ЕС почва Брекзита 48 часа след Лондон

Юнкер: Напускането на Великобритания не е краят на Европа
10 мар 2017 16:52,
10
ЕС почва Брекзита 48 часа след Лондон
Снимка: Reuters

Европейският съюз има готовност да започне в рамките на 48 часа преговорите за напускането на Великобритания, след като Лондон подаде искането за това, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаква се британският премиер Тереза Мей да задейства процедурата в края на март.

"Не харесвам Брекзит, но това не е краят на Европейския съюз", заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той добави, че не иска да бъде на мястото на британците, когато раздялата започне.

Според него напускането на Великобритания не само не притеснявало останалите еврочленки, но дори ги стимулирало да продължат заедно.

Мнението на Юнкер обаче изглежда не се споделя от председателя на Съвета Доналд Туск, който каза, че Брекзита е оптимистично събитие за Европа: "Това е реалността, не е нашият избор", каза той.

Европейските лидери, без Тереза Мей, дебатираха бъдещето на Европа в Брюксел днес. Туск каза, че разговорът бил "оптимистичен и позитивен". Той добави, че главната политическа цел на ЕС е да остане единен и позициите на оставащите 27 страни го карали да бъде оптимист.

Междувременно вчера президентът Румен Радев установи първи официален контакт от страна на България с главния преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние.

Пресцентърът на Радев съобщи, че двете страни споделяли разбирането, че преговорите трябва да се водят от името на ЕС, като не се допуска отделните държави членки да договарят индивидуално специални условия за бъдещите си отношения. По отношение на статута на европейските граждани, живеещи във Великобритания, "трябва да бъде постигнато взаимноприемливо решение", съобщават от екипа на Радев, без никакви други подробности.

Барние беше решил да посети всички европейски столици преди началото на развода, за да обсъди с националните власти какви са очакванията им от условията за раздялата, както и най-важните червени линии при преговорите, които Европейската комисия ще води с Лондон от тяхно име. Това обаче няма да се случи за България, тъй като в София няма постоянно правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Това не е краят... преди 7 години
А НАЧАЛОТО на Краят! Интересното тепърва предстои!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак комунистическа пропаганда - на всички стана ясно ,че срещата Меркел , Оланд , Рахой / представящ се като нашите *** за десен / и италианското социалистическо представителче ,са групичката ,спонсорирана от коминтерна - не ви ли прави впечатление ,че в тези изявления за Европа на две скорости липсват Дания , Люксембург , Холандия , Швеция , Финландия , а познайте изброените към коя скорост ще причислим -тези просто казват: стройте си комунизма
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му се не види, повечето коментиращи в тоя сайт все едно са клонинги на Йоло Денев! Нивото е под нулата!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DA NA EVROPA AMA NOVA EVROPA BEZ DA IMAT PRAST V TOVA MAZNITE RACHICHKI NA HAZAROZIONISKATA NAPAST OT BANKERI KOITO RAKOVODIAT SEGASHNIAT EU I USA ISKAME SVOBODA OT ZIONIZAMA A NE DA MI SE PRAVIAT NA NEVINNI SWETZI TEZI ALCHNI FARISEI SEGASHNITE KORAVOSARDECHNIZIONOHAZARI NE SE RAZLICHAVAT OT EDNOVREMESHNITE ALCHNI ZA VLAST I GOSPODSTVO BEZKRUPOLNI FARISEI DALI E IMALO 10% CESTNI MEJDU TIAH NESHO KATO V BALGARSKATA POLITIKA I VISHITE ETAJI NA BIZNESA V BG
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво братя ,и на ЕС разкатахме фамилията идва ред и на НАТО.То Варшавския договор и СИВ не ни се опъна та ЕС ли?
2
15
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
За пръв път съм съгласен с брюкселския лентяй ,че Брекзита не е края на ЕС това е началото на края и пилците ще се броя на есен след като минат изборите на които хората ще решат какво и как ще се случи.
1
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година 27, догодина 10 останали в ЕС. Сред тях и ние, най-бавно загряващите.