Тръгва първата доставка на кубински въглища за САЩ

Това е първият законен кубински износ за Съединените щати от 50 г.
18 яну 2017 09:14, Елка Василева
4
Тръгва първата доставка на кубински въглища за САЩ
Снимка: архив, Reuters

За днес е планирана първата доставка на кубински дървени въглища за САЩ. Куба сключи епохална сделка за продажба на дървени въглища на американска компания в началото на тази година.

Това е първият законен кубински износ за САЩ от пет десетилетия като част от затоплянето на отношенията между бившите врагове от Студената война, информира Ройтерс.

Продажбата на 40 тона въглища, добивани от дървесното растение марабу, идва в момент, когато разведряването между Куба и САЩ изглежда под заплаха. До голяма степен сделката е и символична, като се има предвид, че стойността й е около 17 000 долара, отбелязва агенцията.

Първата доставка е насрочена за днес, 18 януари, два дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който заплаши да сложи край на нормализирането на отношенията с Куба, ако тя не направи отстъпки.

"Това е първият договор, но се надяваме да продължим връзката много години и не само с растителни въглища, но и други продукти, които сме готови да изнасяме, като мед и кафе", заяви Исабел О'Рейли, директор на държавния износител CubaЕxport.

Договорът беше подписан в началото на януари в Хавана от CubaЕxport и американската компания Coabana Trading LLc, уточни ТАСС.

Първата доставка включва два контейнера по 20 тона при цена 420 долара за тон.
Това е значително над пазарната цена на едро - около 360 долара (за тон), посочва Асошиейтед прес. Въглищата ще се продават на ресторанти и онлайн на клиенти в торби от 33 фунта (1 фунт = 453,6 г) под марката Fogo.

Годишно Куба снабдява с 40 000 до 80 000 тона въглища от марабу купувачи в Италия, Германия и още пет-шест държави, съобщи О'Рейли, цитирана от АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кубаизносвъглищасащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
добре бе, като не си доволен за щатите, да ги изнасят в Русия, Китай и Северна Корея.
2
0
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
До Анонимен 2Ти с очите ли четеш или с г*з*т.Въглищата се ПРОДАВАТ, а не подаряват или са откраднати.ЕЕееейййй, *** комунист !!!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умря Кастро и почнаха да им смучат ресурсите