Шествието срещу Тръмп във Вашингтон не може да потегли

Стотици хиляди хора са изпълнили маршрута на протестната акция
21 яну 2017 21:24, Анисия Иванова
131
Шествието срещу Тръмп във Вашингтон не може да потегли
Снимка: БТА

Толкова много хора са се събрали за участие в женския поход срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон днес, че шествието не може да потегли, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хиляди хора са изпълнили маршрута на протестната акция. В резултат походът не може да потегли към Белия дом, както бе планирано.

Все пак се очаква множеството, събрало се близо до Капитолия, да се отправи към Нешънъл Мол - пространството пред Белия дом в центъра на столицата на САЩ.

Още по темата

Представител на местните власти допусна, че участниците в похода може да са повече от половин милион. Той обаче обясни, че точният им брой не може да бъде изчислен, тъй като ниските облаци не позволяват въздушните снимки.

Встъпилият вчера в длъжност президент на САЩ Доналд Тръмп имаше възможност да види днес от прозореца на лимузината си протестиращите срещу него жени във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

На връщане към Белия дом от религиозна служба кортежът на Тръмп подмина няколко групи от "Похода на жените". Когато той прекосяваше едно кръстовище, шофьорите на околните автомобили натискаха клаксоните.

Някои от демонстрантите бяха издигнали транспаранти с текст в смисъл, че правата на жените са и човешки права. Това бе напомняне за думи от реч на Хилари Клинтън, произнесена от нея преди години в Китай като първа дама.

Други транспаранти се обявяваха в защита на планираната раждаемост.

Няколко хиляди души се събраха днес и в центъра на ирландската столица Дъблин в знак на протест срещу встъпилия вчера в длъжност нов президент на САЩ Доналд Тръмп. Демонстрантите скандираха лозунги в подкрепа на либералните ценности и правата на малцинствата, предаде ТАСС.

За кратко бе парализирано движението на наземния транспорт в района на протеста с участието на членове на женски и студентски организации, както и на представители на група за борба с расизма и крайнолеви движения. По данни на полицията проявата е преминала мирно без инциденти.

Хиляди демонстрираха и в центъра на Стокхолм в подкрепа на човешките права и на жените в частност. Проявата бе в знак на солидарност с "женския марш" във Вашингтон срещу Доналд Тръмп, предаде ДПА.

На митинга в шведската столица речи произнесоха представители на женски и феминистки групи, на "Амнести интернешънъл" и "Грийнпийс", на групи за правата на сексуалните малцинства и на политически партии. След това протестиращите отидоха до посолството на САЩ, където издигаха транспаранти с надписи като: "Долу малките ръце от ядрените оръжия" и "Любовта, а не омразата правят Америка велика".

Подобни протести се състояха днес в столиците на Норвегия, Финландия и Дания, допълни ДПА. 

"Женски марш" имаше и в Париж с участието са мнозина американски работници и студенти, пребиваващи във Франция, съобщи Асошиейтед прес. В добро настроение и с песни демонстрантите преминаха край Айфеловата кула. Някои носеха плакати, на които можеше да се прочете: "Наблюдаваме ви, г-н Тръмп" и "Женските права са човешки права".

Организатори на протеста във френската столица са над 40 феминистки и антирасистки организации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп няма да изкара много. Ще му се наложи да бяга при Путин.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
във България жените съгласни със гръм:))) протести няма.
68
0
 
7
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Ама на тия как са им им измили мозъците не е истина!
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Органисаторката на това шествие е Линда Сарсур, (Linda Sarsour) , която е про-шариа, честа посетителка на Белия Дом при Обама, и добре позната в социалните мрежи като върла привържаничка на радикалния ислам
66
3
 
22
 
! Отговори
дядомраз преди 7 години
Ако предишните му жени са били като тези които протестират кой мъж не би ги сменил? Нима не сте съгласни ,че повечето съвременни жени са негодни да бъдат добри съпруги и майки на децата ви?! Човекът се е огледал и си е взел жена от Източна Европа по-нормална жена. Това не противоречи на семейните ценности. Чух речта му от 20.01. Човек с подобни на моите разбирания.За това го харесвам.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да сте протестирали, когато вашата партия реши да издигне Килъри Клинтън! Ако вместо нея беше Барни Сандърс, дедо ви Тръмп щеше де гледа Белия дом на картичка
64
0
 
26
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
"Някои от демонстрантите бяха издигнали транспаранти с текст в смисъл, че правата на жените са и човешки права". Къде бяха същите тези протестиращи, за да защитят човешките права, когато САЩ под ръководството на Обама избиваха стотици хиляди в различни точки по света, когато организираха преврата в Украйна, когато създадоха така наречената Арабска пролет, която се превърна в смразяваща зима, когато САЩ предизвикаха най-голямата хуманитарна бежанска криза, когато създадоха Ислямска държава.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп да излезе пред белия дом и да хвърля бомбони от чували.
62
0
 
11
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
До 104 АнонименПлатил е но на загуба. Явно след като Тръмп е президент Сорос постоянно ще губи и до кря на годината ще обяви фалит и минути по късно ще се спомине от масивен инфаркт. Тежка му пръст.....
61
0
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Кучетата си лаят ,керванът си върви !!!!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не разбрах срещу какво протестират. Какви права им наруши Тръмп за един ден. Оня ден имаха всички права, а вчера вече нямат. Тия *** са на път да си унищожат държавата което май е изгодно за нас.
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
0.5 млн вещици
58
11
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
Смешно е как разни летящи холандци, Никита и прочие по-долу виждат Тръмп като месия. И преди всичко са тесни специалисти по световна политика. Две неща да ви кажа:1. Тръмп, когото величаете, ми прилича на егоцентрик, за който "Президент на САЩ" е трофей, който му липсваше. Не търпи критика, дори когато е градивна. Такъв човек не може да води никаква промяна.2. ЕС ще го бъде, споко
57
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този форум има поне 10трола ангажирани да ни обесняват кое е правилно и кое не е.А и за семейна ценностна система,за здраво семейство,при положение че Путин си изгони жената,на Радев също има втори брак а за Тръмп -не знам коя жена му е по ред новата му изгора.
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос е виновен. Пак плати на 500 000 човека да излязат по улиците:)
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На малко прасе и на нов началник ,да не се радваш ,че не се знае какво...ще излезе.!
54
2
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Не мога да ги разбера американците, уж демократи, а не са съгласни с правилата които да си избрали. Два милиона и половина избиратели в по вече гласуваха за Клинтън, а победител е Тръмп. Подобна глупост искат да ни наложат и слугите на Трифонов у нас. Трябва ли да се съгласим? Смятам че не за да сме по добре.
53
0
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Много етноси са. Но всички казват че са китайци.
52
4
 
42
 
! Отговори
Соломон преди 7 години
Щетите които нанесе Барак Обама на този Свят са огромни. Днес Европа изглежда така за това че Барак Хюсеин Обама обеща арабска пролет на маймуните от Азия и Африка и ги изпрати да търсят човешки права и безплатно храна в Европа.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 94,,на жените,, А на мъжете в Бг ,каква им е работата,да пият ракия ,да им меришат чорапите,да гледат футбол постоянно,и да бистрят политиката от сутрин до вечер.Да мрънкат че вечерята закъснява и е студена.....