В хаоса в Либия Русия залага на маршал Хафтар

Москва иска да е партньор на Брюксел в решаването и на тази криза
22 фев 2017 15:16, Елка Василева
33
В хаоса в Либия Русия залага на маршал Хафтар
Халифа Хафтар. Снимка: архив, Reuters

На фона на руската операция в Сирия не толкова забележима остава активността на Москва в друга страна, също преживяла "арабска пролет" - Либия. А става дума за безпрецедентна активност - от времето на Муамар Кадафи Русия не е гледала на либийските въпроси с толкова целенасочен и конкретен интерес.

В хаоса, обхванал страната, фактически разпаднала се на няколко части, Кремъл изглежда е откроил един привилегирован партньор, на когото смята да заложи. Този човек е маршал Халифа Хафтар, командващ въоръжените сили, които контролират голяма част от историческата област Киренайка в Източна Либия, пише Максим Юсин, "Комерсант".

От гледна точка на Москва маршал Хафтар е перспективен партньор по ред причини.

Първо, зад него стоят реални сили. И територията под негово влияние днес надхвърля по площ онази, която реално контролира базираното в Триполи международно признато "правителство на националното единство" начело с премиера Файез Сарадж.

Второ, не друг, а маршал Хафтар държи контрола върху основните находища на петрол (т. нар. петролен полумесец), а и върху пристанищата, през които се изнасят горива.

Трето, от всички групировки, участващи в либийската конфронтация, тъкмо армията на маршал Хафтар олицетворява най-светските, най-умерените сили, които се сражават с ислямистите. За разлика от правителството на Файез Сарадж, въвело в страната нормите на шериата.

Четвърто, сред играчите от региона Халифа Хафтар намира подкрепа у Египет, станал напоследък един от ключовите партньори на Русия в Близкия изток и Централна Африка. Съюзът на Кайро с маршала дава възможност да му се предоставя всяка необходима помощ през египетска територия, премахвайки риска от обвинения, че се нарушава ембаргото на ООН върху оръжейните доставки за Либия.

Накрая, пето - Халифа Хафтар е следвал в бившия Съветски съюз, при това на два пъти: по данни на "Комерсант" през 1977-1978 г. е завършил висшите офицерски курсове "Изстрел", а през 1983 г. е бил слушател в курсове, организирани от Военната академия "М. В. Фрунзе". Този факт от биографията на маршала прави диалога с него доста по-лесен.

Диалог, който впрочем все повече се разраства. Миналата година маршал Хафтар посети два пъти Москва (през юни и през ноември), където разговаря с министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и специалния представител на руския президент за Близкия изток и Африка Михаил Богданов. Освен това през януари т. г. Халифа Хафтар се качи на борда на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който се връщаше от Сирия.

Ако маршал Хафтар, подпомогнат от Русия и от Египет, успее да вземе под контрол и други територии, особено крайбрежни, фактически ще се превърне в най-влиятелния полеви командир в страната. Не могат да го конкурират нито правителството на Файез Сарадж, което не контролира изцяло дори ситуацията в столицата, нито алтернативният парламент в Тобрук (формално подкрепящ маршала).

А в диалога между Русия и ЕС Либия вече се нарежда сред задължителните теми. По време на телефонен разговор със Сергей Лавров неотдавна ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини отдели особено внимание на положението с Либия. Ако тази тенденция получи развитие и се затвърди, Москва ще стане в очите на Брюксел (а в бъдеще и на Вашингтон) неизбежен партньор в решаването не само на сирийската, а занапред и на либийската криза.

