Спипаха мексикански прокурор за... наркотрафик

Едгар Вейтия бил замесен с внос на хероин, метамфетамини...
30 мар 2017 10:37,
1
Спипаха мексикански прокурор за... наркотрафик
Снимка: архив Reuters

Главният прокурор на мексиканския щат Наярит на брега на Тихия океан, силно засегнат от насилие, свързано с местните наркокартели, е бил арестуван в Сан Диего, САЩ, по обвинения в контрабанда на наркотици, съобщиха американски федерални служители, цитирани от Ройтерс.

45-годишният Едгар Вейтия, шеф на правоприлагането в Наярит от 2013 г., е обвинен по три пункта по искане на федерален съдебен състав в Ню Йорк. Той е бил арестуван в Сан Диего, Калифорния, в понеделник от агенти на ФБР, след като е пристигнало искането на нюйоркския съд, каза говорителка на ФБР в града.

Във вторник той е бил изправен за първи път пред областния съд в Сан Диего. Не се съобщават подробности нито за ареста, нито за първото явяване на задържания мексикански прокурор пред американския съд, съобщи БТА.

Вейтия е обвинен в сговор с неназовани конспиратори в САЩ за производство, внос и разпространение на неназовани количества хероин, кокаин, метамфетамин и марихуана в периода между януари 2013 и февруари 2017 г.

Наярит е селскостопански щат, но с красиво тихоокеанско крайбрежие, известно като Ривиерата на Наярит, и в последните години е арена на кървави разправи между наркобанди. През февруари мексикански морски пехотинци използваха боен хеликоптер "Бляк хоук", за да преследват и убият осем заподозрени членове на наркокартели в Наярит, включително шефът на бандата Белтран-Лейва - съперник на прочутия наркокартел Синалоа, оглавяван доскоро от Хоакин Гусман, известен като "Ел Чапо", който след ареста му бе екстрадиран в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
13
 
! Отговори
Той преди 7 години
Тръмп им го каза в прав текст,и мексиканците ревнаха,но е прав!