Българската икономика - по-добре, но не чак толкова

Брюксел: Образованието, здравето и минималната заплата ви дърпат назад
22 фев 2017 21:58,
13
Българската икономика - по-добре, но не чак толкова
Архив: Reuters

България е сред европейските държави с най-проблемна икономика. Това става ясно от доклада на Европейската комисия за наблюдение върху икономиката на държавите членки, известен още като Европейски семестър.

България е поставена в една категория за страни с "прекомерни макроикономически дисбаланси" с Италия, Франция, Хърватия, Португалия и Кипър. Това означава, че Брюксел ще продължи да следи под лупа какво се случва у нас и да издава препоръки на властите как да се справят с положението и през тази година.

Основните рискове според Брюксел са свързани с високата корпоративна задлъжнялост, слабия банков надзор, големият брой необслужвани кредити, както и нереформираният пазар на труда. Тези констатации бяха обнародвани и преди година.

Сега Еврокомисията прави същите заключения, добавяйки, че подобрение се отчита навсякъде, с изключение на образованието на малцинствата, здравеопазването и системата за определяне на минималната заплата. За последната Брюксел намира, че не е обвързана с производителността и расте по-бързо от нея. Изтъква се, че няма напредък и по важния за чуждите инвеститори проблем със законодателството за несъстоятелността.

Брюксел отчита като плюсове високия икономически растеж, подобрената събираемост на приходите, свиването на сивата икономика и на недекларирания труд, програмите за интегриране на младите и на дългосрочно безработните в търсенето на работа.

От друга страна финансовият сектор продължава да се оценява като уязвим особено по отношение на банковия и небанковия надзор. България беше поставена сред рисковите държави по Европейския семестър след краха на КТБ.

В тазгодишния доклад се казва, че стабилността на банковия сектор е подобрена, но това е за сметка на увеличаване на корпоративната задлъжнялост и нереформиран пазар на труда. Продължават да остават неразрешени проблемите, свързани със слабото управление и надзор от страна на БНБ, които бяха констатирани след фалита на 4-тата по големина банка в страната.

Все още остава да се изпълнят препоръките от банковите и застрахователните стрестестове, които бяха направени миналата година. Изтъква се, че препоръките, дадени на частните банки от БНБ, все още не са приложени.

Сред проблемите пред стабилността на българската икономика се отчитат високата задлъжнялост на частния сектор и големия брой необслужвани кредити.

Състоянието на пазара на труда също предизвиква безпокойство заради ниската заетост, високата дългосрочна безработица и различията между търсените специалисти и предлаганото на пазара.
Балансът на бюджета не предизвиква вълнения у Еврокомисията, тъй като дефицитът и публичният дълг са по-ниски от европейските лимити.

Еврокомисията съобщава, че предстоят срещи с правителството, социалните партньори и Народното събрание, за да се обсъди как по-бързо да се отстранят проблемите и да се стаблизира икономиката. Европейски комисари щели да дойдат лично у нас да насърчат реформите.

През миналата година само една европейска държава е успяла да се измъкне от рисковете за стабилността на икономиката си - Финландия. Общо 12 държави остават под наблюдението на Брюксел заради макроикономическата си ситуация - шестте, с които сме ние с прекомерни дисбаланси, както и други 6, където диспропорциите не са така големи - Германия и Холандия заради прекалените им излишъци, както и Ирландия, Словения, Испания и Швеция.

Гърция не е част от Европейския семестър, тъй като икономиката й е на спасителна програма.
Еврокомисията предлага Австрия да бъде глобена с 29,8 млн евро заради подправени икономически резултати. След разследване се установило, че поради небрежност в провинция Залцбург на Евростат били пратени грешни данни за дефицита и дълга на Австрия.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел ни дърпа НАЗАД .
9
1
 
6
 
! Отговори
177 преди 7 години
И накрая дали някой ще каже нещо за размера на печалбите на българския бизнес и за това къде се влагат приходите. Да ли не трябва преди да си купят поредната скъпа кола или нещо друго луксозно да помислят за работниците си, дори да се наложи да си намалят малко печалбата. Това обаче е тема "табу". Обсъжда се само прекалено бързото нарастване на минималната работна заплата!
8
1
 
9
 
! Отговори
177 преди 7 години
Нарастването на производителността на труда е грижа на работодеталя, а не на работника. По тази причина ниските заплати в БГ са пречка за нарастването на ПТ защото при ниски заплати работодателя няма интерес да инвестира в повишаването на ПТ. Сега плачат,че няма работна ръка.Трябва да се разбира, че се оплакват че няма будали да работят без пари. Е няма, нали самите вие ги изгонихте с 20год. подигравки като плащахте мизерни заплати. Сега няма. Предложете нормални запати и хората ще се върнат.
7
3
 
5
 
! Отговори
177 преди 7 години
Абсолютна наглост! Непрекъснато плямпат колко че нямало съответствие между нарастването на мин. заплати и производителността на труда. Никой обаче не казва защо има несъответствие между размера на МЗ и ПТ. Ако се вземе съотношението между тях средно за ЕС МЗ тук трабвя да е два пъти по-голяма. Нека първо се постигне това съотношение и след това да се гледа нарастването на МЗ. Тя като е тръгнала от 5 долаа колкото много ясно, че трабва да нараства по-бързо от производителността.
6
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Е няма такава НАГЛОСТ!!! Основната заплата растяла прекалено бързо?!! 200? ще оправят българската конюнктура - та пушек ще се вдигне! Докато натискат главите на Българите с четала в калта - Гърция вече изсмука 350 милиарда от джоба на европейдкия данъкоплатец (следващият "пакет" от 85 милиарда) вече е готов! Италия отдавна "проби свръхзвуковата бариера" с 2,5 БИЛИОНА външен дълг - е затова българите ще мразят ЕС! Двойни, тройни, и четворни стандарти!
5
0
 
7
 
! Отговори
..... преди 7 години
На мен красавицата........
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел може да ми яде моркова
3
2
 
19
 
! Отговори
О преди 7 години
Аз малцинство не искам да образовам. Искам да образоват мнозинството. В какво се превърнаха училищата. Е, не са център за образоване. Те са център на купчина деца, дето аз родителя трябва да отида и да въдворя ред в час, защото на даскалите не им стиска. Е, има единици ДАСКАЛИ-учители-заитересовани, които се справят, ама повечето са от заплата на заплата, от ваканция във ваканция и от болничен в болничен! Вече сме достигнали ръба хляб и зрелища. Започват тъмните векове! Дано поне останем живи!
2
6
 
25
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Най смешното е за сивата икономика че била намаляла.Ако я нямаше тази сива икономика един човек нямаше да остане тукВсички живеем.в.сивата икономика.Иначе няма оцеляване.Като си видя банковата сметка и се радвам на сивата икономика.Това е реалността .Всички сме на заплата.Колко ни е дохода ?Всеки си знае за него :)
1
6
 
34
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Нали всичко беше цветя и рози.Всъщност достатъчно е да се разходиш по разбитите улици и да се поогледаш за да разбереш в каква мизерия се живее.