Русия се готви за избори: Корпорации влизат в битката

Щабът на Путин започва работа година преди вота
27 фев 2017 09:52,
72
Русия се готви за избори: Корпорации влизат в битката
Снимка: архив, Reuters

"На президентските избори в Русия ще бъде задействан корпоративният ресурс, пише в заглавие в. "Комерсант". Бизнесът ще получи роля в президентската кампания, подчертава изданието. Според източници, близки до администрацията на президента, неофициалният предизизборен щаб на Владимир Путин ще заработи още през март, една година преди вота.

Според политолози за президентската кампания ще бъдат мобилизирани всички ресурси, включително държавните корпорации и бизнес структури като "Газпром" и "Роснефт". Те определено ще могат да се справят със задачата да бъде повишена избирателната активност, смята политологът Екатерина Курбангалеева.

От гледна точка на електоралния мениджмънт държавните корпорации представляват дисциплинирана, многобройна и разклонена мрежа (и база данни за избиратели), която не изисква допълнителни финансови ресурси, напомня тя. Държавните корпоративни структури са непрозрачни за външен одит и по-трудно може да бъдат изобличени, че използват административен ресурс, отколкото например местните власти, изтъква аналитикът Михаил Виноградов. Привличането на корпорациите е най-добрият ход за решаване на проблема с избирателната активност, допълва политологът Леонид Давидов.

С оглед на президентския вот Кремъл започва месечен мониторинг на ключовите икономически отрасли, за да открои събития, способни да повлияят на избирателните нагласи по места, пише в. "Ведомости". В центъра на вниманието са големите предприятия от металургията, автомобилната промишленост, петролногазовата промишленост. Ресорните министерства ще се отчитат пред кабинета.

Кремъл трябва да знае за позитивните събития, за да насрочва според тях някакви посещения, а за негативните - за да изглади ситуацията, докато е време, обяснява служител в една от наблюдаваните компании. Новият мониторинг се вписва в поредицата анализи, вече провеждани от властта в Русия - проучват се доклади на тайните служби, социологически анкети, справки от министерствата, публикации в местни медии и в социалните мрежи, отбелязва политологът Абас Галямов.

В Русия е създадено движение за промени в изборното законодателство. Новото обществено сдружение "Изборните закони - за избирателите" се оглавява от Аркадий Любарев, BBC Би Би Си. Още през март на базата на Комитета за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин ще започне подготовка на предложения за законови поправки, които ще бъдат изпратени на председателката на ЦИК Ела Памфилова.

Ще бъде предложено например връщане на графата "против всички" в избирателните бюлетини, сваляне на бариерата на 3 процента, облекчаване на някои изборни процедури. С оглед многопартийността в Русия най-интересна е идеята за връщане на предизборните коалиции в процеса. Не се знае обаче кои предложения ще бъдат чути от властите, пише "Независимая газета".

Всъщност либералните експерти не очакват никакви пробиви от днешната власт в Русия. Изгубени са вече надеждите, свързани с идването в ЦИК на Памфилова - известна правозащитничка, твърди наблюдателят Николай Миронов. Според него руските изборни закони няма да се променят съществено и за президентските избори през 2024 г., ако ситуацията в страната не стане критична и не подтикне властта към известна либерализация.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
СЪРП И НАЧУК преди 7 години
НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РЕЖИМИТЕ В ПХЕНЯН И МАСКВЕ
56
0
 
2
 
! Отговори
1984 преди 7 години
Ай горките руснаци. Този кага ще стане на 87 че да се отърват.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
koga novata marionetka tramp she nadupchi dupeto na soros zaradi anti biala Politika ravna na fashizama na xitle
54
0
 
4
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Ама какви избори! Такава дума няма в руския речник! Русия е еднолична кървава диктатура с масов убиец на върха на варварската властова пирамида! Какви избори в Русия боже мили!!!! Само един начин има да се отнеме възможността на кървавият диктатор да ограбва природните ресурси на Русия и да тероризира населението чрез нечовешки жестоката полиция и това е - революция! Точката на кипене наближава и дори диктаторът не може да я спре с нищо!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМачкай Вова!каскета си ше мачка :)))
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
либерализацията създава слаби държави .Демокрацията докара само слаби държави икономически и политически зависими от външна намеса.
51
1
 
7
 
! Отговори
Bg преди 7 години
До ясноКеде води Путин Русия??? Напред? Ха ха ха... Виц. Ти имаш ли представа как а в Раша бе .? Те се вращат на зад с всеки ден.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Русия не приема бежанци,да видим,как ще спечелят изборите управляващите?Русия също бомбардира в Сирия.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен................Краварското говeдо.............Докато има пияни русдки ***, ще има и кравари. Проблемни са малките русофилски телета!
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера руснаците на митинга вика "Путин - убиец" !
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що го изтрихте краварчето бе, така хубаво съм го разпенил, не трийте!
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koзешкият *** повръща кръв.
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварското говeдо не спира да мучи.
44
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** се активираха да тролят
43
4
 
8
 
! Отговори
Мачкай Вова преди 7 години
Грантаджиите на Сорос вече квичит една октава по-високо.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43..............Грантаджиите на Сорос *** на умряло.............До Анонимен 37............ГРАНТАДЖИЙТЕ НА СОРОС...........Русофилските интелектуалци други думи не знаете ли?
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължават да вият. Путим много грубо ги е разцепил.
40
6
 
8
 
! Отговори
молодци преди 7 години
като са прости и зомбирани Рашковците да духат борша
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен................ПРОКУРАТУРА СА ВПРЕГНАТИ ДА ОЧЕРНЯТ И ПРЕСЛЕДВАТ МАРИН ЛЬО ПЕН И...............Руски каскет, в нормалните страни ги ОЧЕРНЯТ, в руската *** ги ЗАЧЕРКВАТ. Я с куршум, я с отрова...Разбра ли разликата?
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия няма корпорации, това са долни манипулации платени от Сорос