Експерт: В Лондон се връща "бумерангът" от Близкия изток

Беше постигнат търсеният ефект, смята Алексей Филатов
23 мар 2017 10:39, Елка Василева
6
Експерт: В Лондон се връща "бумерангът" от Близкия изток
Снимка: Reuters

Трудно е да се каже какъв е бил същинският план на терористите, действали вчера в Лондон. Всъщност обаче те постигнаха желания ефект - спряна бе дейността на парламента, дори спешно бе евакуирана премиерът Тереза Мей, избухна паника сред населението и гостите на града. Така коментира нападенията руският експерт Алексей Филатов, ветеран от антитерористичното подразделение "Алфа", в статия във в. "Известия".

Той изрежда няколко възможни причини за атентатите.

Още по темата

Великобритания (както добре знаят терористите) по традиция активно участва в различни операции на НАТО за "въвеждане на ред" в Близкия изток. Това до голяма степен е предизвикало масовия приток на бежанци от зоните на военни действия в Европа, пише Филатов.

Същевременно сред основните причини Великобритания да започне процедура за излизане от ЕС според него е стремежът на Лондон "вече да не плаща в бюджета на Евросъюза (включително за издръжка на бежанци) много повече, отколкото получава оттам. А и да ограничи бежанския поток към страната".

Тази позиция на Великобритания естествено също не се харесва на бежанците, най-вече на тези с радикални нагласи. Защото всички ограничения предизвикват протест у социалните слоеве, засегнати от тях. Още повече щом става дума за хора, принудени да се изселят поради военен конфликт. А британските власти просто не бяха готови терористичните заплахи да растат с подобни темпове - "изглежда не очакваха, че бумерангът на военните им действия в Близкия изток ще се върне в Лондон толкова бързо", разсъждава ветеранът.

Освен това "изграждането на система за борба с тероризма не е бърз процес. Не става дума за седмици или месеци, а за години. И то в стабилни миграционни условия. А при лавинообразен растеж на мигрантския поток задачата става многократно по-трудна. Да не говорим, че реална борба с тероризма може да се води само с общи усилия и на международно ниво", заключава руският експерт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Борбата на Запада с тероризма" е чиста проба оксиморон! Първо го създава, а после започва епична борба с него!
5
6
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Според руснаците и ислямския им приятел Асад,запада подпомагал ИД,а Русия се борела срещу ИД.Интересното е че за две години в ЕС и Турция атентатите не спират,а в Русия няма атентати.Отделно Русия изобщо не се меси в Близкия Изток,Русия няма нищо общо с Иран,Сирия,Хизбула,Северна Корея,Египет,Ирак и Либия.Ах тези братушки,колко са забавни и прости.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страничен и недооценен ефект на глобализацията
3
3
 
26
 
! Отговори
това е преди 7 години
Не може да не се връща бумеранга и не само за Англия,25 години запада напада,руши,убива,прави преврати и агресии срещу арабския свят и си мисли че няма да има последици то не бе Ирак,Либия,Мароко и тн.реки от кръв заради запада.
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1 KOI KOGO KANI ? TAZI NAPAST GRANICA NE PRIZNAVA, AMA PONEJE SI ZADRASTENIAK-MNOGO TI E LESNO DA DRASKA6 PROSTOTIA.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАЛ СЪМ ГИ!САМИ СИ ГИ КАНЯТ ДА ГИ ТРЕПЯТ!НИКОЙ НЕ ИМ Е ВИНОВЕН