САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"

Това е отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун
Обновена: 7 апр 2017 06:30 | 7 апр 2017 06:28, Елка Василева
567
САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"
Снимка: БТА

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 59 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия.

Ударите са били насочени срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака от страна на силите на президента Башар Асад срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Според източник от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност, сред поразените мишени е военновъздушната база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха много цивилни.

Още по темата

Доналд Тръмп призова тази нощ "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ.

Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, "мирът и хармонията ще надделяват".

Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Малко по-рано Русия предупреди за негативни последици от евентуални
въздушни удари на САЩ в Сирия.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди снощи, че ще има "негативни последици", ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

"Трябва да мислим за негативните последици, негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание", каза Сафронков пред репортери, запитан за възможни въздушни удари на САЩ. На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: "Вижте Ирак, вижте Либия".

Пентагонът междувременно обяви тази нощ, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, от която според Вашингтон е била предприета смъртоносната химическа атака във вторник срещу цивилни.

Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.

Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

Според източник на Ройтерс по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Тилърсън каза, че у Вашингтон има голяма степен на категоричност, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Относно въздушните удари по базата край Хомс Тилърсън каза, че според него те са пропорционален отговор.

По сирийската държавна телевизия беше заявено, че американските военни удари срещу военновъздушната база на режима в провинция Хомс са акт на „агресия“, предаде АФП.

Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


567
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
1
 
2
 
! Отговори
Аноним :) преди 7 години
Системата РЕБ "Хибини-У" е спряла 36 от 59 ракети Томахок. Тя е предназначен за самолетите от фронтовата авиация на руските ВВС и защитата им от управляеми ракети. Той е разработка на Калужкия научно-изследователски радиотехнически институт (КНИРТИ) от концерна "Радиоелектронни технологии". Томахок са остарели като въоръжение са от 1991 г.
413
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един *** въпрос: ако американците са били сигурни, че на сирийската авиобаза има химически вещества, защо ще я атакуват с ракети - нали ще предизвикат разпръскване на отровните вещества и нови жертви сред мирното населения?Извод - били са сигурни, че на авиобазата няма отровни вещества.
412
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ТРЯБВА ДА СИ ГОЛЯМ САКАТАК ЗА ПРАТИШ 60 РАКЕТИ ПО ЕДНА НИЩО И НИКВА БАЗА...ХАМЪРИ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО, СОВАЛКИ СЕ ВЗРИВЯВАТ , ХЪБЛ ГО ОПРАВЯХА 3 ГОДИНИ, ПУТИН ИМ БЪРНИКАЛ В ИЗБОРИТЕ. ------------------------------------USA ARE MADE IN TAIWAN----------------------------
411
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 7 години
атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава"
410
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ТУКА НЯКВИ СМЪРФОВЕ ФЪФЛЯТ ЗА С400...ТА В ОТГОВОР:КУПУВАМ РУСКА СИСТЕМА С400
409
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ИЗБИВАНЕТО НА ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ , ТРОВЕНЕТО НА ХОРА С ГАЗ, Е НОРМАЛНО ЗА САЩ
408
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До seiraЯсна е гадната игра, затрила една древна страна! Военопрестъпници дават на терористите отровна химия, те тровят накуп стотици хора, после "химиците" пускат 60 ракети да наказват Асад, че бил тровел народа си! Невиждана наглост. Срам, позор, съд! Безгръбначното ОО Н лиже подметки! Вместо да наложи санкции на агресора, който не се насити да лочи кръв - Хирошима, Виетнам, 10 млн. индианци, 4 хил. сърби...А Тръмп тъпо скочи на динената ***, която му подложиха хилърци. Нека се пързаля...
407
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 475 то пък рублата дори една 0.0001 % от покритието на долара да имаше поне как е курса днес 42 руски рубли за 1 Папуаска куна D
406
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка трябва да си смени чипа. Президента е кукла на конци ясно е. Слабото място на криещите се зад името и длъжността му са печатаните без покритие долари. Достатъчно е 10 процента от търговията на горива да не е в долари и пясъчната вавилонска кула ще потъне преди да е ангажирала всички. Това е спасението
405
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кукловодът 23 ама ако вярваш на руското министерство на отбраната същите кухи кратуни дето бяха обявили 2000000000 ударени щаба
404
7
 
