ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно

Европарламентът настоява за удължаване на списъка със санкции
16 мар 2017 18:54,
468
ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз е единен в отказа си да признае анексирането на Крим от Русия, защото то е незаконно. Това заяви еврокомисарят Джулиан Кинг по време на дебат в Европарламента в Страсбург.

Кинг заяви, че ЕС "остава решен да прилага политиката си за непризнаване на незаконната анексия на Крим и подкрепя суверинитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".

На 18 март се навършват 3 години от навлизането на руските войски в Крим и Севастопол, които бяха дотогава част от Украйна.

Според ЕС напоследък се наблюдава влошаване на ситуацията с човешките права в Крим, както и на броя на изчезналите хора, които се проявяват като противници на анексията.

Европейският парламент гласува днес с мнозинство от 451 на 73 гласа резолюция, в която се осъждат действията на Русия в Крим. Документът заклеймява решението на Русия да нахлуе в Крим и да даде на гражданите на полуострова руски паспорти.

В документа, подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на крайната левица и крайната десница, се настоява за незабавното освобождаване на 31 политически затворници и за отказ от практиката на руските власти да ги местят в отдалечени райони на Русия, където нямат връзка със семействата и адвокатите си. Евродепутатите заклеймяват и преследването на кримските татари, както и разтурянето на техния парламент – Меджлиса.

Резолюцията настоява за разширяване на списъка от лица, чийто доходи в европейски банки са замразени и нямат право да пътуват в ЕС. В момента това са 150 души и 37 компании. ЕС удължи техните санкции в понеделник с 6 месеца.

Те призовават страните членки да проучат дали има възможност за създаване на международен формат за преговори, който да започне работа по връщането на Крим на Украйна, както и да вземат страната на Киев в делото срещу Москва в Международния наказателен съд.

Междувременно Европейската комисия обяви, че отпуска още 600 млн. евро на Украйна за подкрепа на икономиката ѝ. С това европейската помощ за страната от 2014 г насам ще достигне 2,8 милиарда евро – най-голямата, давана някога на държава, която не е член на ЕС. Парите ще отидат за закърпване на дупките в украинския бюджет.

Във вторник се очаква комисията за международна търговия на Европарламента да даде зелена светлина на друго предложение за увеличаване с от 50 до 100% на квотите за внос на украинска земеделска и промишлена продукция в ЕС. Агрокомисията на ЕП вече гласува в началото на седмицата против удвояването на квотите за внос на пшеница и царевица, тъй като те свалят цените за сметка на европейските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
2
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Заради този пусти Крим човечеството може да загине.Оставете руснаците на мира. Те не се наядоха на чужди територии.Най-голямата територия в света с най-голям апетит за още.*** те за това живеят.Иначе да подобрят с нещо собствения си живот , там ги няма. Обедняха повече от нас.Сега вече сме на пред последно място по бедност.
310
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Путинофилите са готови да признаят референдума в Кърджали и Родопите.Позор!!!
309
2
 
4
 
! Отговори
Това са санкциите преди 7 години
списъка от лица, чийто доходи в европейски банки са замразени и нямат право да пътуват в ЕС. В момента това са 150 души и 37 компании. ЕС удължи техните санкции в понеделник с 6 месеца.Ето за какво ревът Курнелията и Радевия!
308
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно как меките брюкселски китки ще накарат Путин да върне Крим. Там през 2014 г. имаше наблюдатели от 23 държави да наблюдават референдума, на който 80% гласуваха ЗА.
307
4
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Цонко,Добре, ти като си толкова високообразован, вземи прочети третата точка от задълженията на страните, подписали , цитирания многократно Будапещенски меморандум и кажи не беше ли нарушена същата тази точка по време на протестите на Майдана?След това обвинявайте пак рашъните, че били погазили разпоредбите по въпросния меморандум! Да, съгласен съм, погазиха ги, но западняците също ги погазиха и то преди рашъните!
306
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Изглежда северен Кипър е "законно" окупиран от Турция защото за нея санкции няма!
305
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Цонко, Ти какво, нещо против оварите ли имаш? Дядо ми, лекаму пръст, също беше овчар, при това страшно интелигентен и находчив! Лекуваше болните овце с пускане на кръв!Ти да не би да си мислиш, че е много лесно да си овчар?
304
10
 
