Асад: Ердоган е замесен в контрабанда на петрол от Сирия

ИД бе създадена под надзора на САЩ в Ирак през 2006 г., каза той
20 яну 2017 13:00, Елка Василева
56
Асад: Ердоган е замесен в контрабанда на петрол от Сирия
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция е спонсорирала терористичната групировка "Ислямска държава", а президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е бил замесен в подпомагане на "Ислямска държава" и контрабанда на петрол от Сирия. Това е заявил в интервю за японския телевизионен канал TBS президентът на Сирия Башар Асад, цитиран от агенция ТАСС.

Ако говорим открито, то първо ИД бе създадена под надзора на САЩ в Ирак през 2006 г. и се базираше изключително в Ирак, заявил Асад.

След началото на сирийския конфликт Турция е спонсорирала тази организация, тъй като тя използвала сирийските петролни залежи за износ на суровини, получаване на печалба и привличане на нови бойци в своите редици. И Турция е била непосредствено въвлечена в контрабандата на петрол с участието и съдействието на самия Ердоган, заявил Асад.

В тази връзка той изразил увереност, че не може да се очаква реална борба с ИД от страна на Турция или САЩ.

В момента на цялата територия на Сирия действа примирие, което влезе в сила на 30 декември. Към споразумението се присъединиха правителствените сили и седем групировки на въоръжената опозиция, които са над 60 000 души. Гаранти на примирието са Русия и Турция. То не включва обаче борбата с терористите, в това число от групировката ИД.

Поредните междусирийски преговори са планирани на 23 януари в Астана. Съставът на участниците засега не се съобщава. Очаква се, че това ще бъдат представители на сирийската армия и въоръжени групи на опозицията. В центъра на вниманието ще бъдат въпроси за поддържането на режима на прекратяване на огъня.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38 свобода за тр,олене,то- има ама на словото няма Все пак трябва да се хранят от нещо третокласните жур,на,листи ба4кашти в медия за която на никой не му дреме какво пише
24
0
 
1
 
! Отговори
халиф Багдади преди 7 години
той и Асад търгува с петрол от исил - Дамаск да не би да го топли безплатно Лукойл
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работлив, ама ***.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 31,Интересно, цените са същите, внос не правите. Икономика от затворен тип ще практикувате. Само дето не е се сещам за нито 1 турска технология. А технология с инфлационни лири няма как да си купите. Тва компютри, тва gsm-и, тва автомобили. Крепи ви само това , че турците са работлив народ. Ама и то ще е до време.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенко,Смени хапчетата, че тези ти идват силни и не ти се разбира.
20
2
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Уважаеми , посланникът на Сащ в Бг- какво и защо се прави на интересен !?!? Утре го няма ...и НЯМА !!! Също като ***.... Ненчев -Още прънкя и плюнкя "ЦРУ тавтото.".. не разбрахте ли ,че сте "убити"-няма ви вече...нищо не сте - хората ви отрекоха ...цереуйци можете да си го" духате "сами!!! Еврейското ХИЛИХИЛИРИ умря!.. СВЕТЪТ не ви ще !?!? Наясно е каква гадост сте !!! Не всеки се продава срещу народа си!!!
19
8
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Турската лира всеки ден бележи нов Исторически спад .Цената и вече е 48ст и е най-ниското ниво след деноминацията и преди 18 години.Икономиката и е пред тотален срив.И това което не знае Ердоган е че Турски поток няма да има.Турски поток бе плод на разединение между Европа, САЩ, и Русия.Санкциите скоро ще паднат и Путин скоро ще има Европейското одобрение за далеч по изгодния за Русия и Европа Южен Поток.
18
5
 
6
 
! Отговори
Бърррр преди 7 години
Тоя си направи богатство за 7 поколенеия пък синчетата му си имат корапчета за милярди който не знае и в момента турската лира е на дъното и народа реве
17
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 23-24,Има разлика казваш...А замисляш ли се, че проблема не е в това кой ще се учи и кой не? Проблема е, че има политическо решение за това. Че историята се учи такава, каквато е угодна на властта. Както навремето нас ни учеха,че 23та година в България е имало антифашистко въстание. Преди да се появи фашизмът.
16
2
 
7
 
! Отговори
Малеее преди 7 години
До МалеееСвалят портретите не на Ердоган а на Ататюрк, Нека да поправим
15
5
 
9
 
! Отговори
Малеее преди 7 години
Докато диктатора Ердоган е на власт,Турция винаги ще пътува надолу.Атататюрк ще бъде винаги най-великия лидер на Турция,а не диктатора Ердоган.Сега започнаха да свалят портретите на Ердоган от училищата и нямат да учат за великия Ататюрк,защото турското МОН отпада да се учи част от историята за Ататюрк.
14
1
 
7
 
! Отговори
Циник до 10 преди 7 години
ТЪРСАТ....българската граматика!
13
6
 
11
 
! Отговори
Вулканът преди 7 години
Диктатора Ердоган много добре знае за тировете,който са отишли са били пълни с оръжия за ИД. Уж че са били помощи от първа необходимост се оказа тирове пълни с оръжия.Синът да диктатора Ердоган имал икономически интереси с ИД,
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Asat se oplakva ot Turzia. EVROPA se oplakva OT RUSIA
11
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат:Лошото е че тези които останат живи от идалците ще правят атентати и в Сирия и в Ирак.Край на цитата! Бъркаш се! Ще ...и правят...атентати в Европа!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по принцип, да кажем, че е прав до известна степен, ама сега Ердоган е приятел вечна дружба, ни самальот, ни посланик, ни сирийците са важни, Асад да не се оплаква на японския император като на арменски поп, че днес-утре сюлимана престъпвал от "отбрана" към нападение на Дамаск, възползвайки се от емоциите в САЩ и съвсем ошашавения двойностандартен и разноглед от фондации и комитети свят.
9
1
 
7
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Това не е новина както и цру
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това всички го знаеме нищо ново. Истината е да спрът краварите да хвърлят от самолети оръжие на идалците и войната ще свърши за нула време. Групировката идал е създадена да унищожи Башар Асад и да свалят режима му в Сирия. Същата тази групировка убива и в Ирак. Който не играе по свирката на краварите веднага му спретват Майдан. Надеждата е в Руснаците да унищожат идалците и войната приключва. Лошото е че тези които останат живи от идалците ще правят атентати и в Сирия и в Ирак.
7
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 7 преди 7 години
Нарича се - ирония!
6
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ***:за теб ердогсн може да есултан ,за мен еедин *** койтореве за куршум.