Новите гранични проверки в Шенген – издишат!

Брюксел събира спешно страните членки да им обяснява правилата
10 апр 2017 15:52,
35
Новите гранични проверки в Шенген – издишат!
Снимка: архив, Булфото

Гърция, Словения и Хърватия отказаха да прилагат тоталните проверки на влизащите и излизащите от Шенген заради огромните опашки, които блокираха границите им през уикенда.

От 7 април в ЕС влязоха нови антитерористични правила, които вменяват на граничните власти да проверяват документите за самоличност не само на неевропейските гражданите, но и на притежателите на паспорти от ЕС.

Документите се сверяват в базите данни на Шенгенската информационна система, на Интерпол и на националните власти. Целта е да се проследи движението на джихадисти, връщащи се от Сирия и Ирак, както и на лица, които са в списъците на радикализирали се ислямисти.

Още по темата

Над 5000 европейски граждани са участвали или се бият на страната на "Ислямска държава". Контролът се осъществява, както на влизане, така и на излизане от Шенген.

Сканирането и получаването на отговор от съответните регистри отнемат по 2 минути на човек, което образува огромни опашки по сухопътните граници в Словения и Хърватия, а и на летището в Атина.

Недоволството на гражданите принуди словенските и хърватски власти да отменят повсеместния контрол още в петък следобед, заради недоволството на туристите, заседнали по граничните пунктове между Словения, която е член на Шенген, и Хърватия, която не е.

Пътници се оплакаха, че чакали по час и половина на словенската граница, за да излязат от Шенген и след това още толкова на намиращата се на няколко метра от нея словенска, за да влязат в Шенген.

Словенският премиер Миро Церар заяви в неделя, че "прилагането на европейската директива на границата с Хърватия създаде напълно невъзможни условия".

Двете държави се опасяват, че дългите опашки ще отблъснат чуждите туристи, които използват маршрута, за да достигнат до хърватските курорти.

"Ние трябва да гарантираме сигурността на Шенгенската зона, но не като предизвикваме такова недоволство сред хората и ощетяваме икономиките си", заяви словенският премиер.

Той получи подкрепа на колегата си в Загреб Андрей Пленкович. Двете страни се съгласили, че ситуацията е "неприемлива".

Впоследствие словенските граничари започнали да пропускат европейските граждани без да ги проверяват, спирайки останалите, както и досега, съобщават местни медии.

Подобна криза се задава и в Гърция, където граничарите нямат достатъчно служители да покрият целия пътникопоток по регионалните летища, обслужващи островите в започващия вече туристически сезон.

През уикенда повсеместният контрол е бил изоставен и на летището в Атина, тъй като властите не са могли да се справят с наплива от пътници.

Румъния пък се похвали, че прилага правилата успешно по границата си с шенгенска Унгария, тъй като отдавна била въвела новия тип проверки.

Еврокомисията съобщи днес, че страните членки имат право да правят само целенасочени проверки, когато се създаде натрупване по сухоземните и по морските им граници. Но това може да стане, само ако докажат пред Брюксел, че това няма да застраши сигурността на останалите, а не като действат самоволно.

За летищата повсеместните проверки са задължителни, но аерогарите имат 6 месеца да пригодят повече гишета, така че да обхванат всички пътници, а не само тези, които идват от нешенгенските държави.

Според Европейската комисия страните членки са имали време да се подготвят за влизането в сила на новите правила, които са предложени през декември 2015 г., след атентатите в Париж, и трябва да ги прилагат.

Комисията съобщи, че утре или в сряда ще свика извънредна среща на експерти от страните членки, за да им обясни как да прилагат новото антитерористично законодателство. От своя страна Хърватия и Словения обявиха, че ще дойдат с поправки.

Досега България не е сигнализирала на Брюксел за проблеми, създавани на нейните граждани от новите правила, въпреки опашките по българо-гръцката граница.

Промените в Шенгенския граничен кодекс бяха приети в началото на март с одобрението на Европейския парламент и на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Освен в ЕС, европейските граждани ще бъдат проверявани и при влизане, и излизане от Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, които са членове на Шенген, макар и да не членуват в Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
аман бре преди 7 години
Личния състав на МВР е застрашен от нови тежко терористични техники вкл микро чипове и нано скенери подавани чрез сокове,кафе,напитки. Кога личния състав най сетне ще арестува нагло корумпирани чужди шпиони и диверсанти на служба в МВР и временни такива като министри и зам министри.Знаят отлично какви милиони кои точно са прибрали за да прецакат БЪлгарските деца с камери в училищата и си трайкат.
28
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от МВР преди 7 години
проверяваме по сигнали училища тероризирани с видео камери.Ужас деца и учители до 70% увреждания и то черно тежко терористични,Следят децата по генен състав и се опитват да ги обсебят с масов черен убиец - да колят да взривяват.Кога МВр ще арестува виновните длъжностни лица от МОН..КОга..
27
0
 
