Литва спря руска тв, зовяла към окупация на Прибалтика

Телевизионният канал излъчвал програмите си от Швеция
17 фев 2017 16:30,
126
Литва спря руска тв, зовяла към окупация на Прибалтика
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия одобри днес действията на Литва за спирането на сигнала на рускоезична телевизия, призовавала в програмата си към насилие.

Комисията отбелязва, че правилата в ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза.

Рускоезичната телевизия "РТР Планета" излъчва от Швеция. Вилнюс е доказал, че има очевидни и тежки нарушения на правилата срещу речта на омразата в програмата на телевизията. Изказвания, прозвучали в програмата, са заплашвали с военни действия, окупация и разрушаване на няколко държави, включително Литва, Латвия и Естония.

В директивата на ЕС от миналата година, която засяга този въпрос, бе разширен обхватът на случаите, в които подобна забрана за излъчване може да бъде приложена. Директивата обхвана реч на омразата в медиите на основата на етнически произход, вяра, сексуална ориентация. Очаква се тези правила да обхванат и платформите в интернет за видеосподеляне.

Литовските власти са съобщили на ЕК за случая през декември миналата година и са спрели сигнала на рускоезичната телевизия за три месеца. На основата на предоставените доказателства, комисията оценява, че предприетите от Вилнюс мерки са оправдани и съразмерни. Литва спира посочената програма за втори път, след като през 2015 г. отново се наложи прекъсване на сигнала по подобни причини.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
5
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
С такива русофили като нашите - спукана е руската кауза по света!
44
6
 
3
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Радев го избраха, защото Бойко пусна срещу него кака Цецка. Преди Радев беше Плевнелиев - кой го избра - русофилите ли? Май като дойде транша с рубли и тогава се вдига процента на русофилите!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гумен Гадев спечели щото народа искаше да шамароса мутрокомуниста бай Х
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската империя достига своя апогей във втората половина на 19 век, от тогава насам постоянно губят територии, и така от 24 млн кв км, днес са 17 млн кв км, след един век ще са 5 млн, а след 2 века няма да съществуват
41
5
 
1
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Щото сме исторически православни и затова се натискат по гейски сайтове не хем ПРАВО хем СЛВНО половината свещеници. Няма право и криво - важното е да няма поробители и поробени.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е тая официална статистика за русофилите бре, повечето българи особонно в западна България ненавиждаме руснаците
39
1
 
0
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Прострелва се, обаче е пълно с руснаци и православни църкви дето ще ги зяносат с великото си руско човеколюбие! Т.е. е като турците да обстрелват Кърджали.Иначеее и там е много засегнато от социализма като при нас и е хъбаво само в централните части, които са оправени след СССР. Грозното е, че сме смрадлив народ НИЕ! Защото ходихме във Вилниус на екскурзии по съветско време и го мислихме за Русия, а сега псуваме същите тези места и хора, като втасахме, че не долюбват Русия.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то и армията на Финландия беше по-малла от парада в Масква, ама две роти скотовъди с карабини Ви направиха за смех на цел свет, още ближете рани
37
0
 
1
 
! Отговори
Преразкази по преди 7 години
Преразкази по картинки- да дадт линк към доказателствата!Ако наистина е така тука дружно ще го плюем!
36
6
 
4
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
45, Литва е член на НАТО. 44, благодаря - аз съм русофоб. Харесвам Русия само по времето на Александър II. Имай предвид, че да си чуждопоклонник е недостатък и не е редно да се хвалиш с него. Аз не се прекланям пред никоя държава по подразбиране. Америка на Тръмп за мен е гадост, а Америка на Рейгън е нещо добро!
35
5
 
3
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
43, има си сателити и да тях като платиш (за кодираните) или просто като си насочиш антената към спътника (за свободните) можеш да гледаш каквото си искаш. Ако им е толкова хубава руската телевизия ще си я гледат хората. Но няма нужда държавата да благоприятства да я правят на мармалад по чужда телевизия. За балтийците руснаците са като турците за нас към времето на Стамболов. Пълно е с тях в страната им, обаче споменът от държавата им ти пари в съзнанието!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време комунистите спираха западните радиостанции и телевизии.
33
6
 
6
 
! Отговори
Еропеец преди 7 години
Проблемът на България сега е остатъчната русофилска мрежа. Според оценката на нашите партньори 20% от българите са русофили, затова на интервюто на всеки пети българин отказват. Ако искаме да паднат визите, трябва да се изчистим от остатъчната русофилска мрежа, иначе визите никога няма да паднат.
32
5
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
То и България е така, ходи да видиш руските квартали по морето, голема напаст са изгониха всичките норюални туристи
31
2
 
0
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
35, без да искам ти сложих "-" вместо +, щото мислих, че го слагам на оня под теб. Брой си +-овете с един повече и - с един по-малко.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога и ние ще спрем гадните руски медии да промиват мозъците на простия народ/
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То руснаците в Балтийските страни са малко като нашите роми, живеят в някакви техни маали и се занимават основно с незаконна декност и постоянно реват че някой им нарушава правата
28
3
 
3
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Ще ти пишат минуси ами! В google пише:"Наименованието Литва (Lituae) за първи път е споменато в Кведлинбургските анали в 1009 г.В края на XII век Литва и Беларус образуват Великото Литовско княжество. Първият известен владетел на Литва е Миндаугас (Миндовг, 1238 1263), който е приел християнството през 1251 г. и е бил коронован на 6 юли 1253 г. (национален празник на Литва). През 1261 г. обаче се върнал към езичеството. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0
27
9
 
9
 
! Отговори
браво преди 7 години
Нашите тъпуци това няма как да го проумеят-руснаците са окупатори, а не освободители!!!
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия няма да мирясат докато не ги ошамари Путин и ще си седнат на задниците. НАТО ще им помогне толкова колкото НАТО свали Асад и освободи Крим.