Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!

ЕНП и либералите искат замразяване на преговорите на Турция за ЕС
15 мар 2017 20:34,
202
Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!
Снимка: БТА

Който свързва Ротердам с нацизма, се е откъснал напълно от реалността. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод коментарите на турски министри и на президента Реджеп Ердоган, които свързаха отказите на властите в Холандия, Германия и Австрия, да допуснат техни политици на митинги, с нацизма и фашизма.
 
"Ротердам е градът на Еразъм, който е бил разрушен от нацистите, а днес има кмет, роден в Мароко", заяви Туск на холандски в Европарламента днес.
 

Още по темата

Той увери, че евроинституциите са на страната на Холандия, която пък днес провежда парламентарни избори.
 
През уикенда отношенията между Анкара и Хага се нажежиха, след като холандското правителство помоли турската министърка на семейството Фатма Кая, която трябваше да говори на митинг за конституционния референдум през април в Ротердам, да напусне страната и отказа разрешение за кацане на външния министър Мевлют Чавушоглу, който пристигаше в страната със същата цел.
 
Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също се включи в отговора на обвиненията на Ердоган към еврочленки, заявявайки, че е скандализиран от изявленията на турската страна.

Той припомни как баща му е бил принуден от нацистите да отиде в германската армия през Втората световна война и заяви, че никога няма да приеме сравнение на европейските демокрации с нацизма.
 
"Не ние искаме да влезем в Турция, а тя иска да стане член", заяви Юнкер.
 
Неговата партия – ЕНП, настоява за незабавно замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС.
 
"Ние трябва да обмислим как да продължим отношенията с Турция след референдума", заяви и лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Той добави, че за християн-демократите "не е реалистично в обозримо бъдеще членството на Турция в ЕС".
 
На същото мнение са и либералите, които станаха коалиционни партньори на ЕНП, след разпадането на отношенията между десноцентристите и социалистите в Европарламента.
 
Водачът на либералите Ги Верхофстат определи като цинично поведението на Ердоган, който по думите му "иска да установи авторитарна система в Турция, а сочи с пръст и нарича нацистки европейските страни и се застъпва за свободата на словото, при положение, че европейски журналисти лежат в турски затвори".
 
"Да замразим преговорите за членство сега. Това е единственият сериозен акт, с който можем да заклеймим ставащото. Да преговаряме с някого, който използва такъв език към демократичните общества в Европа, е неприемливо", настоя Верхофстат.
 
Социалистите също определят като "неприемливи" забележките на Ердоган към Германия и Холандия.
 
"Той е човекът, който тласка Турция към личен авторитарен режим, и смятам, че трябва да се извини на Холандия и Германия и на гражданите на тези страни от турски произход, които се радват на живот с върховенството на закона в тези държави", заяви парламентарният лидер на социалистите Джани Питела.
 
В неделя Ердоган нарече холандците "нацистки останки, фашисти", след като те отказаха кацане на външния му министър в неделя. Чавушоглу реши да лети за Ротердам, въпреки че кметът забрани участието му в митинга. Впоследствие той говори на подобно събиране във френския град Мец.

Турските власти провеждат активна кампания в полза на конституционни промени, които да преобразуват страната от парламентарна в президентска република и да отменят поста на министър-председателя. Референдум за това е насрочен за 16 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 98Не сте прав, че м алките държави не просперират в ЕС. Люксембург например е малка държава и е доста богата. В ЕС не просперират държави, чиито управници не знаят какво искат и се влачат по течението. Такива пескат отвреме навреме зеления чорап да плаче за различните скорости. Че кой ти пречи да си на най-бързата скорост, бе, льотчик
61
1
 
3
 
! Отговори
хм преди 7 години
От реалността се е откъснал ЕС, щото само болни мозъци могат да допуснат, че Турция е способна да стане член на съюза, демократична, да спазва човешки права и пр. А Ердоган си е много в час. До някоя и друга година кюрдите се надигат и разцепват държавата; страната е наводнена с мигранти и ислямисти; в съседните държави ври и кипи. Ясно е, че ако иска да закрепи властта си това трябва да стане с тирания и едноличен режим, подобно на Садам, Кадафи, Асад и т.н. Иначе пуйките отиват на кино.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много си е реален. Европа затъва и тръгва да придърпва всеки възможен ресурс към себе си. Излъгаха турците да задържат мигрантите при себе си, въпреки, че разпалвайки войната в Сирия и Африка, те ги предизвикаха да тръгнат. Излъгаха Украйна да се прецака и я изоставиха. Излъгаха Източна Европа да си прецака промишлеността и селското стопанство и направиха еверопа на 2 скорости. Вземат мерки за това, което ще ги постигне след като алчно накараха англичаните да напуснат. И то за ваша сметка ;)
59
3
 
