Лондонският терорист воювал в Босна, бил ислямист

Повечето екстремисти в САЩ и Европа били свързани с Босна
Обновена: 25 мар 2017 21:20 | 25 мар 2017 21:20,
14
Лондонският терорист воювал в Босна, бил ислямист
Снимка: Reuters, архив

Халид Масуд, който извърши на 22 март терористично нападение пред сградата на парламента в Лондон, е воювал в редовете на ислямистката групировка "Ел Муджахид" по време на войната в Босна от 1992-1995 г., предаде ТАСС, позовавайки се на сръбския в. "Блиц".

Според източници на вестника Масуд е пристигнал в Босна като доброволец на 1 май 1993 г. и по-късно се е присъединил към отряда "Ел Муджахид", влизащ в състава на Трети корпус на армията на Босна и Херцеговина и известен с жестоката саморазправа с пленени цивилни сърби. Халид Масуд е напуснал Босна на 25 декември 1995 г.

Още по темата

Джевад Галияшевич, член на експертната група на Югоизточна Европа за борба с тероризма, казва за "Блиц", че на практика повечето екстремисти, проявили се в Европа и САЩ, по един или друг начин са били свързани с Босна - или са участвали в босненската война, или са имали босненско гражданство, или са използвали оръжие, купено в Босна.
Отрядът "Ел Муджахид" беше създаден на 13 август 1993 г. и първоначално наброяваше 500 доброволци от Босна, Алжир, Афганистан, Египет, Иран, Йемен, Катар, Пакистан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция. В редовете на този отряд в различни фази на войната според различни оценки са воювали общо от 1500 до 6000 чужденци. Отрядът добива известност с високата си боеспособност, жестокост към цивилни сърби и хървати и ритуални екзекуции на пленниците.

На 22 март 52-годишният Масуд се вряза с автомобила си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон, след което остави колата пред сградата на парламента и с нож в ръка се нахвърли върху полицай, преди да бъде ликвидиран от силите на реда.

В резултат на нападението загинаха 4 души, а около 50 бяха ранени. Разследването продължава. Още не е установено дали Масуд е действал сам или е имал съучастници. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: лондонтерористбосна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С една дума МИ-6-7.8 ,Скотланд -Мотланд Ярд не са знаели нищичко ,ама нищичко за този толум че е клал сърби . Не са знаели ли ? Даже са му осигурили и убежище . СИРЕЧ.- МЪЛЧЕЛИ СА . ЗНАЕЛИ СА МНОГО ДОБРЕ КАКЪВ Е ТУЛУМА .
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези глупости - мюсулманин да коли сърбин?Това не Еропейско ,не е демократично! Това е руска пропаганда .
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6И Василковски е бил път и трошил пари, за да получи тази "информация" от такъв достоверен източник? Браво, това е сериозна журналистика - да не си помислите, че е някаква либерастка пропаганда!
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яяяяя, чудо!Трябваше да умре някой в Лондон, че да признаят, че имало и заклани сърби, а не само мюсюлмани в Югославия....
7
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 7 години
С изключение на факта, че Югославия беше фабрика за антибългаризъм, и че в титовите концентрационни лагери Идризово и Голи Оток намериха смъртта и осакатяването си хиляди Българи от Вардарския дял на Македония, Поморавието и Западните Български Покрайнини, то да, Югославия беше много хубава държава! Тито беше хитрец и нагаждач и успяваше да цица от 3 майки!
6
3
 
14
 
! Отговори
сеирджи йово преди 7 години
До Анонимен 1Това изобщо не е грешка,а точно премерена политика!Запада смята,че с тия щуротии ще смачка обикновения човек,и ще го направи послушен,но това няма как да стане!Историята учи,че след подобни изпълнения следват революции с разни изхвърляния от прозорците,серийно трепане и други такива радости!А разни плиткоумници,дето се родеят с Господ,и гледат на обикновения човек от високо и с презрение,се усещат,че са нагазили в марулите,но обикновено вече е много късно!
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помните ли някога имаше една хубава Югославия.... После Англосаксиите си посадиха ислямистки отрови там и сега се чудят що ги газят....
4
2
 
28
 
! Отговори
Зрител на Нова Тв преди 7 години
"Лондонският терорист воювал в Босна, бил ислямист"Не е възможно! Който е гледал Нова Тв и директните включвания на Николай Василковски знае, че терориста е просто болен човек чиито действия нямат АБСОЛЮТНО НИЩО общо с исляма! Ники Василковски знае това от един пакистанец, таксиметров шофьор!
3
3
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Няма страшно като ги приемат в ЕС и започнат да щъкат хептен без проблем из съюза тогава пак да си палят свещите и да разправят, че не ги е страх докато се оглеждат от къде ще им дойде. Явно нЕкои неща ще ги научат по трудния начин и не само те, а и другите дето ги посрещаха с цветенца и плюшени мечета.
2
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великите и прехвалени МИ 5 и МИ 6, къде са спали? Този клал християни в Босна, те не разбрали изобщо!!! Е, ще си ги газят периодично тогава. Да се сърдят на тези служби. Еврогейска работа!
1
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога Европа ще признае грешката си в Югославия?