В Бразилия започнаха пищните карнавални веселия

Очаква се 1 млн. туристи да посетят града от 24 до 28 февруари
25 фев 2017 15:18, Елка Василева
4

Снимка: Reuters

В цяла Бразилия започнаха пищните карнавални веселия, изпълнили улиците с хиляди местни и туристи.

Първите школи по самба дефилираха по улиците на Рио де Жанейро, хиляди празнуващи танцуваха в 32-градусовата жега и висока влажност, характерна за лятото в Южното полукълбо, предаде Асошиейтед прес.

Но знаменитият карнавал в града беше белязан от полемика около отсъствието на кмета Марсело Кривела - евангелски пастор, избран на поста в края на миналата година, отбелязва Франс прес.

Официалното откриване беше планирано за късния следобед с церемония по връчване на символичния ключ на града на крал Момо - пълен и весел монарх, който символизира лудостта на един от най-големите празници на планетата.

Церемонията в крайна сметка се състоя с близо два часа и половина закъснение, към 20.30 часа местно време /23.30 по Гринуич/, но Марсело Кривела, комуто не е по вкуса плътската жизнерадост на карнавала, не почете празнуващите с присъствието си. Той беше заместен от заместник-кмета по културата Нилсемар Ногейра, която пред журналисти оправда това смущаващото отсъствие с обяснението, че кметът трябвало да остане до болната си от грип съпруга.

Десетки от събралите се на Самбадрома 70 000 зрители се провикваха "Къде е Кривела?", изразявайки възмущение от отсъствието на кмета си.

Петдневният карнавалът започна насред продължителната икономическа криза, която отслабва не само семейните бюджети, но и многобройните фирми, които разчитат на традиционния празник за голяма част от годишния си доход.

Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари по времето на карнавала и да похарчат 950 милиона долара.

Хотелите обаче се оплакват, че са заети само 72 процента от стаите им, по-малко от миналата година.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Бразилиякарнавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
11
 
! Отговори
Иванчо от пети клас преди 7 години
Забелязахте ли, че на снимките анорексички няма?Да не би пък бразилците да не разбират от жени?!
1
5
 
5
 
! Отговори
Аааааууууу! преди 7 години
Това са езически обичаи!Също като тричането!Как е възможно!Да се забранят веднага!Вижте я тази на първата снимка, бе! Маскирала се е като птица! Това дали пък не обижда птиците? Ами ако има някое естествено перце в костюма й?Хей, природозащитниците, къде сте! Бързо да идете там, за да протестирате!И да си носите плюшени птичета, които да дадете на туристите и да им кажете да се приберат у дома и да гледат плюшените пилета, вместо танцьорките на карнавала!Хайде,бегом към Бразилия!И успех!