9
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 години
Защо не пишете, че американски самолети бомбардираха джамия, близо до Ареппо, и убиха над 42 мирни жители?
303
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе, те са ви написали - 150 души и 37 компании! какъв руски народ, от кого и от какво страда руският народ - от санкциите на путин, той не ги пуска в Европа и забранява внос на стоки, закрива фирми и производства! баете ми едно и също - и като изчезне ЕС ше цъфнете, еле па българете, русняците също! всичко е в "главите"на европейците - а не до територия и материални блага - тва го немате вие у ваште кратуни, немат го и всички таранбуки, които налитат от изток и от юг!!!
302
9
 
2
 
! Отговори
jimmy преди 7 години
абе този ЕССР не приклчи ли вече? моля турците да пускат ордите за да се свършва по бързо. В Османската империя Балканите са били в пъти по добре отколкото под нагло саксонско робство
301
1
 
5
 
! Отговори
Jersey преди 7 години
А какво ще стане, ако ние анексираме Македония "незаконно"!!!!?EU ще ни нарече окупатори и ще ни наложи санкции...Оди, че им обесневай, нали - шо ке праим тогива!?
300
5
 
4
 
! Отговори
От Българин до Боби преди 7 години
Ами аз точно за това ти говоря. Всеки твърди, че има пропаганда. Анй-добрият начин да се разбере реалността е чрез хората. Аз съм от Централна България - част от моите приятели и познати работя т и живеят на Запад. Доволни са - едно 75% от тях твърдят, че не биха се върнали. Нямам нито един познат, който да живее и работи в Русия. Мислиш ли, че Сорос и еврогейовете им плащат на нашите сънародници да твърдят, че работят и живеят на Запад, а те реално щаствливо си съществуват в прекрасната Русия?
299
5
 
3
 
! Отговори
До ааа преди 7 години
Това 'до няколко години' е доста неточно - би могло да се разтегли и със столетия. А ако все пак, да кажем до 5 години ЕС все още я има, ти лично обещаваш ли да емигрираш в Русия, за да се наслаждаваш на православния начин на живот! Както писаха немските медии преди месец - най-доброто лекарство срещу русофилството и рубладжийството е да се поживее за няколко месеца в 'прекрасната' Русия. Пожелавам го на всички русофили!
298
2
 
6
 
! Отговори
От Българин до Боби преди 7 години
Това, че в Русия практически няма безработица, е наистина една чудесна новина. Това означава, че най-накрая нашите *** сънародници, които робуват за къшей хляб на Западняците, в техните държави, ще се опомнят и масово ще ходят да работя в Русия, пир православни условия на труд! За кога да очакваме масовата емиграция на балканкси и други славянски народи посока Русия?
297
5
 
5
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Измишльотината EС до няколко години няма да я има,но дано Господ е милостив към нас и се разминем по леко.
296
7
 
3
 
! Отговори
ПАтриот славян преди 7 години
А нашите, славянобългарските, дипутати как са гласували? Надявам се, че Патритоите и БСП за били за признаване на Крим като изконна руска територия? Скоро ще удари часът на разплатат и слвянските предатели ще треперят пред руските освободители тук, както преди 3 години в Крим. България - завинаги част от Русия. Гласувайте за Обеднинените Патриоти или БСП.
295
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
А вие Косово -ЗАКОННО !!! Мушмуроци с мушмуроци...
294
5
 
14
 
! Отговори
тя преди 7 години
Защо някои си мислят , че може да се налагат на Русия?!Жалки европейски управници - *** , тикат Европа към пропаст!
293
2
 
15
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
когато Северен Кипър го върнат на държавста Кипър, тогава може и Крим да се събуди украински...сещате се и в двста случая ..никога, ако щете и денонощно да бълвате антируски бисери.Вместо да им влезем под кожата на тез руснаци да им взимаме ***, щото ги имат. ние се пънем кат *** на керемида
292
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евромишлетата си цвърчат в мишините най вече за собствена употреба,защото едва ли някой друг им обръща внимание.