300 мигранти щурмуваха границата в Сеута, минаха на испанска земя

Те преодоляха двойните решетки на шестметровите заграждения около анклава
Обновена: 20 фев 2017 12:42 | 20 фев 2017 12:42, Елка Василева
10
300 мигранти щурмуваха границата в Сеута, минаха на испанска земя
Снимка: БТА

Близо 300 мигранти успешно щурмуваха границата между Мароко и Испания в Сеута, съобщиха властите на испанския анклав. Това е второто за три дни масово нахлуване на мигранти в контекста на напрежение между Рабат и Брюксел, предаде Франс прес.

Стотици млади мигранти от африкански произход преодоляха двойните решетки на шестметровите заграждения около анклава и приветстваха среднощното стъпване на испанска земя с викове "Благодаря ти, Боже!", "Ето ме в Европа", сочи видеозапис, излъчен от местната мрежа "Фаро де Сеута".

Испания и Мароко контролират тази сухопътна граница, дълга 8 км, но Рабат е в обтегнати отношения с Брюксел и заплаши с намеци да разхлаби контрола, облекчавайки мигрантите.

Днешното нахлуване съвпада с двустранна френско-испанска среща на върха, насрочена за тази сутрин в южния испански град Малага.

Някои младежи, успели да се прехвърлят през границата тази нощ, целуваха земята насред улицата с викове "Да живее Испания!". Мнозина изглежда бяха ранени - с разкървавени ръце или крака, с изпокъсани дрехи.

Масовият "щурм" бе извършен около 3.30 ч. местно време - 5 по Гринуич, заяви за АФП говорител на Гуардия сивил. "300 влязоха, двойно повече се опитаха" да прескочат бариерите, добави той.

Източник от властите в Сеута потвърди новината.

В петък префектурата в анклава преброи 498 мигранти, успели да прескочат отвъд загражденията, от общо около 700, опитали се да проникнат на испанска територия.

Предишният опит за масово нахлуване бе направен през новогодишната нощ, когато около 1000 мигранти се опитаха да преодолеят шестметровата телена ограда на анклава, но без успех.

Тези нахлувания са сред най-значителните от 2005 г., от самото монтиране на бариерите. След това избухнаха разногласия между Мароко и ЕС заради различни тълкувания на спогодба за свободна търговия със селскостопанска и риболовна продукция.

Съдът на ЕС обяви през декември, че споразумението за свободна търговия, сключено през 2012 година между ЕС и Мароко, не е приложимо за Западна Сахара, бивша испанска колония, контролирана от Рабат, тъй като статутът й не е уреден от международната общност.

След това сдружения, подкрепящи движението за независимост на Западна Сахара Фронт Полисарио, обжалваха търговски операции със сахарска продукция между Мароко и европейски страни.

Сеута заедно с друг испански анклав - Мелиля, е единствената сухопътна граница между африканския континент и ЕС, където в общността се прехвърлят нелегални мигранти от Черна Африка и Магреба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
е да идват преди 7 години
Айде в Елин Пелин да се заселват че там *** не са виждали,баба Меркел ще им пусне соцялни помощи,пък и зимата свърши.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Z световна война.Време е за лазера.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И лекинко 220 v по оградата, та да им дойде вдъхновението...
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като убиха злия диктатор Кадафи, сега добрите демократизатори да духат супата.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ami vrashaite gi obratno zamenete evrozakonite i gi vrashaite v tiahnite darjavi niama voina
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега по лозята и градините на работа... да ги питам кво ще целуват...Само трудът ще ги откаже тея мързеливи въшки...
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На времето Кадафи беше блокирал цялата пустиня,и такива ги ловеше моментално!Смяташе Европа за приятели,и ги пазеше!Първо отнасяха една гора бой,и след това ги пращаше в пустинята да копаят канали за вода,като им казваше,че една година ще го правят безплатно!Още първата нощ,оставени без надзор,маймyняцитe хукваха обратно!Това,което направиха евроамериканците с Кадафи,е най-голямата простотия след Втората св.война!
3
1
 
23
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Що за граница е щом 300 бабун минават и не имсе случва нищо. Защо изобщо я има тази стена? Защо има морска граница след като военните катери ги ползват като бус за извозване? Защо има въздулна граница след като всеки ден тюрбаните влизат в гърция и нищо? Да не би някой да е променил етимологията на тази дума? Може би на сор гаден език означава свободна зона за преминаване изключително и само от тюрбани. Може би корана не е обяснено значението на тази дума, но скоро всичко ще се промени
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Близо 300 мигранти успешно щурмуваха границата между Мароко и Испания в Сеута"Сега, като са доказани престъпници, не следва ли да ги депортират веднага? Или ще дадем поредния пример - минавайте нелегално границите ни, ние после ще ви храним и интегрираме...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 имигранти метнаха по 20 бона на ало-измамници, щели да ходят в Сидни, Австралия