Евростат: Всеки пети на Балканите живее в риск от бедност

Най-уязвимите групи са безработните и пенсионерите
16 мар 2017 08:02, Елка Василева
20
Евростат: Всеки пети на Балканите живее в риск от бедност
Снимка: архив, Булфото

Близо една пета от населението в страните на Балканите живее в риск от бедност и социално изключване, показват данни от анализ на Евростат за паричната бедност и неравенството в доходите в ЕС през 2015 г.

В осем страни на ЕС хората живеят в значително по-висока степен на риск от бедност в сравнение с по-богатите партньори от общността, отчита европейската статистика.

Осемте държави-членки, където хората са изложени най-много на риск от бедност са: Румъния (25,4 процента), Латвия (22,5 процента), Литва (22 процента), Испания (22 процента), България (22 процента), Естония (21,6 процента), Гърция (21,4 процента) и Хърватия (20 процента).

Освен тези страни-членки на ЕС хората в още няколко държави на Балканите са със значително завишени показатели за риск от бедност, а именно: Сърбия (25,4 процента), Турция (23 процента) и Македония (21,5 процента).

Сред държавите-членки на общността най-ниските съотношения на лицата в риск от бедност са регистрирани в Чехия и Исландия - по 9,6 процента, Холандия (11,6 процента) и Норвегия (12 процента).

Като цяло общността, която е била най-уязвима от симптомите на бедност, е била тази на безработните хора в ЕС. Анализът на Евростат отчита, че в трите балтийски държави плюс България, Унгария, Румъния и Малта най-малко половината от безработните са били изложени на риск от бедност през 2015 г.

Друга уязвима група от бедност са били пенсионерите в ЕС - около един на всеки осем пенсионери в ЕС-28 е бил изложен на риск от бедност през 2015 г.

Най-висок е процентът на бедните пенсионери в Естония (40 на сто), Латвия (36 на сто), България (30 на сто) и Литва (27,6 на сто).

Голяма е ножицата и в стандартите на покупателната способност на хората в ЕС - така например ППС в Румъния /паритет за покупателна способност, тоест стоките и услугите, които могат да бъдат закупени в две различни държави срещу едни и същи пари/ е 2 600 - докато ППС в Люксембург е близо шест пъти по-висок - 17 600. ППС в Норвегия е 17 000, в Швейцария - 15 400 и в Австрия - 13 200.

ППС в Македония е 2 700, в Сърбия - 3 000, в Турция - 3 200, в България - 3 800.

Според анализа водеща цел в европейската социалната политика е през 2020 г. в общността да има 20 милиона по-малко лица, които са изложени в риск от бедност в страните на ЕС. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
vseki peti - v risk ot bednost; ostanlite 4 - veche sa bedni
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 11Да, следващият етап сигурно ще е голяма част от бедните да измрат и да останат само богатите да си живея на воля :)
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България няма средна класа.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква покупателна стойност.За хапчета ли става на въпрос
8
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Масово явление в Европа ( и света ) изчезването на "средната класа" ! Бъдещето е ясно - шепа свръхбогати...и милиарди бедняци!
7
8
 
2
 
! Отговори
ППС преди 7 години
Тоест за всички които тръбят че сме най бедни и онеправдани трябва да е ясно че според Паритет на Покупателна Способност сме най-богати на балканите (като изключим Гърция която има съвсем друг старт предвид че от 30ф е в ЕС) включително почти двойно по богати от Румънците! Този показател е най врният защото иначе да се гледат само номинални стойности не означава нищо, важно е и кое колко струва..А че можем и трябва да сме още по-богати и да имаме далеч по малко корупция е ясно!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Бедността , е най-страшният порок!Тези глупости с 20те милиона по-малко са откровени лъжи! Точно обратното ще се случи - след 20ина години ще са 20 000 000 застрашени от бедност в повече! Едрият капитал не желае "по-скъпа" работна ръка ( каквато все още са европейците) Роботизация, автоматизация, компютъризация...само преди 40 год. Бяхме около 5 милиарда - вече сме 9..на една планета с изчерпващи се ресурси!Африканци, и араби се множат...и чакат някой да ги храни бъдева...идат светли времена!
5
1
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Няма ли правосъдие,пътят е отворен за корупция и безпардонно ограбване на държава и народ от мафията,която влиза и в управлението.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тояговне са презадоволени.даже са недоволни. винаги искат още. тя лакомията край няма .
3
1
 
7
 
! Отговори
Тоягов преди 7 години
Е,народните ни избранници и червените приватизатор нали са презадоволят,останалите кучета ги яли.
2
2
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
а на колко да се осигурява един строителен работник преди 1989-та ? на 240 до 320. да не би колкото генерален директор да е получавал? а кой можеше да стане генерален директор? я се върнете малко в спомените си.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
живее в риск от бедност....................нямаше да сбъркате,ако направо си го бяхте написали : ЖИВЕЕ В БЕДНОСТ.