Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!

Невероятният номер с кирилицата – причина за опашки, недоволства
Обновена: 27 мар 2017 09:42 | 27 мар 2017 09:37, Елка Василева
82
Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!
Снимка: БТА

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.

В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240-членен парламент на България според Хаберлер. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция - от 141 в миналото на 35 сега.

"Най-трудният вот на българските турци" - отбелязва в заглавие агенция Доган, като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно с цел да им се попречи да гласуват.

"ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие: "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора". "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.

Вестник "Миллиет" посочва, че съперникът на ДПС - коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.

Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство. А/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: български турциТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е Турция им викат направо "българите", турци не се споменава. Те и турски говорят с непоправим акцент, а и не го знаят де. Е Булгария пък има обявили себе си за турци, но откровено си признават, че са зле с езика, за писмен турски пък да не говорим. Наравно зле са и с бг ез, а уж са с дипломи от бг гимназии и дори вузове. И в Турция се е навъдило подобно котило . Той май Ердоган такива ги прочиства. Никога гяволът не е толкова черен. Само в България е дори вповече.
62
0
 
1
 
! Отговори
INFO преди 7 години
В Уикипедия само на български и руски език Информацията за Балканските Турски предимно в България е променена , на др. езици като немски , турски и др. е една и съща
61
0
 
2
 
! Отговори
Дон Балон преди 7 години
номера с кирилицата......ами номера с автобусите ????
60
2
 
4
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
Другият път ще победим шайката от дпс и без гласове от турция.14 000 гласа от 100 000 .хайде патриоти че ви се схвана ха устенцата от св.ир.ки на доган агента рьски.....
59
2
 
4
 
! Отговори
Рашо преди 7 години
Живот и здраве, от догодина в България с виза.
58
4
 
4
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Да им се отнеме бг гражданството и догодина ще има само турски турци. Това не са бг турци , това са троянски коне, и то куци.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНОНИМЕН06Не българите, а българските поданици от друг произход (не го пиша, за да не ме изтрият, но то е ясно за кого става дума!)! Явно е, че и българските поданици от твоят етнос също ги броят за "хора втора ръка", та затова си толкова злобно настроен! Ама не си го слагай на душата - толкова ви е отпуснала природата!
56
1
 
2
 
! Отговори
До TEHNI4ESKI- преди 7 години
До TEHNI4ESKI-bulgarski turchin kazvate samo vie v Turciq ni narichat balkanski turci
55
0
 
3
 
! Отговори
gg преди 7 години
v Turciq ne kazvat bulgarski turchin kazvat balkanski turchin!
54
2
 
0
 
! Отговори
Велемир преди 7 години
До безпартиен 43 / И с тия ли данъци ще напълните празната бг хазна и ще изплатите кредита който ваш бойко изтегли ?!
53
2
 
5
 
! Отговори
TEHNI4ESKI- преди 7 години
IMA BULGARSKI MUSULMANI, BULGARSKI MOHAMEDANI, NO NIKOGA NE MOJE DA IMA "BULGARSKI TURCI"- RAZBERETE GO TOVA EDIN PAT ZAVINAGI ! TURCIN E PODANNIK NA DARJAVATA TURCIA, TEZI NE SA PODANNICI NA TURCIA(POVE4ETO DE), A PAK DORI I DA IMAT DVOINO GRAJDANSTVO TERMINA " BULGARSKI TURCI " E MNOGO NEPODHODIA6T I NEPRAVILEN.
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България се пише на Кирилица!!!!Ние сме я дали на света!!!Вие на какъв език и писменост искате да общуваме тук в България?!
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Невероятният номер с кирилицата"Ами да, представете си, българският език се пише на кирилица, било в България, било в Турция или другаде.Искат да гласуват в български избори, а не знаят български ?!Няма такъв номер, както казват турците на турски, Ай, сик**ир
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.===Гласувате в български избори, имате български паспорти, а не разбирате езика и не познавате кирилицата. Ми извинявайте, ама българският все още е официален език в тая държава. След като ще определяте съдбата на държавата, поне бъдете част от нея. Вместо това - предварително автобуси и простотии, че и оплаквания.
49
1
 
22
 
! Отговори
GG преди 7 години
има българи и турци, какво значи български турци?
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Като ви гледам коментарите , никак не се чудя защо БГ е най изостаналата страна в ЕС"Даааааа , мили мой - докато живеят тук такива плюнки като теб......така ще бъде
47
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 7 години
Някой написа - "Местан може да сложи всички политици в малкия си джоб,ставайки дума за българска реч и граматика"Въвежда даже и нови думи - нпр. т.нр. "Конструкт" ?!?От тяхната партия ли беше оня служебната министърка дето изпадаше в "интрувертност на духа"?
46
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези избори им били най-трудните, викам и да са им последни. Да не се мъчат повече.
45
29
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН06 преди 7 години
До 11111А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОВА ЧЕ, ЦЯЛ СВЯТ ВАС БЪЛГАРИТЕ НЕ ВИ ВЗЕМАТ И ЗА ВТОРА РЪКА ХОРА? ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е СТРАХ ОТ ТУРЦИТЕ??
44
0
 
44
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Защо това с кирилицата да е номер. Най - нормалното нещо е като гласуваш за парламент на една държава, да можеш да си напишеш поне имената на нейния език. Какъв номер е това? ;)