Над 800 медици убити в Сирия от началото на войната през 2011 г.

СЗО: Войната в Сирия е най-голямата хуманитарна и бежанска криза
15 мар 2017 10:15, Елка Василева
9
Над 800 медици убити в Сирия от началото на войната през 2011 г.
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 814 медици са убити в Сирия от началото на войната през 2011 г., а миналата година са зачестили нападенията срещу лечебни заведения от сирийските правителствени войски и руските им съюзници. Това сочи проучване, публикувано в британското медицинско списание "Лансет" и цитирано от Франс прес и Ройтерс.

"2016 беше най-опасната година досега за здравните специалисти в Сирия, където нападенията срещу тях продължават", пише един от авторите на проучването, д-р Самер Джабур от Американския университет в Бейрут. То е извършено от група изследователи, сред които има членове на Американско-сирийското медицинско дружество.

Те посочват, че сирийското правителство и руските му съюзници системно атакуват здравните структури. "Тази стратегия е използвана в небивали размери от сирийското правителство и съюзниците му", пишат авторите. Резултатът е стотици убити медици и стотици други хвърлени в затворите или изтезавани.

Нападенията срещу здравни заведения са се увеличили от 91 през 2012 г. до 199 през 2016 г. 94 на сто от тях са извършени от сирийското правителство и съюзниците му, включително Русия, се казва в проучването.

В коментар за него Световната здравна организация /СЗО/ посочва, че войната в Сирия, в която загинаха над 320 000 души, сега е най-голямата криза от хуманитарна гледна точка, както и от гледна точка на бежанци, добавя АФП.

Авторите на проучването пишат, че Сирия е само върхът на айсберга. В Афганистан и Йемен международни хуманитарни организации съобщават всяка седмица за нападения срещу медицински заведения. Пациенти биват убивани, докато пътуват с линейки в Колумбия, линейки се използват за самоубийствени нападения в Афганистан, лекари са избивани в Сомалия, болници са бомбардирани в Афганистан, Йемен и Сомалия.

Експертите призовават за по-ефикасно национално и международно законодателство за защита на здравните работници и за по-добри възможности за оказване на медицинска помощ в райони на конфликти, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: медициСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над 800 медици убити в Сирия от началото на войната през 2011 г.,799 от тях убити от целенасочените бомбандировки на Русия върху болници и медицински обекти.
3
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Русия ли разбърка работите в Сирия.Кой искаше да маха Башар Асад и кой се месеше в сирийските работи-сигурно Русия доведе ИД в Сирия.Русия плащаше,Русия обучаваше джихадистите,Русия правеше лагери и с нейни иструктори се обучяваха ислямисти.Явно мозъка ти е тотално объркан.САЩ си признаха,но ти не -герой!!!!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Голяма работа ,нали трябваше да се защити демокрацията и евроатлантическите ценности.Какво значение имат хората,всичко това нали САЩ и Европа го правят за "защита на правата на сирийците".Е добре им защитиха правата - в гробищата.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСега е момента да заявиш благодарността си към мирните съветски бомби, утрепали тези хора.