Тръмп и Си – най-важната дипломатическа среща в света

Западни издания: Президентите на САЩ и Китай лице в лице
6 апр 2017 10:37, Елка Василева
15
Тръмп и Си – най-важната дипломатическа среща в света
Си Цзинпин и Доналд Тръмп. Снимка: БТА

Срещата на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Цзинпин е най-важният дипломатически контакт, който ще бъде установен от американския президент след встъпването му в длъжност. Започващите днес двудневни преговори в Мар а Лаго ще са тест дали двамата мъже - непредвидимият новак в политиката Тръмп и премереният, опитен лидер Си Цзинпин - могат да управляват ефикасно най-важната двустранна връзка на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

С отмятането от международното споразумение за климатичните промени, с отказването от ориентираното към Азия търговско споразумение и с призива за съкращаване на финансирането на ООН, Тръмп вече отстъпи лидерството в ключови сфери на Си, който иска да увеличи ролята на Пекин на световна сила и все по-усилено позиционира страната си като съперник на САЩ. Ще бъде катастрофално за Америка и света, ако Тръмп продължи по този път на разтоварване от ангажименти, пише в редакционна статия американското издание.

Има повод за притеснение, че Тръмп не е подготвен да започне може би най-важната връзка с чужда страна през своето управление. Си ще пристигне с изпипан до последния детайл списък с китайски искания; Тръмп, който тепърва трябва да назначи хора на ръководни правителствени постове, отговарящи за Азия, и да направи преглед на политиката към Китай, като че ли импровизира, пише също в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

Опасността е, че Тръмп подобно на държавния секретар Рекс Тилърсън по време на неотдавнашната му визита в Пекин може да се подведе по визията на Китай за "нова форма на взаимоотношения между големите сили", допълва изданието.

Тръмп определи Северна Корея като най-неотложния проблем на националната сигурност, след като предшественикът му Барак Обама го предупреди, че Пхенян напредва в осъществяването на целта си да се сдобие с ядрена ракета, способна да порази САЩ, пише в. "Файненшъл таймс". Той заяви пред британското издание, че ще призове Си да окаже повече натиск върху Северна Корея да спре ядрената си програма и че е готов да действа едностранно, ако това не стане. Американски представител каза, че отговорът на китайския президент ще бъде "в известен смисъл тест за отношенията" между Вашингтон и Пекин.

Китайските ръководители бяха шокирани, когато Тръмп скъса през декември с дългогодишната традиция - разговаря с тайванската президентка Цай Ингвен и намекна, че може и да не се придържа към политиката "Един Китай", съгласно която Вашингтон признава единствено властите в Пекин за китайско правителство. Тръмп даде заден ход през февруари в телефонен разговор със Си, но всеки признак на нова промяна в курса ще постави неговия гост в доста неудобно положение, пише "Файненшъл таймс".

Британското издание отбелязва важността на решението Си да бъде приет в Мар а Лаго, а не в Белия дом, защото според вестника това показва каква важност се придава на китайския лидер, особено след като там гостува за три дни японският премиер Шиндзо Абе. И докато Тръмп и Абе изглежда си допаднаха, американските и китайските представители се притесняват как ще се развият отношенията между Тръмп и Си, посочва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
китай да заяви на срещата че краят на кравария дойде.всички срещу световния престъпник сащ
13
1
 
0
 
! Отговори
до свердел преди 7 години
Китай не е най яркия представител на БРИКС,Китай е шефа на БРИКС,като това е само едно малко клубче на което е шеф.Китай иска да е сила номер едно за това се среща с друга голяма сила.
12
1
 
2
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Помните ли унижението на Хип-хоп еврейският Обам : Изпрати жена си сама да се "гъ.и" в Китаят/ само и само/ да ги "дръпне" от Русия !?! Трябва да разберат ,че световна еврейска глобализация НЯМА ДА ИМА !!! Жълтият Изток -никога няма да допусне "най-умната гну.на сг.н на света" да ги ЗАРОБИ - както зароби скапаните янки !!!
11
1
 
2
 
! Отговори
свердел преди 7 години
започва се един от наи ярките представители на БРИКС ще набива здраво обръчите на тръмпошко си припляска унизетулно обама ред е на тръмпошко
10
5
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Тия двамата ли са най-важните световни лидери??? Аз пък си мислех че са руският Путин,венецуелският Мъдуро и другарят Ким от Сев. Корея...
9
3
 
5
 
! Отговори
321 преди 7 години
До АнгелЯвно не си наясно,ти съдиш по западните предатели който предават всички!изтока е дело тънко уважаеми.
8
4
 
7
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Китаеца ще покаже на фейк президента къде му е мястото.
7
0
 
7
 
! Отговори
Лао Дзъ преди 7 години
"Ако с един любезен китаец не се спазариш значи за нищо не ставаш."Китайска поговорка
6
8
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Сделка ще има! Китайския Президент ще жертва подкрепата си за Северна Корея в интерес на Бизнес отношенията между САЩ и Китай.Най-вероятно Китай ще помогне на САЩ и Южна Корея да отстранят Ким Чен Ун
5
13
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Путин е просто пионка на Си а Р усия суровинен придатък на Китай.Жълтите човечета отдавна са плъзнали из Русия,китайците сложиха ядрени бомби на границита и.Русия ще бъде просто част от новата китайска империя.
4
4
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Във Б групата ще се окаже вожда на маймуните. Само гледай. Това е поднебесната империя съществувала 5000 години.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той никога, не е бил в друга група жужу. Треперете USArmy .... диктаторчета.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тръмп надува бузите но китаеца ще го отреже гарантирано. нали шеше да строи стена какво стана? щеше да спира арабите ама съдиите а америка му набиха шутовете. седи и пише в туитър пълен руски клоун
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Владимирович остава в Б-група