Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон

Хиляди жени протестираха из улиците на Европа
Обновена: 21 яну 2017 19:28 | 21 яну 2017 18:37, Анисия Иванова
297

Протестът във Вашингтон. Снимка: БТА

Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души. Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

Хиляди жени днес излязоха и по улиците на някои европейски столици срещу новият президент на САЩ Доналд Тръмп, поемайки щафетата от Азия, преди голямата акция, планирана във Вашингтон по-късно през деня, в която се очаква да се включат близо четвърт милион души, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да напишем история в битката за равенство", заявиха организаторите на протеста в Лондон. Демонстрантите скандираха "Станете. Говорете. Разобличете."

"Днес Лондон се присъединява към света, за да покаже колко много ценим правата, които всяка жена трябва да има", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам. Известни личности, борещи се за спазването на женските права, като Бианка Джагър, певицата Шарлот Чърч и актьора Иън Мъри Маккелън, изразиха подкрепа за демонстрациите срещу Тръмп, който вчера положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, също ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея дето се мислят за жени в Северна Америка малко попрекалиха с изстъпленията си. Може би е време да ги заблъскаме, а? Не е нормално те да ни блъскат, а ние да си траем. Не е и етично. И не е редно. Или да им пуснем още фандък? Белким мирясат?
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма и половин процент от населението на САЩ и то с преувеличението. Клановете Буш и Клинтън си отиват след 30 години демократична диктатура по света, спете спокойно деца! Лека нощ! :)
174
0
 
1
 
! Отговори
чехльо преди 7 години
роско вече може да заеме своето заслужено място сред останалите пуси хатс
173
0
 
5
 
! Отговори
спиш ли? преди 7 години
Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам - ама кога тарамбуките на Меркел ви ебб... на Нова година не протестирахте нали - Що ли????? надевай се ку ре на пияни жени!!!!!!
172
0
 
6
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
500 хиляди безработни *** които се страхуват че ще им бъдат спряни помощите.
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяло постижение си е - това че са се събрали половин милион жени, и сред тях няма ни една ставаща LOL
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди обратните и цветнокожите се бореха за правата си - дадохме им ги. Сега започнаха да се борят срещу правата на белите и хетеросексуалните. До къде я докарахме а?
169
2
 
8
 
! Отговори
Господин Пунтила преди 7 години
В много издания пишат, че има протест срещу новият им президент и колко много били, нещо като масов спорт. Но никой никъде не пише против какв точно не са доволни, няма изказвания, няма водачи. Нещо като "протесна мрежа" - организирана с раздаване на лозунги и горещ чай с добавки. Нещо като цветна револщция или майдан, нещо като нищо друго на света. Или протеста е като реакция за няколко милиочета разход , тъй като как може някой да си въобрази, че може да променя статуквото.
168
2
 
12
 
! Отговори
СМЕТКАН преди 7 години
500 000 души по 10$ на час - 5млн.Ухапвоне от бълха !
167
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой НЕК протестира срещу действително нарушеноте права на жените в мюсюлманския свят а протестират срещи виртуалната възможност да се нарушат правата на жените на запад. Сорос , глобалистите и демократическата партия са разтворили кесиите и плащат яко на медиите за да изкарат хората на улиците. Толкова дълго тренираха с всякакви цветни революции и арабски пролети че вече технологията е напълно готова за да я приложат и в САЩ на родна земя.
166
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преувеличавате цифрите и създавате умишлено истерия.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя не е ли отменил санкциите още. Що се мота? Още малко ще търпя и ще спря да защитавам глупостите му.
164
5
 
8
 
! Отговори
Едно не разбирам преди 7 години
Уж са големи демократи, а не искат да признаят демократично избрания си президент !
163
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората в Амирика се усетиха че Трумп ги изигра и се вдигат срещу него. Спрете с тези хуморески че били купени. Там просто има демокрация и всеки може да си изрази мнението.
162
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя Тръмп май не го харесват нещо.
161
4
 
1
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До Истинатa:Подкрепям те с изказването на Алек Болдуин.(този му се е спаружил мозъкът от......сетете се).!
160
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кофти времена за Тръмп.
159
4
 
19
 
! Отговори
Бащицата Махно преди 7 години
Требе да се работи, Янки Дудъл,Янки !!! Лежането Ви свърши...
158
2
 
7
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Именно. Протеста през деня. Вечерта кристал нахт. И на другия ден полицията да пита кой е бил. Що няма бунтове във Китай? Цялата държавна машина смаза майдана на Тянанмън и са първа икономическа сила.
157
4
 
13
 
! Отговори
Алекс2 преди 7 години
Като гледам снимките казвам Посмали М-а*го . А преобладаващия цвят на недоволните и лилав-тоест т-ретополови и г-ейове ! Само завършен *** може да е против добри отношения на САЩ и Русия ! А тия които плачат за Украйна да си спомнят как беше превзета власта на Яноковски ! Косово е много лош прецедент.а нашите продажни политици първи го признаха...