Президентът на Филипините нарече евродепутатите луди

Дутерте не се отказва от политиката си: Още хора ще умрат
20 мар 2017 17:30, Елка Василева
40
Президентът на Филипините нарече евродепутатите луди
Родриго Дутерте. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нарече евродепутатите "луди", след като Европейският парламент миналата седмица осъди "големия брой екзекуции без съд и присъда" във войната на Дутерте срещу дрогата, предаде Франс прес.

"Не разбирам тези луди. Защо се опитвате да се налагате? Защо не се занимавате със собствените си работи? Защо ни създавате неприятности?", заяви при посещение в мианманската столица Найпидау Дутерте, известен с острия си език, а често и с обидите си срещу всеки, дръзнал да го критикува.

Дутерте беше избран миналата година за президент с обещанието да изкорени търговията с наркотици и по негово нареждане бяха избити няколко хиляди души - както наркотрафиканти, така и наркомани.

Още по темата

От встъпването му в длъжност през юни по данни на полицията при операции срещу дрогата са били ликвидирани 2500 души. Според правозащитни организации обаче избитите са двойно повече.

В резолюция евродепутатите настояха ООН да разпореди независимо международно разследване на "противозаконните убийства". Парламентаристите се позоваха на достоверни източници, според които филипинската полиция "прикрива доказателства, за да оправдае убийствата без съд и присъда".

Правителството на президента Дутерте трябва да даде приоритет на борбата срещу трафикантите и наркобароните, вместо да преследва дребните потребители на дрога, заявиха членовете на ЕП.

В реч вчера филипинският президент заяви, че ще продължи да се придържа към политиката си. "Още хора ще умрат. Вече казах - не смятам да спирам. Ще продължа, докато не бъде убит и последният наркобос на Филипините и докато на улицата не остане нито един наркопласьор", предупреди той.

Началникът на филипинската полиция увери днес Европарламента, че сигурността на най-острия критик на президента Дутерте - сенатор Лейла де Лима, арестувана по обвинения, свързани с наркотици - е гарантирана, предаде ДПА.

Миналата седмица ЕП призова Де Лима да бъде освободена, заяви, че обвиненията срещу нея имат политически мотиви и призова филипинското правителство да й гарантира сигурност и справедлив процес.

Де Лима е в ареста от 24 февруари по обвинения, че е получавала подкупи от осъдени за наркотици затворници, за да могат безпрепятствено да продължат търговията си с дрога.

"Не е нужно да ни се напомня, наистина я пазим", заяви шефът на националната полиция Роналд дела Роса. Във връзка с искането за освобождаването на сенаторката Дела Роса каза, че съдът е издал заповедта за задържането й и искането трябва да бъде отправено към него.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами прав е. Кой иска децата му да са наркоманчета?
9
2
 
27
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Така трябва да стане и в България, не само за наркобарони, и за корумпирани, крадци,министри и т.н.Това е истината.
8
17
 
12
 
! Отговори
пълна лудница преди 7 години
луди, луди европейците, пък всички афроазиатци напират за Европа. латиносите пък към САЩ.
7
3
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Еврозерите да си гледат аллахакбаровците че много в амок взеха да изпадат
6
5
 
34
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Дивак ,но страхотен политик.Нека ги избие!!!И тук ако можеше ,престъпленията щяха да намалеят сериозно.И много незаслужаващи живот създания щяха да бъдат правомерно убити!
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който нож вади, от нож умира...
4
5
 
37
 
! Отговори
ined преди 7 години
Ей такъв президент ни трябва.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DAJE FILIPINITE GO RAZBRAHA TOVA,KOETO V BULGARIA NE MOGAT.....SMIAH V ZALATAAAAA!
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За друго не знам ама за евродепутатите Дутерте уцели десятката.
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по тая логика да избием и всички пиещи всеки ден нелегална и легална ракия и всички пушачи. И двете са доказани като опасни за здравето? Защо едното се продава свободно,а другото НЕ и се създават групировките и подземния свят?!?! Защо наркомана е по-долен от пияндурника или от дъртия пушач?