Тръмп: Казах, че НАТО е остаряла организация, вече не е!

Не искаме нова Студена война, увери Йенс Столтенберг
13 апр 2017 07:38, Елка Василева
70
Тръмп: Казах, че НАТО е остаряла организация, вече не е!
Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания, но добави, че страните членки на НАТО трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическа атака над цивилни.

"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", каза Тръмп за НАТО и добави, че алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.

Тръмп заяви, че е ангажиран със съюзниците си в НАТО и че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.

Тръмп също така призова страните от НАТО да изпълнят обещанията си да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2 процента от БВП.

Тръмп изрази надежда, че НАТО ще помогне на силите на Ирак да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Той също така съобщи, че съветникът му за националната сигурност Ейч Ар Макмастър ще посети Афганистан, "за да разбере как САЩ могат да постигнат напредък с афганистанските партньори и съюзниците от НАТО".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде ДПА.

Столтенберг заяви, че справедливото разпределение на товара е водещият му приоритет откакто е заел поста. Той каза, че за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3,8 процента в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад в разходите. "Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп.

НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, каза шефът на алианса.

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг.

"Единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог", заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

"Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза Столтенберг.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли някой е изненадан. Каквото и да говори президента, външната политика е твърде инертна, за да се правят завои от днес за утре. Виждаме на живо приказката за кервана и кучетата.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само севернокорейските гъби ще научат Сащ да не си тикат гагата навсякъде.
52
6
 
1
 
! Отговори
три кила преди 7 години
Супер.Повече войски на НАТО в България веднага.ПРО както в Румъния.НАТО в Сирия и където се налага.Нови тръби за газ от Азия за да се отървем веднъж завинаги от руската пиявица.България в ЕС с другите цивилизовани и християнски държави.Далеч от Русия,Казакстан,Таджикистан,Иран,Сирия и другите мюсулмански диваци.Сега е момента да изградим една нова България за нашите деца
51
0
 
3
 
! Отговори
карина преди 7 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсЕдно си баба знае - едно си бае. За някои светът се дели само на наши и ваши от край време. То и сега има такива дето му ръкопляскат.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмпуча трябва да го разследват докрая на мандата или до импийчмънтаза връзки с Русия. Ето сега държавния му секретаркакво прави в Русия? И Путин го прие, въпреки че бяха казали, че няма да има среща.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нато е остаряла, даже архаичнаа тръмп е сенилен. ако не вярватепитайте Мелания.
48
1
 
5
 
! Отговори
Ст-л-т Тръпко Тръпко преди 7 години
Като те мобилизират па като те дадат и на мен за 2 седмици няма да помниш и името на мякя си .За 6 месеца гонка от стария -кокал ще се омоташ .Автомат ке ти дават само на стрелби и по 6 патрона А страшинката ако те види да мърдаш с пушката нерередно така ще ти загрееш кирташкият врат ,че ще ти държи до уволнението ако изобщо НАТО позволи уволнение на млади киртаци като теб и ако изобщо докараш до уволнение :-)
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ НИЕ И СЕГА ПИЕМ ШАМПАНСКО ЗАЩОТО ТРОМПЕТА ТОЛКОВА МУ Е АКЬЛА,АКО ЯНУКОВИЧ БЕШЕ МАЛКО ПО УМЕН НЯМАШЕ ДА ИЗБЯГА И СЕГА КРИМ НЯМАШЕ ДА Е РУСКИ ТАКА КАТО ПРИМЕР ВИ ДАВАМ , ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ АЛБАНСКИ РЕОТАНИ ИМАТЕ ТРУДНО ЗАГРЯВАТЕ
46
6
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До карина-Ами той Тръмп винаги си е бил такъв...Вие кремълските храненици защо се наливахте с шампанско след избирането му, като е толкова лош???
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60% от томахоците още летят и тьрсят сирия за разлика от 100% калибри
44
0
 
14
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 години
На дъртака с кинтите му разказаха играта. Показаха ми кой командва парада - президент бил. Започна да прави точно обратното на това което говореше и обещаваше, бързо-бързо му свиха перките.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
посра НАТО трябва да си купи малко повече краварски оръжия и овехтяла техника останала от войните в Персийскя залив
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя същия ли обещаваше, че първото нещо дето ще направи е да се разправи със ИД вместо туй удари сирийската редовна армия ?
41
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
EС взе решение да увеличи военните си разходи от 1,3% до 2% от БВП. Тоест баварския вурст стана по-голям и кучето Тръмп престана да лае. Меркел е виновна.......както обикновено.
40
1
 
11
 
! Отговори
карина преди 7 години
Какъвто президента такъв и електората му. Нищо не знаят, но за всичко дават акъл - инфантили, вживяващи се в ролята на световна значимост. Техническият напредък им е отнел способността да мислят.
39
1
 
7
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Заплашват ме, че ще убият и мен и Иванка - любимото ми дете.Нямам друг избор освен да правя каквото ми наредят, пък ако ще това да доведе и до Трета Световна Война.
38
0
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Какво да кажа? Все ще е някаква глупост.
37
0
 
5
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Нищо не правя добре!
36
1
 
5
 
! Отговори
При Ммшините ст.л преди 7 години
Поплюфковците ,които не са държали автомат ,а само таблети и телефони скоро ще усетят ужаса на Войната.Така ми се струва.Тогава ще видим смешна ли русофобията и кой на коя страна ще бяга за да го мушне Военна полиция в Дисципа ако изобщо поплювковците знаят функцията иролята на дисципа.
35
2
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Не знам какво правя, но го правя добре!