Русия разполага сили в Египет близо до Либия?

Кайро отрече да има руски контингент в страната
14 мар 2017 09:07, Елка Василева
48
Русия разполага сили в Египет близо до Либия?
Снимка: архив, Reuters

Русия, изглежда, разполага през последните дни специални сили във военновъздушна база в Египет близо до границата с Либия, казаха американски, египетски и дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Подобни действия може да засилят тревогата на САЩ от увеличаване на ролята на Русия в Либия.

Цитираните американски дипломатически източници заявиха, че всякакво такова разполагане на руски сили може да е част от опити да бъде подкрепен либийският военен командир Халифа Хафтар, който претърпя неуспех, след като на 3 март Бригадите за защита на Бенгази нападнаха контролирани от неговите сили петролни пристанища.

Американските служители, които пожелаха анонимност, казаха, че САЩ наблюдават, както изглежда, руски сили за специални операции и безпилотни самолети в Сиди Барани на около 100 км от египетско-либийската граница.

Според египетски източници от областта на сигурността става дума за 22-членна група от руски специални сили. По думите им Русия е използвала и още една египетска база в Марса Матрух в началото на февруари.

Египет отрече да има руски контингент на негова територия.

"Няма нито един чуждестранен войник от която и да е чужда страна на египетска земя. Това е въпрос на суверенитет", каза египетският военен говорител Тамер ар Рифаи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
jorko преди 7 години
Крайно време е да погледнем фактите вместо да упорстваме и да се заблуждаваме с глупости.НАТО в близкия изток е 2-ра цигулка,а на нас колкото и да ни баламосват с "УБИЙСТВЕНИТЕ САНКЦИЙ" срещу РФ,е очеизвадно че те не им влияят.Военно промишленият комплекс харчи нужните средства за превъоръжаване без излишно разточителство ,характерно за американският такъв.Естествено защото е доста по- ограничен.Гответе се за война.
27
0
 
5
 
! Отговори
Кофа лой от Ахелой преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от АхелойLEVOREZBOVAT SI TI STANOI4O, AMA I BEZ TAKIVA KATO TEB U6ANKITE SI VAR6AT RABOTATA ! A PAK TI SI LAE6 KATO GLADNO PSE,AMA KOI LI TE SLI6A ?
25
0
 
3
 
! Отговори
бмп преди 7 години
до 27 Не НИЕ сме се запитвали!Не слагай всички под един знаменател!Иван Костов зададе такъв въпрос по медиите и даде великолепен повод на Кадафи!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
22 руски командоси разтревожиха САЩ,американците във всяка държава по света имат поне 10пъти по 22 и никой нищо не казва.Ако има някой който да се тревожи е Египет,но те явно не са.
23
0
 
15
 
! Отговори
Що така ? преди 7 години
Краварците какво се плашат?Руснаците нямат 600+ военни бази около тях, както и стратегически ПВО в Мексико например.Пратили са 20-30 инструктура. Между другото незаконно в Сирия американците са над 800.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на съветския съюз, нашите ходиха на работа в либия, заплата им беше около $1200, обаче повече половината ги взимаше външното министерство. След това се оказа, че работат им Либия не се счита за осигурителен стаж!!
21
1
 
3
 
! Отговори
MALKA TAINA- преди 7 години
LIBIA 6TE BADE PO4ISTENA PO NA4INAT PO KOITO IZ4ISTIHA SIRIA OT GADOVETE !!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бобине ми разправяй технологии. Важното е, че другите държави реагира веднага, прибраха си веднага медиците и хич не питаха стара ли е техниката или нова, виновни ли са техните хора.или не. Просто си си ги прибраха.Но стига с тях. Темата е друга. Аз отговорих на един от форума.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесИмаше и медицински сестри, които струваха няколко стотин милиона.Там имаше и полски, индийски и т.н. сестри, ама държавите им си ги защитиха о,време.САМО НИЕ СЕ ЗАПИТАХМЕ, АМИ АКО Е ВЯРНО И НАШИТЕ СЕСТРИ СА ЗАРАЗЯВАЛИ УМИШЛЕНО?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Петолъчка в сърцетоЧудно ми е само защо чакаха 30 г, как не можаха да се усетят по-рано???По рано не можеше. Мечката си ближеше раните от разпада и трупаше сили. Плахо се обади 2013 да не засипят Сирия с бомби като в Сърбия и Либия. а като я изръчкаха в бърлогата й Украйна , се разяри и изскочи.
17
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименИмаше и медицински сестри, които струваха няколко стотин милиона.
16
8
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До БобиИ повече баки за гориво да му направят. Ама най-добре да не пътува напролет през Средиземно море, че нашите щъркели няма да могат да видят къде е Европа.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не дава вашия господ да се срещнете със ракетния крайцер Москва, и придружаващите го.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералес 10Може и да не е от "руския мир", ама я кажи знаеш ли колко хора работиха по време на социализма там от всички соцстрани? Колко лекари, атомни специалисти....тази страна цъфтеше! Ама на говедарчетата им се искаше да не е СССР, а те да се намърдат там! Че и еуропейците се забъркаха! Е, получиха си бурята, дето я засяха!!!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шах-мат на коня, пардон краварите
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, "подобни действия може да засилят тревогата на краварията...."!!!! Ами ч..й го дирят там? НЯКОЙ ДА ГИ Е ВИКАЛ???? А това че, намърдали се в укропията, в самото сърце на Русия, значи това не трябва да "засилва тревогата" на Русия!!! Ама че нахалство!!! Айде, говедарчетата, да си прибират стадата, тия които им харесват триполовите изгъзици и там, зад голямата локва!! Тука такива не.нор.мал.ници. не ни трябват! И от България да се изнасят! Господи, на земята на Ботев и Левски говедари!Вай...
11
3
 
3
 
! Отговори
Кузя преди 7 години
Отново сме във Сибир. Танкирахме успешно навсякъде.7
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами позатопли се и е време да тръгнат пак. Както вървят нещата ще има доста *** тази година. Ердоган ще ги пусне от изток, Путин ще ги натири от юг.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготвят се поредните ошаламляющие шамары за краварските ***.