След Brexit: Британското общество ще бъде дълбоко разделено

Важно е да не се разпадне Обединеното кралство, каза Любомир Кючуков
29 мар 2017 12:45,
12

Днешният ден безспорно ще бъде важен за Европа. Британският премиер Тереза Мей ще внесе официалните документи за старта на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Още по темата

Бившият посланик на България в Лондон Любомир Кючуков заяви в предаването "България сутрин", че след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор започват преговорите и оттук нататък е важно този процес да не доведе до два разпада. Първият е ефектът на доминото с желаещи други страни-членки на ЕС да напуснат Общността. Вторият - да не се допусне разпадът на Обединеното кралство.

"Тук трябва да се имат предвид и процесите в Северна Ирландия, която гласува по-скоро за оставане в ЕС", посочи Кючуков пред Bulgaria ON AIR. Според него безспорно това, което ще се случи, ще остави британското общество дълбоко разделено.

Културния антрополог проф. Ивайло Дичев подчерта, че в англосаксонския свят много повече се мисли какво е по-изгодно. "Трябва да помислим малко върху тази идея - можем ли да живеем в един свят, в който всичко се търгува и предоговаря непрекъснато и до какво ни води това", каза той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на Кючуков това, което Великобритания в крайна сметка иска, е, излизайки от общия пазар, тя да подпише търговско споразумение, което да й даде пълен достъп отново до този пазар, но да се освободи от ангажиментите, които й носеха свободното движение на хора.

Журналистът Йовка Димитрова се включи в ефир от Брюксел. Тя каза, че това не е забележителен ден за белгийската столица, а по-скоро е ден на Лондон.

"Самата церемония ще бъде скромна. Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бъроу ще връчи писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и това ще е всичко", извести Йовка Димитрова.

ЕС не планира да започне преговорите до края на април. Месец след днешната дата ще бъде задействан чл. 50 от Лисабонския договор.

"На 29 април европейските лидери ще се съберат извънредно в Брюксел, за да одобрят този мандат на преговорите. Те ще имат готовност да ги започнат два дни по-късно, което означава първи и втори май", поясни журналистката.

Преговорите ще продължат две години, след това ще трябва да се одобрят от британския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си Сидни, абсолютно си прав! Пак не се усетиха наште какво се случва - хем в ЕС, хем на незнам коя си скорост, т.е. отвъд ЕС. Британците са могъщи, на тях Европейски съюз не им трябва. А българите още са на ниво да умуват над някакъв *** референдум на чалгаджията на републиката за мажоритарен вот, и си мислят че като го приемат, нещата ще тръгнат по мед и масло. Е няма такъв *** народ!
10
3
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Е ... как общество ,което точно по този начин ,става независимо от джърманско и франко"духско" "оландско"/убиецът на либийци / влияние ще се разедини ??? Така се пази нация ! Неутрализация на Маргул/вещицата на Туала/ и франкокръвопийците !!!За испанските КОНКВИСТАДОРИ мога да ВИ уверя ,че са /ТОЧНО/ като ДЖИХАДИСТИТЕ !!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Това е просто ход на *** монархия. Само дето Шотландия и Северна ирландия може да кажат чао на короната!Идва моментът в който баба Елизабет ще склопи очи и монархията ще стане несимпатична и ненужна, дори и на вкостенелите британски мозъци,за това се прави и този рисков ход.Трябва да си много вдървен мозък, за да вярваш, че някай е поставен от Бог над всички и то по рождение! Цялата британска земя е собственост на ленд лорда!!?!Ей, в кой век живете? Чучелата със синя кръв са минало!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май наистина ги чака разпадане, в средносрочен план нищо добро не ги чака.
7
4
 
6
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Разделено е да, на коренно население което явно е все още малко над 50 процента и друга ***, като кмета на лондон и ротердам. Едните си искат държавата обратно а другите стискат заграбеното. Същия сценарии като в македония , сърбия скоро и тук. Всички турски партии закриване.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е чао още преди UK, офицялно ви го казаха 2 3 4 5 скорости. Вие сте вън от ЕС още преди UK бе, не усетихте ли как напуснахте EС лекичко ви изгониха преди 1 седмица?по3драви от Сид.нейАв$тр.алия
5
1
 
15
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
По думите на Кючуков това, което Великобритания в крайна сметка иска, е, излизайки от общия пазар, тя да подпише търговско споразумение, което да й даде пълен достъп отново до този пазар, но да се освободи от ангажиментите, които й носеха свободното движение на хора.Е ТАКЪВ ФИЛМ НЯМА ! ДА СА МИСЛИЛИ ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС ! ГОЛЕМИ ФАНТАЗЬОРИ БЕ ,ХЕМ ИСКАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС И ДА НЕ ПЛАЩАТ ЧЛЕНСКИ ВНОС ,ХЕМ ПЪК ДА СИ ЗАПАЗИЛИ ПАЗАРИТЕ ОСВОБОДЕНИ ОТ АНГАЖИМЕНТИ ДЕМЕК ДА НЕ ПЛАЩАТ МИТО
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдбата на Великобритания я решиха трите милиона "британски"граждани от бившите колонии . 80 процента от тях живеят на социални помощи и точно те, уплашени да не им отнемат привилегиите, заради живеещите в UK граждани на Евросъюза гласуваха за Брекзит!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е време е да се разпадне и така и така се разпадаше. Сами си пожелаха.
2
3
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Било важно да не се разпадне британската империя.Може би е важно за британците.На мен това защо да ми е важно и защо това е важно за Любомир Кючуков?Да се разпадат, да влизат в САЩ, в РФ, да ходят на Марс, каквото искат да правят.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив - нека се разпадне. Британия е една империя, в кой век живеем.