Солени глоби за език на омразата в социалните мрежи в Германия

Правителството в Берлин одобри законопроект за това
5 апр 2017 18:20, Елка Василева
24
Солени глоби за език на омразата в социалните мрежи в Германия
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство одобри проект на закон, който въвежда глоби до 50 милиона евро за социалните мрежи, отказващи да премахват публикации, които насаждат езика на омразата, или неверни оклеветяващи информации, предаде Франс прес, като се позова на изявление на министерския съвет.

"Публикациите, които са открито клеветнически, трябва да бъдат изтрити или блокирани в рамките на 24 часа след подаването на сигнал за тях, а друго съдържание, което е в нарушение на законите, трябва да бъде изтрито или блокирано в срок от седем дни след подаването на сигнала", се уточнява в изявлението на правителството.

Социалните мрежи, които не се подчинят, могат да бъдат глобени с до 50 милиона евро.

Предстои проектозаконът, представен от германския министър на правосъдието Хайко Маас миналия месец,да бъде дебатиран и гласуван в парламента.

По-рано днес германското издание "Шпигел" написа, че разпоредбите на законопроекта са били смекчени, за да не се налага глоба на социалните медии още при първо нарушение. Първоначално проектът е предвиждал налагане на глоби дори и след един инцидент, при който социалните мрежи не са изтрили бързо обидни или клеветнически постове. В преработената версия се казва, че еднократно нарушение не означава, че дадена социална медия няма ефикасни средства, за да се справи с оплакванията, свързани с езика на омразата, написа "Шпигел", цитиран от Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошоГотви се нов закон за пътищата в Германия. Камион прегазил до 3 човека ще се отнемат 2 точки. Ако в бомбата има само гайки, присъдата е условна, до 3 години. Има проектозакон за горите. Ще се отсичат младите насаждения , защото ставали за пръти, геги и други подръчни "аргументи" на изстрадалия германски народ. Същото ще важи и за нас, по-късно...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свобода на словото е да пишеш единствено в съответствие на правата априлска линия, подадена от брюкселските зелки.Другото е ксенофобия, фашизъм, сексизъм, шовинизъм и популизъм.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цензурата вече е подплатена със закон. Е, ако това ви е демокрацията, не, мерси...
14
0
 
16
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Демек, немците вече нямат право и да протестират като ги еват "гостите"?!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашизъм означава сноп пръчки т.е.U еди-какво си.Мусолини е дал най-точно определение за фашизъм-държавна(наддържавна-б.а.) корпорация, в която интересите на групата хора и отделния човек се подчиняват на интереса на корпорацията.Немците са технически много силни, но във филосифски и социален план са загубени в "превода".Гьоте много добре дисекира немската душевност-всичко в името на задружното"копане".Съжалявам, но все повече възприемам философията на Изтока.
12
1
 
8
 
! Отговори
ф преди 7 години
Фашистки ислямисти са немците .......
11
2
 
0
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Един тук четял само блога на "zahariada"...Захлупени с *** колкото щеш...
10
5
 
2
 
! Отговори
До 9-Анонимен преди 7 години
Това в много по жестока степен го имаше при чичко Т.Живков,дечко.Ако мазето на Московска 5 можеше да говори ,щяха да ти настръхнат косите.Много народ ,,излезе" от там с краката напред,ама явно си малък и слободията я имаш за даденост.Терора на комунистите удари чичко Хитлер ,,у земи".Питай тате ,дядо,чичо.За много по ,,дребни думи и дела" някой прекараха в лагери и затвори./Оня с листчето във Враца,лежа 8 години без никаква вина/
9
0
 
17
 
! Отговори
Не е маловажно! преди 7 години
Глобите за "неверни оклеветяващи информации" са справедливо наказание.Но трябва много точно да се дефинира що е това "език на омразата".Ако в мрежата е качен материал, който дава обективна информация за някое безобразие, което наистина се е състояло, това не е език на омразата. Ако такава информация бъде изтрита, това би означавало само едно - информационно затъмнение, което пък е нарушаване на гражданските права на цялото общество и по-точно, на правото на информация.
8
1
 
4
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Не четя Фрогнюз. Блог БГ е част от платформата на Инвестор. Чета само блога на Zahariada.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ГО НЯМАШЕ И ПРИ ЧИЧКО АДОЛФ!Тия толерасти се забравиха!! Но един ден ще дойде нов чичко Адолф !!
6
0
 
4
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Е-вестник.бг е най качествения сайт според мен. Пик и близ са пеевски. Дневник са американски. Вести и Днес не мога да определя. Нюза е проруски. Афера, Скандално, Брадви и т.нт са малко като Атака бг. Казват това което им харесва или 80% е вярно останалото малко пресилено.Следя и десетким, поне 20 турски сайта от управляващи до опозиция. Четенето е хубаво. Имаме възможност от избор. Всеки ден отварям Сега само заради Комарницки.
5
0
 
12
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Двойни стандарти. Уж свобода на словото. Те си знаят. Ще мачкат медиите. Не само за статии а и за публикувани комемтари. И ще има цензура от страна на медиите за да не ги глобяват. И в България е така. Затова сайтове като е-вестник.бг спряха коментарите защото нямат възможност да ги модерират. В Турция пък комемтарите не се трият защото предварително се одобрява от *** и тогава се публикува.
4
21
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
Кога и за балгарскити ксинофоби цял свят видя как не признават маичиния език и пребиват баби по границата и фалшифицираха успеха на ДОСТ
3
2
 
1
 
! Отговори
ами преди 7 години
Малко ви е!Още трябва!!!
2
1
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
А верно ли!!!! Има ли глоби за прегазване с камьон на десетки невинни пешеходци,а има ли за разтрел на случайни минувачи? А за използване на експлозиви ще глобят ли някой.....Тия германци са за съжаление вече.По всякакъв начин се гаврат с тях изнасилват ги и им стопяват соц.фондовете.А те сега за чувствата на резаняците се загрижили.Яловата трътла Меркел е най- ужасното нещо за Германия.Хитлер пасти да яде, толкова лошо им причина бабето ,че не знам как не са я провесили от някъде.
1
1
 
29
 
! Отговори
питанка преди 7 години
Този закон ще си има ли министерство, което да го налага ? Например Министерство на Истината ?Хайл Меркер, Хайл ЕС, Хайл свобода на словото..........