Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%

Правителството заменя изтребителите си с многоцелеви
17 фев 2017 07:23,
129
Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%
Снимка: Reuters, архив

Финландия планира да увеличи числеността на армията си с около 20 процента до 280 000 души и разходите за отбрана заради нарасналото напрежение в балтийския регион, предаде Ройтерс.

Мерките са част от доклад за отбранителната политика, който правителството ще представи на парламента следващия месец.

Необвързаната във военно отношение Финландия е разтревожена от напрежението между Изтока и Запада в района на Балтийско море и засили военното си сътрудничество със съседна Швеция след руската анексия на Крим през 2014 г.

Финландия - която не е членка на НАТО - съкрати армията си от 350 000 на 230 000 през 2012 г., но сега планира да я увеличи с 50 000 войници.

Правителството иска да увеличи годишните си разходи за отбрана със 150 милиона евро от 2021 г. нататък, а допълнителни 55 милиона ще бъдат използвани от следващата година за подобряване на готовността на войските.
Сегашният бюджет за отбрана е около 2,9 милиарда евро или 1,4 процента от БВП.

Освен това Финландия се готви да замени своите 62 изтребителя "Ф/А-18 Хорнет" с многоцелеви изтребители, което ще струва между 7 и 10 милиарда евро, но окончателно решение не се очаква да бъде взето до края на следващото десетилетие. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Финландците и унгарците са от едно племе.. Много опасно! Осторожно, ***! :)
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветския съюз го изритват от ООН през 1939 заради вероломното нападение над Финландия. Умните народи знаят своята история и си взимат поуки
48
1
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
Не, не се бъзикам- напълно сериозно е! Потърси в нета- има инфо по въпроса.
47
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Данните за броя на въоръжените сили на Финландия е преувеличен 10 пъти. Реално тя разполага с редовни войски с численост от 24450 военослужащи.
46
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 68,Имаше тогава причина- финландската граница беше прекалено близо до Санкт Петербург! Пък и Путин не е Сталин!
45
3
 
0
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
От какво са притеснени? От димящия Кузя най вече, нали? ;)) И Хитлер плашеше цял свят с руската мечка, пък ква стана тя.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте се карали! Няма никава причина за руска агресия спрямо Финландия!****и през 1939 нямаше никаква причина ?
43
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
цената на тока също, от което значително ще бъдат намалени и цените на редица стоки! Същевременно значително ще се увеличи притока на руски туристи в страната, а самите финландци ще имат възможност за безпрепиятствено пътуване по територията на цяла Русия! Ще има и разни негативи- например заселването на азербайджанци, узбекистанци и чеченци във Финландия, но не може да има само позитиви!
42
6
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
Стига сте се карали! Няма никава причина за руска агресия спрямо Финландия! Руснаците във Финландия са около 50-60хилияди души, тоест около 1% от населението на страната!Същевременно обаче, доста големи промишлени финландски предприятия, които бяха изправени пред фалит заради неконкурентноспособност, вече са в ръцете на руснаците!Нещо повече- неведнъж във Финландия се лансира идеята за присъединяване към Руската Федераци! това автоматично ще намали значително цената на газтта във Финландия...
41
1
 
1
 
! Отговори
бмп преди 7 години
до Боби Лека корекция приятелю,да ти върна за СУ-то.Не е Махалит,Малахит!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв е извода 70 год заградени с НАТО финланците нямаха проблеми. 2 год след Крим и руската лудост...почнаха да се въоръжават? Какъв е извода? Кой е агресора с крайна сметка? Кой е вечния нахалник и военен престъпник?
39
5
 
5
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
Професоре, на твоя фон проф.Вучков ми изглежда съвсем здрав.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време и на нас комунистите ни обясняваха нападението на Сталин срещу Полша, че създал буфер между него и Хитлер за да се подготви за отбрана. Сега всеки знае, че двамата диктатори са си я поделили в съдружие, че и общ парад си спретнали. Сега някакви *** бобита вадят старите догми и ни ги тръскат в лицата. ***
37
3
 
1
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
И не забравяй хачето!
36
4
 
6
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
Професоре, отвори картата и виж Босфора. Оттам могат да влизат всякакви и да застрашат Мордор. Това означава ли, че гнома трябва да превземе Босфора?
35
3
 
8
 
! Отговори
Fake News преди 7 години
От кога, според снимката на Ройтерс, в руската армия служат и негърчета?
34
0
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 7 години
Мария, оправи си неграмотно написаното заглавие !!!!!!
33
5
 
8
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Ройтерс - фабрика за лъжи!
32
11
 
11
 
! Отговори
Някои преди 7 години
бунаци си мислят,че това е 39г и военните действия ще са като тогава.Ще припкат финландците по гори и поляни,ще се пързалят със ски отряди от по пет човека нападайки руски колони,и такива като Симо Хаюха ще се катерят по дърветата да стрелят по руснаци!Ей,серсеми!При съвременна война с РФ Финландия има няколко часа живот!
31
4
 
8
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
Професоре, още от сутринта бълваш дивотии. Първо какъв е Сталин, че да предлага замяна на територия? Второ, предлага им не "където искат" а блатиста местност. Отнел им е и три острова във финския залив, които също са били във "справедливото" му предложение. Това е като "заменките" за земя по морето-кон за кокошка. Трето, време е да си изпиеш хапчетата.