Датският премиер застана зад Холандия

Поиска отлагане на срещата си с турския си колега
12 мар 2017 18:18, Александър Попов
89
Датският премиер застана зад Холандия
Ларс Льоке Расмусен. Снимка: Reuters

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен обяви днес, че от солидарност с Холандия, предлага отлагане на посещението на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген, предадоха Ройтерс и БТА.

"Неотдавнашните нападки на Турция срещу Холандия не може да не бъдат засегнати на предстоящата среща. Имайки предвид това, аз предложих на турската страна да я отложим", се посочва в съобщение на датския премиер.

Двустранните разговори между премиерите на Дания и Турция трябваше да се състоят този месец. Ръководителят на датското правителство обяви, че Копенхаген следи събитията в Турция "с голяма тревога".

Още по темата

"При обикновени обстоятелства, това не би попречило на срещата и ние бихме изказали нашите опасения открито. Но, отчитайки характеристиките, които Анкара даде на западните демокрации, срещата би означавала, че Дания се отнася към действията на Турция по-меко отколкото е в действителност", добави Расмусен. "При обикновени обстоятелства за мен би било удоволствие да поговоря с г-н Йълдъръм, както това стана в Анкара на 10 декември", посочи датският премиер.

Дипломатическият скандал между Амстердам и Анкара започна вчера с отказано разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам.

Холандските власти забраниха изявите в страната на турски политици, които набират подкрепа за референдума за конституционни промени в Турция следващия месец. Независимо от забраната, вчера от Германия в Холандия пристигна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая. Холандската полиция не й даде възможност да говори пред турската диаспора и също така блокира входа на турското консулство. Няколко часа по-късно министърката бе обявена за "нежелан чужденец" и с полицейски ескорт бе изпратена до границата с Германия.

В отговор турският премиер критикува действията на Холандия и заяви, че Анкара ще предприеме "най-сурови" ответни мерки. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу обвиниха Холандия в "нацизъм" и "фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
10
 
! Отговори
/./ преди 7 години
До Ястреб ОсманлиятаЕдин зад друг застават в отношенията си, когато някой такъв като вас се опитва да се намесва в техните неща.И точно ти недей да ми говориш кой как заставал, първо влез си в джамията и виж как сте се наредили... че и нaгъзени към тоя зад вас.
61
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Руснаци, турци, българи - това са народи с робски манталитет, искат някой да ги побийва, да ги стиска здраво и да ги лъже, че живеят много добре и са велики народи, но света все им пречи за всичко!Затова тези държави се провалят.
60
2
 
5
 
! Отговори
аа преди 7 години
Ти си ***, от турски произход, говорещ не-лош български. Но ... това е моята страна ;-) Да не стане после - "лошите българи ми биха шута" ала 1989.Недей да се пънеш много, виж в САЩ, в Германия, нещата не върват добре за резаняците хаха.
59
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 7 години
ми прав е човека, даже и тук в българия са наясно с такива мегаломански изказвания най-много да станеш за смях...
58
1
 
8
 
! Отговори
zzp преди 7 години
До Анонимен-Vie samo ibritsi i broenitsi mojete da proizvejdate aaaaaaa zabravih i rahat lokum i bakalva i mnogo hodji i imami vse sarlatani i mosenitsi.
57
5
 
54
 
! Отговори
Ататюрк умря повторн преди 7 години
Всеки европеец би се срамувал да има президент тип Ердоган, но турците се гордеят с него и искат да му дадат цялата власт. Значи нямат нищо с Европа и европейския манталитет и не е редно министрите им да щъкат и агитират из Европа. Сталин е диктатор дошъл по недемократичен път на власт. Странно е,че турците си нахендрят демократично избран диктатор.Неевропейска народопсихология, а по-точно средноазиатска.
56
5
 
74
 
! Отговори
Без милост преди 7 години
Време е Европа да врътне всички кранчета на анадолците, да се усетят навреме, че лаят ръката,която ги храни.Няма как да вървят към диктатура, да вкарват забрадените пингвинки в университетите и държавната администрация и едновременно да се правят на модерна държава и икономика.Вкараха 1000 журналиста и 10 000 университетски преподавателя в затвора и били демокрация, а холандците фашисти?Тия мустакатите само, ако ги изтрещиш с голямата сопа по главата започват да схващат и чуждата гледна точка.
55
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес беше свален сайта на летището в Ротердам. Текста беше:"Не позволихте нашия външен министър да кацне. Ние няма да позволим да летите".Сайта беше възстановен от холандците в 17 часа българско време.
54
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия министри какво са се разпълзяли из ЕС. Сякаш поданниците им в чужбина нямат мозък и не знаят за кого да гласуват. Мен ме съмнява, че им харесва живота на запад , а министрите на Турция ги пращат да им набиват камите.
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто Ердоган е на власт Държавата отпуска големи финансови инжекции за Аселсан и новата Рокетсан. Аселсан и Рокетсан не работят само във военната сфера. Аселсан произвежда таблети и лаптопи. Таблетите нямат Плей Сторе, това са таблети които се произвеждат от военните. Държавата ги купува и предоставя безплатно на училищата.
52
6
 
6
 
! Отговори
kiro преди 7 години
Какво ли ще каже путин по този въпрос. Нали са верни другари с Ердоган, сигурно ще го защити.
51
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция строи 900 км.стена на границата със Сирия и Ирак. Ердоган ще пререже лентата през Април. Цената е 600млн.долара. Стената е бетонна. Два метра. Плюс един метър мрежа. Ще бъдат поставени "роботи" със сензори базирани на операционната система Андроид които при всяко движение ще докладват в командна база в Анкара готови за стрелба. Турция произвежда дрончета с размер на насекомо снабдено с камера. Захранва се със слънчева енергия. Командва се от спътник. В САЩ и Израел също ги произвеждат.
50
8
 
64
 
! Отговори
СКОРО преди 7 години
Ердоган е болен човек с голям ресурс . Това е новия Хитлер с обратна страна - ще гори християни в лагери . Дано военните в Турция успеят да го озаптят .И тази *министърка* как не я е срам да се разкарва с бурка в Европа ?
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам малък телевизор купен през 2007. ....Така направено сравнението нищо не значи. Предполагам малкият телевизор работи нонстоп, а големият се пуска само за новините.
48
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А съпругът на този Расмусен какво смята по случая?
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой спомня ли си кой обвини руснаците за сваления пътнически самолет?
46
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е крайно време да избере на чия страна е. На страната узаконила еднополовите бракове или на страната на яките...ездачи..
45
15
 
21
 
! Отговори
Еднакви преди 7 години
Турция = РусияТирания, просстотия, ниско качествен живот, фанатици, вечно мислежи за война...
44
3
 
46
 
! Отговори
НИСКАТА ЗЕМЯ преди 7 години
Евреите в Холандия са тези които ще ви спукат задниците и вашия султан е свършен.Всички големи сили са на страната на Холандия :)А вашите братя кюрди какво ще ви правят като са повече от вас...
43
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам малък телевизор купен през 2007. Марка Voltel. Модификация на Beko - турско производство. Има меню на български, телекст. Стоеше върху хладилника в кухнята жената да гледа докато готви. Развали се преди месец. Издържа десет години. Имам и огромен Филипс купен от баща ми през 1991 година. Купил го е втора ръка. Все още бачка но е огромен и не става за кухнята. Произведен в Холандия.