САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол!

Министърът на отбраната Матис се разграничи от идеята на Тръмп
20 фев 2017 13:10, Елка Василева
43
САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол!
Джеймс Матис. Снимка: архив, Reuters

Американските военни не са в Ирак, "за да заграбват нечий петрол", заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна днес на необявено посещение в Багдад. Така той се разграничи от идея, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, предаде Асошиейтед прес.

"Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис пред малка група репортери, които го придружават при визитата.

В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса: "Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност."

Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече.

За пореден път министърът на отбраната на САЩ се разграничава от президента Тръмп, посочва Ройтерс. Самият президент призна, че Матис не е съгласен с него по някои въпроси, включително за ползата от мъченията по време на разпити.

Матис се разграничи също от изявленията на Тръмп, че медиите са враг на американския народ, като посочи, че той няма проблеми с пресата.

Пенсионираният генерал от морската пехота, който някога командваше американските войски в Ирак, се опита също да убеди президента да изключи от указа си за забраната за пътувания в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни иракчаните, които са воювали редом с американските сили.

Матис посочи, че не е видял преработения вариант на указа, който в момента правителството доуточнява, но изрази увереност, че на иракчаните, воювали с американците, ще бъде позволено да пътуват до САЩ.

Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул. В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Матис каза пред журналистите, че ще иска на срещите си с иракските лидери да се запознае с най-новите подробности за обстановката на бойното поле. Стратегията, която той обмисля, може да доведе до разполагане на допълнителни американски сили над бройката от 6 хиляди, които в момента са в Ирак и Сирия.

Експерти казват, че Пентагонът може също да се спре на други опции, като например увеличаване на броя на бойните хеликоптери и на въздушните удари, както и разполагане на допълнителна артилерия. Американските военни може да поискат също повече свобода при взимането на решения на бойното поле, посочва Ройтерс. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ СКОРО ЩЕ ОСТАНЕ САМО НА ПЕНСИЯТА СИ
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох и си правя основния извод - всички, писали тук в един и същ дух, значи са наясно, защо Русия е най - големият враг на САЩи защо трябва и ние да я намразим!Русия има много петрол и газ, знаем кои не са свикнали да си купуват, те си вземат, като правят другите на абдали.На нас им трябваме, защото сме удобна площадка, знаят, че руснаците ще се поколебаят да стрелят срещу България-имаме пристанища.Остана Арктика и не може да бъде американски нефта на 15 мили от руския бряг.
33
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 7 години
Цитат: " може да доведе до разполагане на допълнителни американски сили над бройката от 6 хиляди, които в момента са в Ирак и Сирия " Не знаех, че САЩ имат войски и в Сирия. Сирия не е давала разрешение ан САЩ да разполагат войски на нейна територия.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
Хахахаааа.. това комедия ли е...!? ::) ? Странно как алтруизмът и хуманизмът им се проявяват само в страни с петрол или такива които ТРЯБВА! да се откажат от про-руска позиция.. И нас ни държат в 'криогенеза'.. ни живи-ни мъртви.. щото сме про-рашЪн...
31
2
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Вервайте им! Тотална излагация...даже и едноклетъчните водорасли разбраха че.......интереса клати феса!С "Коладерал демидж" ще се оправяме ние европейците - лакейката на Обонго - му обеща!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали ще оставят Ирак да продава в евро тогава :)
29
2
 
8
 
! Отговори
тънка сметка преди 7 години
САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол! - ще го купят на цената на няколко тона хартия, толкова ще им излезе печатането на доларите :)
28
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
не го грабят, плащат го! ... ама на безценица и същевременно продават скъпарски технологиинаправо оглозгват
27
2
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Сигурно войната срещу Ирак бе заради тъмните очи на Садам , не заради петрола. Или подтекста беше че имало химическо оръжие. Когато по времето на Обама САЩ контролираше не само ЕС , но е ООН, Съвета за сигурност как очаквате да бъдат осъдени тези, които предизвикват войни по целия свят?Всеки президент не желаещ да ходи по гайдата на САЩ веднага получаваше определението "Диктатор" и му слагаха "бомбето " в комина.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да, те вече са го заграбили.
25
3
 
0
 
! Отговори
... преди 7 години
Аме верно тов тръмпа е назначил *** *** в тоя неговия кабинет! *** то от *** ко може да се очаква! Ама тоя министър, ама що не мисли кат говори такива глупости! *** то търкулнало се гърнето и си намерили похлупака! Какъвто шефа такива и служителите!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лъжа ,лъжа и всяка американска дума е лъжа
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петрола отдавна е в американски компании,но изглежда тайните служби не са информирали Тръмп.
22
7
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
колонизацията е най-доброто което цивилизования човек може да подари на диваците, а не разни права и равенства
21
2
 
17
 
! Отговори
НЕКЪВ СИ ТАМ.. преди 7 години
ХАХАХАХ АБЕ ТИЯ ВЕРВАТ ЛИ СИ ПОНЕ, КАТО ЛЪЖАТ ТОЛКОВА ЛИЦЕМЕРНО....ТО ВОЙНАТА ТАМ БЕШЕ ОТ СОЛИДАРНОСТ....Я КАЖЕТЕ КОЛКО ХАМЕРИКАНСКИ ФИРМИ СЕГА РАБОТЯТ ТАМ....СВЪРЗАНИ С ПЕТРОЛА....ВЕРНО ЗА БОЯДИСАНИ ВРАБЧЕТА НИ ВЗЕХТЕ...
20
2
 
17
 
! Отговори
скоро преди 7 години
До АМЕРИКА НЕ ПЛАЩАЕдин ден ще си плати прескъпо за всички злини и кражби....
19
1
 
14
 
! Отговори
бандити преди 7 години
Защото не остана те заграбиха всичкия .......
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покрай простотиите на Тръмп и Путин, някак си незабелязано премина едно знаменателно събитие от вчера. SpaceX Falcon 9 на Елон Мъск излетя от Кейп Канаверал в 16:39 ч българско време, изпращайки капсулата Dragon с товар от NASA с общо тегло 2.5 тона. Dragon достигна предназначената му орбита и бавно се насочи към Международната космическа станция. През следващите два дни тя ще пътува до съоръжението, преди в сряда да бъде уловена от роботизираната ръка на МКС.
17
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вие из-----ди мрь=====ни ако може ще погьлнете целия свят не се наядохтеи не се напихте махаите се от балканите и черно море носите само смьрт исьлзи
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи демократи.След тях кръв и разруха.