Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага

В Северно Косово при сърбите да няма етнически албански сили!
17 яну 2017 15:37, Елка Василева
187
Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напрежението на Балканите рязко се увеличава и Европейският съюз трябва да помогне за успокояване на обстановката там, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. На пресконференция Лавров каза още, че не бива етнически албански сили да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово.

Всички разбират, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт, изтъкна още външният министър, цитиран от РИА Новости.

Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади Ивица Дачич /сръбският външен министър/ и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел, каза Лавров, цитиран от Спутник.

Ръководителят на руската дипломация посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има албански силови структури.

Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

По думите на Лавров изострянето се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвременна постхристиянска опаковка, съобщи Спутник.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става "неприлично" в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни Лавров.

Министърът заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина.

Никой не разрушава тази държава. /Президентът на Република Сръбска/ Милорад Додик неведнъж е изказвал своята привързаност към Дейтънските споразумения. Те обаче се нарушават именно от онези, които се опитват да взимат решенията в Босна, без да отчитат мненията на трите народи, а именно в това е същността на Дейтънските споразумения, каза още Лавров.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лаврата се изтърка. Ще го пенсионират скоро.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия да си стои в Азия и да ни остави на мира.
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SS само ти се струва - от препарата за вана е не го ло4и толкова раши
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е страхлива измамна и предателска държава
125
13
 
0
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Кво ,бе Лавра..?Аз пък съм за сърбите, а и ми се струве, че няма да сам само аз.А сега де.
124
11
 
7
 
! Отговори
Pilot преди 7 години
Напрежението на Балканите се създава от тези ,които създадоха Косово . На какво основание прекрояват граници,само защото някои се размножават като *** ! Но това ги чака и германците !
123
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лайнавров да си гледа евразийската кочинката, ние тука на балканите ще си се разберем по европейски.
122
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пази Боже руснаци да те бранят.
121
9
 
18
 
! Отговори
ПЕТКО СЕЛСКИЯ преди 7 години
Лавров не казва,че ще подкрепи Сърбите в Косово, като изпрати супер дизела "Дядя Кузя" в Адриатика , тъй като му ремонтира комините, щот много димели.И още - правели ремонт на някои от крилатите ракети, тия, де дето изпопадаха в Иран на път за Сирия .
120
14
 
8
 
! Отговори
нали преди 7 години
До Анонимен 163НАЙ--ОСКОТЯЛАТА държава е бг!
119
1
 
2
 
! Отговори
Ауууу, преди 7 години
Ам за Бъл направи отчет, набеляза новите опорни точки и уведоми наетите *** , че пари ще има. Напред companions, начело с Ас Ген и Ант Цон , ще победим ! Country or money!
118
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите си че ще избягате от Русия ли ? Те имат търпение.
117
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***--русофилите си пратиха децата на запад ,а нас искат да ни закачат за НАЙ--ОСКОТЯЛАТА държава Русия. НЕЕЕЕЕ . Отивайте , че да се отървем от вас.
116
19
 
23
 
! Отговори
Кво ,бе Лавра..? преди 7 години
КАТО НЕ МИНА ПРЕВРАТА В ЧЕРНА ГОРА, СЕГА .....КОСОВО ЛИ Е НАРЕД...??!!!ЗНАЕШ ЛИ, ЛАВРА --КАК МНОГО ЛЕСНО И СЪРБИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ ... САМО В "СРЪБСКИ АНКЛАВ"...??!!!И БЕЗ ТОВА СА ..../.НА БРОЙ /---- КОЛКОТО....ПИКНЯ ОТ МАЧКА НА БАЛКАНИТЕ!/..всичките им комший , им имат зъб....НИЕ БЪЛГАРИТЕ СЪЩО..../ДО ДИМИТРОВГРАД---ВСЕ Е БЪЛГАРСКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
115
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чете човек "коментарите" му става ясно, че с.о.р.о.с.ч.е.т.о вече дава последните си "зелени гущерчета", само и само още малко да продължи "масрафа"! НИЩО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ! Не можете да продължите вече по стария начин, защото планетата ни е малка и НЯМА ВЕЧЕ НИЩО ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ!Не може да се разширяват пазарите, суровините си имат стопани и става трудно да се вземат със сила! Затова и краварията, заедно със старата еуропки ТРЕСКА ГИ ТРЕСЕ!А чухте ли за Молдова, къде е Додон сега?
114
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската пропаганда е на всякъде в Съветския блок, защото там има най много бивши лапачи на долари.Хората се молят да влизат в ЕС тук некви руски гащници обесняват пак ,какво светло бъдеще ни чакало с Русия.Тея са за затвора всички в купум.
113
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия опита преврат в Черна гора, но не им мина номера защото арестуваха руските превратаджии и сега търкат наровете в затвора и си чакат справедливите присъди. Като не им мина мръсния номер там подтикнаха сръбските си марионетки да подпалят отново Косово. А идиoта Лавров сега крещи че за всичко бил виновен ЕС и той трябвало да вземе мерки за справяне с положението. Мерките са скъсване на ЕС с Русия и пълно нефто газово ембарго на руските терористи подпалвачи на расова и етническа ненавист.
112
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори Обама е по Бял от този ***
111
26
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия които защитават Сърбия и нейния мръсен подстрекател Русия, да си отговорят сами как биха реагирали, ако от Турция дойде влак боядисан в червено с написани по него антибългарски лозунги и брадати мъже с турски знамена по отворените прозорци скандиращи "Cмъpт за българите".
110
3
 
3
 
! Отговори
KAM MODERATORCHETO преди 7 години
Moito momche spored teb normalno li e da triesh komentari nudobni za nqkoi i da tolerirash tezi s golemi bukvi samo se zamisli...