0
 
! Отговори
България преди 7 години
N:17 Успех ! Да строшим главата на змията !
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС до сега показа единствено че се гледа интереса на големите. Нито една малка държава не просперира в ЕС. На всяка една такава и се налагат какви ли не ограничения влияещи пряко върху отделните им конституции. Най-простият пример е квотата с мигрантите. Всяка една от страните обаче има правителство което пази националните интереси. Не и нашето - правителството на Бойко което бе пряко ориентирано на запад , се беше надупило на атлантиците и бе готово на всичко но полза никаква както се видя.
57
5
 
6
 
! Отговори
se преди 7 години
ЕС бере плодовете на своята политика.Турците са им нужни защото те изграждат Европа десетки години и чистят и обслужват европейските лицемери.Но дойде време разделно.На българите им сочат пръста вън а на турците ще им *** пръстите защото клоаката ЕС ще се вмирише.
56
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 136 преди 7 години
С нетърпение очаквам да измрат тези мангафари с двойното гражданство!Избирайте си султана...и си наврете турските тескерета - там дето само ибриkа ви наднича! Докога турци ще избират българско правителство! А ханъмите си ги дръжте в харема под ключ...и у нас има повече от достатъчно!
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е тръгнал към Европа бял ден не е видял май... Без значение ислямист ли е или сирийски инженер - лекар с 4 езика и 5 специалности. А ние сме само двусткоростни ;)-
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особено жените, българските туркини са много добре там ;)))))Алоо, ФАКТОЛОГИЧНИЯ, разсмя ме ;)А особено сега, нито ви искат в Европа, нито ви купуват стоките, нито за Русия изнасяте, нито туризъм и местна търговия имате... Добре сте в Турция.. Не, че ние сме прокопсали, ама от догановци, местановци, диполярни бисексуални хамстери, тикви, плевни, сестри галевици, бесепасти, ***, демократисти, реформатористи, снахокуневисти и т.н. бял ден няма да видим. Както вие от мегаломани - ислямисти
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКА ДА КОЛИ И БЕСИ.
52
6
 
4
 
! Отговори
Обичам евроатлантици преди 7 години
Много си е реален. Европа затъва и тръгва да придърпва всеки възможен ресурс към себе си. Излъгаха турците да задържат мигрантите при себе си, въпреки, че разпалвайки войната в Сирия и Африка, те ги предизвикаха да тръгнат. Излъгаха Украйна да се прецака и я изоставиха. Излъгаха Източна Европа да си прецака промишлеността и селското стопанство и направиха еверопа на 2 скорости. Вземат мерки за това, което ще ги постигне след като алчно накараха англичаните да напуснат. И то за ваша сметка ;)
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** нека още малко да подразни най-мощната икономическа зона в света и ще види кон боб яде ли. Никой не може да се справи с обединена Европа - нито Сащ, нито Китай, камо ли пък тия смешници Русия и Турция. Ние сме внуците на хората владели света. Аз лично се радвам че тоя лунатик оглави миндилите наречени турци. Сега ще им разгони фамилията, а те това заслужават щом си го търсят.
50
2
 
0
 
! Отговори
Ердоган хумано до112 преди 7 години
Отвори гугъл и след пиши /search?q=beaten+killed+turkish+soldiers&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjM38KE0tnSAhUHuhQKHbEcAEoQ_AUIBigB&biw=1042&bih=752&safe=off
49
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТа робство и тиранство. Гласувайте за ГЕРБ. Само тази партия има програма, която следва неотклонно, програма която работи и затова сега трябва да я подкрепим, тъй като тя подкрепя гражданите на България. ГЕРБ е силата и възможността да извърши съдебната реформа.
48
4
 
22
 
! Отговори
Реджеп Домуз Иведик преди 7 години
Драги турци защитници на Ердоган добре ,че живеете в България.Добре ,че имате Българско гражданство.Добре ,че сте в Европа, колкото и да не усещате свободата.Защото ако бяхте в Турция при любимият си сулътани и изпуснехте една дума така,каквато си позволявате тук по адрес на България нямаше да видите бял ден и излезете от затвора в Диарбекир Или видите никога повече семействата си Дивашката фашистка диктатура сложена от Реджеп съсипа Ататюрска светска Турция.България не ви е спряла айде холан...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 102Благодаря, нарочно не го редактирах протест към днес.бг защото са го направили така сайтатекста е :турция помогна за изборите в Холандия
46
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Драги ми турцо-българи, ако все още не сте избрали своята родина, време е да го направите. Ако все пак сте избрали България, то никога не говорете и не работете срещу нея! ... и не забравяйте в Турция вие сте чужденци.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия,Турция,Сърбия/Сръбска република,са проблем за Европа.В тях има авторитарни режими,лицемерна имитация на демокрация,двоен стандарт,фейк нюз,с което са далеч от ценностите ан ЕС.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пусне бежанците - 2 години парното ще е безплатно ;) 88
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симулатора на държавен преврат става все по-малко актуален.