Борис Немцов не е забравен, хиляди почетоха паметта му

Поръчителите на убийството на опозиционера - още неизвестни
Обновена: 26 фев 2017 17:56 | 26 фев 2017 17:55, Камелия Цветанова
55
Борис Немцов не е забравен, хиляди почетоха паметта му
Снимка: Reuters

Близо 5000 души участваха в приключилото днес в Москва възпоменателно шествие по повод втората годишнина от убийството на опозиционера Борис Немцов, предаде ТАСС, като се позова на столичната полиция.

Още по темата

Организаторите бяха заявили 30 000 участници и съобщиха, че са дошли 15 000, посочва Би Би Си.

В шествието участваха представители на ред руски опозиционни партии и движения - ПАРНАС, "Яблоко", "Солидарност" и на нерегистрираната Партия на прогреса на известния блогър и критик на режима Алексей Навални.

Не са забелязани "сериозни инциденти" по време на акцията, съобщи градското полицейско управление. По-рано

ТАСС информира, че неизвестен е плиснал брилянтово зелено - популярен в Русия антисептик, в лицето на Михаил Касянов, лидера на руската опозиционна партия ПАРНАС, застанал начело на възпоменателното шествие.

Акцията в памет на Немцов бе разрешена от столичните власти, но утвърденият от кметството маршрут не включваше моста недалеч от Кремъл, където бе убит Немцов, отбелязва Би Би Си. По-рано медиите информираха, че след като колоната мине през града, на московския булевард "Академик Сахаров" ще се състои митинг.

Съпредседателят на партията РПР-ПАРНАС Борис Немцов, депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, бе убит в Москва през нощта срещу 28 февруари 2015 г. През 2015 и 2016 г. опозицията също организира в столицата възпоменателни шествия.

 "Дойдохме да почетем честността и куража на Борис Немцов. Искаме да покажем на властите, че не сме забравили", каза днес пред кореспондента на Франс прес пенсионерката Галина Золина с букет червени карамфили в ръце.

Участници в шествието критикуваха и руската интервенция в Украйна, на която Немцов остро се противопоставяше. "Това шествие би могло да привлече вниманието на властите и да повлияе върху разследването", изрази надежда безработният биолог Алексей Кузнецов.

Петима чеченци, включително член на елитна част на чеченското вътрешно министерство, са съдени понастоящем за убийството на Немцов, за което се твърди, че са получили 15 милиона рубли (около 250 000 евро).

Поръчителите на убийството на 55-годишния опозиционер остават неизвестни на правосъдието.

Според близките на Немцов следите водят до предания на Кремъл лидер на руската република Чечения Рамзан Кадиров, припомня АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немцов събираше под 3% - каква опозиция е?! Шефовете му го гътнаха, щото не оправда средствата инвесирани в него и раздуха скандала - видиш ли Путин се уплашил от гнидата Немцов, за който никой не гласува.
45
1
 
4
 
! Отговори
дали си струваше? преди 7 години
Борис Немцов не е забравен, хиляди журналисти и войни на иформационния фронт почетоха паметта му...Съдейки по снимката и шепа семейни приятели.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голем демокрад, голема работа! "Наследство Бориса Немцова оценили в $1 млрд - 1 млрд $ - такова предварительная сумма ..."
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от многото жертви на кървавия гном.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е евреи нема лошо
41
6
 
5
 
! Отговори
распутин преди 7 години
Царю руски , ти ще бъдеш убит от руския народ ,а самият той , проклет ще стане оръдие на дявола.
40
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Киев се проведе шествие, участниците в което да критикуват например политиката на днешните украински власти спрямо Донбас- както се казва, ела ми се обади!....Ами как да се появят когато днешните украински власти си действат съвсем адекватно и няма недоволни. Да си ги измислят и отгледат като Путин ли?
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамЧе кой ти говори за Украйна и тя е същата *** като Русия.
38
2
 
7
 
! Отговори
NKVD преди 7 години
RISKOVETE NA PROFESIATA :PREDATEL: SA MNOGO SERIOZNI ! NEKA VSEKI DA POMNI TOVA !
37
4
 
12
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 38,Така, омръзнаха ми тези глупави спорове, ще ти цитирам от статията- "Участници в шествието критикуваха и руската интервенция в Украйна"! Когато в Киев се проведе шествие, участниците в което да критикуват например политиката на днешните украински власти спрямо Донбас- както се казва, ела ми се обади!
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой е тоя Немцов? с много жени, поне 5 извънбрачни деца, милиони долара наследство, и какво толкова направи за Русия?да, много го тачат! пука им на руснаците за него.украинската любовница му помогна много в последния ден и изчезна!!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
:)))))))))) преди 7 години
До Анонимен 38KRITIKUVAL SMELO, GEROI ZNA4I ? PRAVIL GO E BEZPLATNO, OT OBI4 KAM RUSSIA I NARODA ? XAXAXAXAXAXA. EVREIN NA BRAT SI NE POMAGA BEZPLATNO ! SKAZKI ZA NAIVNICI !
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамАбе ти верно си бавен. Немцов нали ги критикуваше открито. Гръмнаха го.
33
1
 
11
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 33,Аз не приписвам никакви заслуги на руските власти относно това почитане на Немцов! Почели са го негови привърженици! Само че, поне според статията, излиза че в Русия можеш да критикуваш открито властите, и то в проукраински(промайдановски) аспект, докато в Украйна, ако ти е мил живота, критика на властта в проруски аспект е немислима! Обективно погледнато съществува такава, но само в Донбас!
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така поръчителя да е неизвестен? Всички знаем КОЙ е!
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 35 ПО ВСИЧКО СЕ РАЗБИТА, ЧЕ РУСИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЧЕЧЕНЦИ, КВКАЗЦИ, МОНГОЛИ, И ДРУГИ НО НЕ И ОТ РУСНАЦИ.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TPE3BEHА, бе, Трезвен! Я, 'земи пий една ракия да ди дойде акъла у главата про-ста!Като се пишеш "трезвен" не забравяй, че точно 'алтавите (откачените) не пият! Не се фукай с трезвеност!
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамИскам да кажа, че не може да приписваш на властта в Русия заслуги за това че след като убиха Немцов, разрешиха да го почетат.
28
1
 
8
 
! Отговори
DAMI I GOSPODA, преди 7 години
IGRATA E BEZMILOSTNO JESTOKA ! VLAST NE SE DAVA-VLAST SE VZIMA ! VRAGOVETE NA RUSSIA VINAGI 6TE BADAT POBEJDAVANI- SPRAVKA -NAPOLEON, HITLE.R I BEZBROI ZNAINI I NEZNAINI TAKIVA. NE RONETE KROKODILSKI SALZI , MOSKVA NE VIARVA NA SALZI....
27
0
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 30,Аз пък не разбирам въпроса ти! Формулирай го пак, че изобщо не става ясно какво точно искаш да кажеш!