преди 7 години
С две думи едно нищо Просто поредния италиански лапач Е те тоя ще го затрие европейския съюз
7
2
 
23
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Това не бяха никакви избори! Търговийка на дребно, между мошениците от т.н. ЕНП и мошениците от т.н. "Либерали". Либералите сега ще получат повече постове, т.е. повече парички. Социалистите губят. Защото преди години тайно се бяха договорили с ЕНП, да се сменят поредно на този пост. С други думи, абсолютна корупция и пълна липса на демокрация!
6
3
 
14
 
! Отговори
Джузепе преди 7 години
Маfiа, Берлускони, канцонети ... няма вече шайзе и минeтi !
5
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Тони..найка..
4
4
 
22
 
! Отговори
Шайло Жано преди 7 години
Поредната мижитурка- кариерист, слугинаж на глобализма и шериатския ислямофашизъм! Да ни е честито!!
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи има реален шанс отношенията с Русия да се нормализират.
2
4
 
14
 
! Отговори
ха преди 7 години
От трън та на глог,съсипията продължава....
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аууууууу ми сега другари?