1
 
! Отговори
аман от мафиоти преди 7 години
Всичките няколко широко рекламирани акции се оказаха че са проведени след обемно обсебване на хора. Цел внедряване на много по жестоко вредна тежко терористична техника за стотици милиарди ограбени от народите живи евра..У Нас полицаи за мръсни поръчки убиват повече хора годишно отколкото тия акции
26
0
 
1
 
! Отговори
Полицейска мафия има преди 7 години
ПОредна нагло престъпна анти човешка акция.НЯма досега регистрирани атентати на територията на Европейския съюз.Има нагло престъпни тежко терористични техники внедрявани от полицейската мафия за тежко и трайно увреждане на Европа и на стотици милиони граждани едновременно.В лични карти и паспорти се внедриха и предстои да се монтират все по жестоко вредни терористични оръжия за индивидуално и масово увреждане вкл холограмни,биометрични,наноскенери ,микрофони и обемно снимащи камери.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стойте си в къщи бе джанъм, къде сте се юрнали като невидели. И у нас има хубави места и без навалица.
24
0
 
1
 
! Отговори
Евролюп преди 7 години
До българинЕстествено, тези проверки са за Шенгенската зона, от която България не е. Изброените от Вас граници не са външни за Шенген, а външни за ЕС, което са две различни неща. След 10 г в ЕС е добре да ги правите вече тези разграничения
23
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Европееца до сега ревеше за контрол по границите,но сега се оказа че това било много сложно.За летищото в Атина,което е едно от слабо използваните в Европа и трафика е много нисак да се получават опашки е направо абсурдно.Но като цяло добра идея,да видят хората какво ще стане ако се разпадне съюза,всеки в държавичката.Като овце в обор,там си роден,там ще си стоиш.За много хора,това ще е рай,щото не обичат да излизат от обора.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България си трае ...нищо че нейните граждани са най-на.бани. Ми то е по-важно да дигнем цените на всички битови услуги и да си поделим комисионните на пътните поръчки.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко сме ПОСЛУШНИ всичко в Бг е ОК.затова сме на последни места по всички показатели мамка ви продажна
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смях! Искат да проверяват, а не могат! Вече не знаят какво виждат. Само си записват и после журналистите добавят " ... добре известен на службите, ... отдавна следен от службите, ... имали били сигнал ...". Обаче неизменно остават шокирани.
19
4
 
13
 
! Отговори
авганистанец преди 7 години
Нас какво ни интересува. Ние и досега не минаваме през КПП-та. Минаваме през цялата Европа и никой не може да ни спре. Да чакат белите *** по опашки на границите. Нас ни покани Меркел.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да ни приемат в Шенген, трябва Москва да ни пусне. Но това не е лека работа щото ние едно правителство не се захваща.От времето на Т. Живков.
17
4
 
11
 
! Отговори
@18 преди 7 години
България няма да влезе в Шенген, защото Европа не ни иска. Въпреки че сме изпълнили техническите изисквания. Също както и България няма да влезе в еврозоната. Въпреки че лева е вързан за еврото, т.е. дефакто ние сме част от еврозоната. Пак защото Европа не ни иска. Тук вече ако искаш търси връзка с Москва. Но това е положението. Затова БГ правителството трябва да има грижата за българите в чужбина, защото никой друг няма да я проима. А ако тия хора се завърнат и увиснат на помощи, не знам.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Въпросче. 17Не си ли чул. За тях въпросните държави построиха огради.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До @14 15Затова трябва Бг да влезе в Шенген.
14
5
 
14
 
! Отговори
Въпросче. преди 7 години
За тези които минават през зелената граница а не през КППтата проверки ще има ли.Биометрични данни,проверка на багажа и др. подобни или само за нас данъколпатците.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно. Контролът върху влизащите в Шенгенската зона трябва да се засили, за да може да се облекчи движението вътре в зоната. Всъщност, това е главното предимство да си в Шенген.
12
5
 
8
 
! Отговори
@14 преди 7 години
Москва няма нищо общо. Качи се на самолет към Германия или Испания и ще видиш колко много българи пътуват в двете посоки и животът им е разделен между двете държави. Тези проверки за тях са изключително важни. Работата на правителството (кое да е) е да се грижи за гражданите си и интересите им, а не да изпълнява като кученце нареждания. България има повече от 2млн емигранти в Европа, за тях това е супер важно! Това не са мерки срещу тероризма, а срещу европейците извън Шенген!
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво мъркате бе? Нали искахте да се контролират бежанците и да се излавят терористите? Винаги сте недоволни щом ЕС икска да направи нещо хубаво. Явно от Москва ви дават инструкции да създавате хаос и недоволство с цел да помогните на терористите да се промъкнат в Европа.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите мерки на практика обезсилват свободата на придвижване в рамките на ЕС. Защото след като всеки европеец ще бъде проверяван в 3 бази данни,това значи че за всеки европеец ще се знае кой граничен пункт е преминал и кога. Което може да доведе до много и различни последствия нямащи нищо общо с придвижването. Например данъци, осигуровки, уседналост при гласуване. И понеже нито България нито Румъния са част от Шенген, това значи че за нашите граждани това ще донесе най-много вреда. Мислете му.