4
 
! Отговори
Путин терориста преди 7 години
Пентагонът е уведомил руското министерство на отбраната за удара с крилати ракети по сирийската ВВС база един час преди самата атака. Този факт показва защо има цивилни жертви. Руснаците имали време да завържат деца на мястото на целите. Иначе не мога да си обясня какво да правят деца във военен обект. Това да не е детска градина.
403
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те американците и за Ирак казваха, че имат ядрено оръжие. Съсипха сума държави гнусните американци! Дано измират бързо!
402
8
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САЩ СА ИНФОРМИРАЛИ РУСИЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО, РУСНАЦИТЕ СА ИЗБЯГАЛИ СЪС САМОЛЕТИТЕ ОТ ТАМ И СА ИЗОСТАВИЛИ АСАДА ЕРДОГАН КАЗА:*НЕ Е ДОСТАТЪЧНО, ТРЯБВА ОЩЕ *ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААА
401
17
 
9
 
! Отговори
NATO OTAN преди 7 години
ТРЪМП ПОКАЗА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЯ СТРАНА Е ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕРСИЛА !!!*** НАПЪЛНИ ГАЩИТЕ !!!
400
23
 
7
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 7 години
ТОМАХОУК ОТНЕСЕ "БЕЗАНАЛОГОВАТА" ЦЪ 400 !!! ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЗАКУПУВАНЕТО НА ЦЪ 400 ,ЗАЩОТО Е БЕЗСИЛЕН СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ ТЕХНОЛОГИИ !!! ТРЪМП ПОКАЗА НА ЕРДО КАКВА ГРЕШКА ЩЕ НАПРАВИ КАТО КУПИ ЦЪ 400 !!! АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СА ПОНЕ 50 ГОДИНИ ПРЕД АЛКОХОЛИЦИТЕ !!!
399
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До USA NAVYМи то при 60 ракети 20 ударили бих казал че е доста добре. Сега тия 40 дето не са къде са само USA NAVY могат да кажат ама аз лично бих се срамувал от тази ефективност не знам за теб
398
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не знам ама преди "Умерената опозиция" да се появи сирия беше светска държава. Сега тъне в разруха. То така беше с много страни където имаше "Умерена опозиция". Включително и Украйна. Кой пък помага на тия опозиции по цял свят и защо вие си отговаряйте.
397
21
 
6
 
! Отговори
USA NAVY преди 7 години
До КукловодътНАЛИ СПОРЕД АЛКОХОЛИЦИТЕ ЦЪ-400 ПРЕДПАЗВА СИРИЯ И ПТИЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕХРЪКНЕ !!! РУСНАЦИТЕ КАКТО ВИНАГИ БЯХА НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ ТЕХНОЛОГИИ !!! РУСИЯ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ЗАЩИТИ СВОЙ СЪЮЗНИК ТОВА ВЕЧЕ ГО РАЗБРАХА И ЛИШЕНИТЕ ОТ ИНТЕЛЕКТ *** !!!
396
6
 
19
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Ефективноста на високоточният удър на саще е под 40% Аз като един наблюдател искам да попитам . Къде изчезнаха останалите 36 ракети ?59 изтреляни - 23 поразили целта , а другите ????? Къде са ?Нали Сирия няма ПВО ? Какво стана с тях ? Или са били заслепени от РЕБ станции ? Ако е 2 рото , то не е ли странно че само е една РЕБ станция се блокират толкова много ракети ? Ами ако Русия сложи още някоя друга станция там ? Изобощо дали Тръмп показа сила или по-скоро немощ ?
395
0
 
9
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Извинявам се !!! Каква е причината Оланд и Меркел да казват/твърдят/ ,че са били информирани за атаката ? ------МИ НЕ СА БИЛИ ИНФОРМИРАНИ!!! На кой му "пука " за умреляк и л...о ? Виж- ...Путин е консултирал Пекин !!!