Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%

Правителството заменя изтребителите си с многоцелеви
17 фев 2017 07:23,
129
Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%
Снимка: Reuters, архив

Финландия планира да увеличи числеността на армията си с около 20 процента до 280 000 души и разходите за отбрана заради нарасналото напрежение в балтийския регион, предаде Ройтерс.

Мерките са част от доклад за отбранителната политика, който правителството ще представи на парламента следващия месец.

Необвързаната във военно отношение Финландия е разтревожена от напрежението между Изтока и Запада в района на Балтийско море и засили военното си сътрудничество със съседна Швеция след руската анексия на Крим през 2014 г.

Финландия - която не е членка на НАТО - съкрати армията си от 350 000 на 230 000 през 2012 г., но сега планира да я увеличи с 50 000 войници.

Правителството иска да увеличи годишните си разходи за отбрана със 150 милиона евро от 2021 г. нататък, а допълнителни 55 милиона ще бъдат използвани от следващата година за подобряване на готовността на войските.
Сегашният бюджет за отбрана е около 2,9 милиарда евро или 1,4 процента от БВП.

Освен това Финландия се готви да замени своите 62 изтребителя "Ф/А-18 Хорнет" с многоцелеви изтребители, което ще струва между 7 и 10 милиарда евро, но окончателно решение не се очаква да бъде взето до края на следващото десетилетие. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
6
 
! Отговори
един там преди 7 години
Те тези 280 000 военнослужещи във Финландия с резервистите ли ги броят? Май нещо пак са объркали броя на нулите от нюза!
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СОКЕРЕС ЕФЕНДИ БЕЙ ГЮНАЙДЬН така щяха да говорят бьлгарите сега АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ ама то май и така на там отива хахаха явно латинската азбука по им харесва на булгарите
28
2
 
3
 
! Отговори
До UKRA преди 7 години
Аз обаче за разлика от тебе момче съм учил история четири години и от дебелите книги,а не от интернет знам,че фините са доброволци.Аз примерно по отношение на ядрената физика не се изказвам,като не съм подготвен.Така и ти не се изказвай без знания!
27
9
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
Разбирачи, кога по-точно Карелия е била част от Финландия? Русия била анексирала Карелия от Финландия- и таз добра! След съветско-финландската война никаква карелия не е анексирана, а е изместена границата на СССР на северозапад, по-далеч от Санкт Петербург! Това за територии, които днес влизат в пределите на Ленинградска област!
26
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не виждам причина русите да нападат фините..."А защо нападнаха Украйна? А защо нападнаха Грузия? Да се връщам ли по-назад в историята?
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Финландия така победи СССР през 1940,че изгуби част от територията си -Карелия"Ти си първият путинофил, който признава, че руснаците не за първи път анексират с агресия територия от съседите си! Честито! Финландците дават около 20 000 жертви и запазват независимостта си. Руснаците дават над 126 000 убити и завоюват района около Ладожкото езеро. 70 години след войната финланците разсекретиха документи за зверствата на руснаците. Според мен всички са загубили, но някои повече.
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся да обесня на повечето аграри тука ПУТИН СИ ГЛЕДА РУСИ ГЛЕДАЙТЕ СИ И ВИЕ ВАЩЕ КОЧИНКИ ЕЛЦИН ВЕЧЕ ГО НЯМА АВАНТАТА СВЬРШИ ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕТЕ ОТ КОМПЮТРИТЕ И ДА ХОДИТЕ ПРИ БАБА И ДЯДО НА БУСТАНА ХВАЩАЙТЕ МОТИКИТЕ ВЕЧЕ НЯМА КОЙ ДА ВИ ХРАНИ ЗА ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА ГАЗ НЕФТ БЕНЗИН ТОК ПРЕДИ ИМАХТЕ ОВЦЕ И ЗЬРНО ДА ПЛАЩАТЕ СЕГА ИМАТЕ ЕДИН ГОЛ ЬЗ
23
7
 
5
 
! Отговори
UKRA преди 7 години
До Анонимен---Никакви доброволци не са били финландците а редовни воиници на РУСКАТА ИМПЕРИЯ ТОГАВА.Финландия е била част от Русия,както Полша и Украина също.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам причина русите да нападат фините.По-скоро фините сами ще влязат в орбитата на Русия,ако преценят,че им е нужно.По въпроса за войната отпреди 80г., тя е от голяма полза за СССР-сверява им часовниците.От полза е и за фините-показват,че никой, дори Великите сили не може да се заяжда с тях без да отнесе няколко здрави шамара.И последно за фините,костите на над 200 техни войни лежат някъде около Горна Оряховица.Това са доброволци от Руско-турската война,дали живота си за нашата свобода!
21
3
 
11
 
! Отговори
До Striker преди 7 години
"Правилно! И без това мужиците са яли бая пердах от фините..."И от нас са яли! Сигурно го помнят!
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма съсед на джуджето, който да не е заплашван. Нормално е да се притесняват. Примерът с Украйна е показателен.
19
5
 
12
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Правилно! И без това мужиците са яли бая пердах от фините, може и да се повтори.
18
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинчо няма да напада Финландия понеже много добре знае че ще яде голям бой въпреки космическите сили. Финландците имат опит със спецназовците.
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Финландия така победи СССР през 1940,че изгуби част от територията си -Карелия
16
4
 
30
 
! Отговори
неграмотен изказ преди 7 години
"Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%"Така ли се говори в шоплука! Разбираме, че Финландия се притеснила, защото Русия увеличава армията си с 20%.
15
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комплексите на Путин ще затрият Русия. Джуджето се загради САМО с врагове. Финландците са страхотни войници. 1940 година победиха СССР.
14
19
 
19
 
! Отговори
мазен турчин преди 7 години
Миризливите руснаци ще ги изтрием от картата на света като пуснем китаецо да броди по техните земи и им спрем водката и препаратите за вана. Няма по гнусен народ от руския.
13
11
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Явно не четеш история и нямаш понятия от съветско-финландската война през 1939 г.И - анексирането на Карелия. А, Карелия е малко по-малка от днешната територия на Финландия!!! Явно си елементарен руски ***.
12
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинови тролчета и вие ще гинете от бомбите на сибирската мечка!
11
28
 
21
 
! Отговори
Babi Yar преди 7 години
Путинско-съветската *** е заплаха за всяка мирна държава по света. Време е да бъде изтрита от лицето на земята с ядрено оръжие.