Какви дивиденти ще успеем да извлечем от това (и дали ще успеем) - още е рано да говорим. Но е трудно да си представим, че този фактор няма да бъде взет предвид, когато през май-юни държавните глави от ЕС ще трябва да решат дали да продължат с още половин година санкциите срещу Русия. И когато ключовите европейски столици (особено Париж с бъдещия си нов президент и Рим, който следи либийския проблем с повишено внимание) ще започнат да преразглеждат, да пригаждат към новите реалности своята стратегия по руското направление.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ създават войни,анархия и мъка за хората,Русия после оправя бакиите
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката е от преди 1 год.,,Маршала" беше на посещение в Москва,за да моли за оръжие и военна помощ.Явно си мислил,че ще направи добро впечатление,като си надене *** на главата.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новата руска държава в африка ще е либия
24
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Снимката е култова. Направо кърти.
23
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Изключително важно е Русия да вземе Либия или част от нея, за да може ''Кузя'' да има къде да зарежда по пътя за Сирия.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Ти въобще чуваш ли се какви ги плещиш???? Кой си ти, че да определяш кой как да живее, какви държави да има или пък да няма??? Кой си ти, че да определяш КОЙ е "цивилизован" и "напреднал"??? Боже Господи, неграмотници с основно образование и неясна "компютърна грамотност" ще въвеждат ред!!!! Господи помилую!!!
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ще оправи и Либия, разрушена от САЩ, Франция, Великобритания и Италия. Афганистан щеше да е нормална държава, ако САЩ не бяха подкрепили ислямистите срещу СССР.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е виновен НАТО,Русия или извънземните, народи които живеят на племена и имат родовофеодални организации не трябва да имат държави.Най-добре е за тях да бъдат колонизирани от напредналите държави ,които задължително трябва да въведат ред,който да е различен от демократичните общества .
19
1
 
24
 
! Отговори
Ясно разбирачи преди 7 години
Ако някой нарече Кадафи диктатор в този момент в Либия ще бъде пребит с камъни,хората вече осъзнаха какво са загубили.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
Дано Руснаците да изметат и колониалното правителство в Либия ! Забележете КОИ подкрепя ООН... Освен че създадоха Ал-Кайда.. структури на на7о и араб. съюзници обучиха и де-факто създадоха идил...! Наистина КОЙ# са терористите вече се питам...??!!
17
20
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
А този на снимката си е Кадафи 2.0.Диктатори с диктатори се разбират. Не успяха да помогнат на садам, но на асад му подадоха ръка и го спасиха в тежка ситуация.Сега всички диктатори по света спят по-спокойно, защото знаят че русия ги пази...
16
15
 
3
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Стига ни занимавахте с тая Русия бе! Обучили са си агент на времето и сега ще си го ползват.Ама още не са си оправили вътрешната си кочинка, пък се опитват да го играят на световен играч. Скоро на *** ще му свършат паричките и ще видим колко ще го слушат олигарсите...
15
2
 
21
 
! Отговори
ДА преди 7 години
Ако Русия съумее да обедини Либия и там да настъпи мир това ще е добре за всички.
14
2
 
21
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Либия пазеше Европа от бежанците дълги години и кой уби Кадафи и защо нима те не знаеха какво ще стане с Европа......
13
4
 
16
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Русия беше против свалянето на Саддам, а когато дойдоха противниците му на власт купиха от руснаците оръжия за 5 млрд.$ и дадоха на Лукойл находище за петрол. Ние опростихме на Ирак 2 млрд.$ и налапахме пал.ците. Русия беше срещу свалянето на Кадафи, а сега държи най-големия коз в Либия - Хафтар. Ние пък се чудим как да си построим кльона. Какъв и извода - руснаците имат блестящи политици, ние имаме абсолютни гл.***.ри.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 То сега е от зле по зле ,в зоните които управлява международното/от Запада/признато правителство въведен Шериата, не трябваше ли да има демокрация и свободомислие .
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази характерна шапка показва откъде духа вятърът и какви сирийски бури ще довее...Троловете имат ли да кажат нещо за Тунис и Алжир, дето са извън опеката на Московеца?
10
3
 
28
 
! Отговори
До кога така преди 7 години
Богата страна,държавата плащаше всички сметки на хората,големи заплати,щасливи хора и изведнъж запада реши да разруши живота на хората и да ограби Либия.
9
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая, пето - Халифа Хафтар е следвал в бившия Съветски съюз, при това на два пъти...Е най-важнато сте го оставили за накрая.Прави ли ви впечатление, че и в Либия Русия залага на този който държи петрола. В Сирия също заложи на ИД.
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Халифа - Халифат сънува