Преди референдума: Турция обещава екстри за изселниците от България

Сънародниците ни няма да гласуват еднозначно в допитването на Ердоган
Обновена: 15 апр 2017 07:45 | 15 апр 2017 07:44,
143
Преди референдума: Турция обещава екстри за изселниците от България
Снимка: Reuters

В навечерието на съдбоносния за Турция референдум в неделя турското правителство обеща привилегии за изселниците с корени от България и балканските държави. Главната е улесняване и ускоряване на процедурата за получаване на турско гражданство на лицата от турски произход.

На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство.

"Всички братя, от където и да са, ще може да се възползват от правото на "изключителни обстоятелства" за получаване на турско гражданство". Това обяви министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу на среща с изселници от България и балканските държави в квартала Авджълар.

Още по темата
Министърът съобщи и за прието миналия месец решение на правителството, което предвижда здравна осигуровка срещу 53 турски лири на месец за онези, които не са социално осигурени.

От тази придобивка при същите условия ще може да се възползват и онези граждани с турски корени от други държави, които живеят в Турция, но не са турски граждани. Те ще имат право на медицинска помощ във всички здравни заведения на Турция за срока, предвиден в документа за временно пребиваване, пише 24 часа.

Мюеззиноглу  съобщи, че процедурата по издаване на разрешително за работа ще бъде сведена до 15 дни.

Срещата на министъра с изселниците се състоя в конферентната зала на истанбулската голяма община в квартала Авджълар, който популярно наричат "Малката България" заради компактното население от български изселници.

В края на срещата министърът призова присъстващите да гласуват на референдума в неделя.

"Нека чрез референдума основем стабилна система, в която силата ще е на народа, ще се изпълнява волята на народа", каза той и допълни: "С президент, който ще бъде с пълни правомощия сред народа, чрез демокрация и народната воля да се надяваме, че на 17 април Турция бързо и уверено ще тръгне по пътя на стабилността и прогреса".

Според Ефраим Камбероглу, председател на най-голямата изселническа общност на европейския бряг на Истанбул - Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, на срещата се коментирали наболелите проблеми на изселниците.

Камбероглу не прогнозира как ще гласуват българските изселници на референдума, защото вотът им едва ли ще е еднозначен.

"Но съм сигурен, че всеки един от общността на българските изселници, която е образована и социално активна, ще гласува по съвест и според собствената си воля, защото в случая избираме не една или друга партия, а става дума за бъдещето на държавата, чиито граждани сме", допълни Ефраим Камбероглу, бивш световен и европейски шампион по свободна борба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
крайно време е преди 6 години
Не можем да отнемем бг гражданството, но нека всичко се случва по настоящ адрес, който на нашите изселници е в Турция. Това е лесно да се направи, променят се наредби и закони. Така, както вече е променена наредба на Социалното министерство и еднократна помощ за родено дете се получава само по настоящ адрес. Това отряза хората, които имат родени деца в чужбина и вземат от две места помощ и детски, а за нашите тук не стига да се увеличат. И гласуването трябва да е вече по настоящ адрес
45
0
 
1
 
! Отговори
крайно време е преди 6 години
До АнонименВсички в Бг го искаме, но.....Няма как да се случи. Ердоган няма да позволи да отнемем бг гражданството. Но поне да се направи така, че всички социални придобивки в Бг да се ползват не по адреса на личната карта, който е постоянен, а по настоящия адрес, т.е. по местоживеене, а не по местожителство. Така автоматично ще се спре източването на социалната ни система. Ето сега пак има нова вълна на турско гражданство за нашите хора там. Просто Ердо си спазва обещанията.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разлика между българи и турци няма. Онези се прехласват пред един разбойник и скоро ще го правят султан.Тука на тая *** и викат демокрация, където хората не са защитени и всеки бива експлоатиран, пребиван и обезглавяван от мутри. Но те се радват и казват, че всичко е чудесно. И ни уверяват, че това е истината и най-после сме се отървали от комунизма и сме заживели правилно. И ако посмееш да кажеш , че това не е живот ти казват, че си скапан комунист и русофил.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Борисов Президент!!!Нали на Боко беше неговия Плювню президент. И кво стана. Нещо добро да се случи на нас. Само дето краденето му беше спокойно, а сега с Радев ще трябва да се оглежда преди да удари.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОсвен комунизъм в Турция не е имало и Комунист Борисов на власт от десет години.*** те му се радват на Боко, щото е дащен.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ето защо трябва да се премахне двойното гражданство за държави, които не са членки на ЕС."И ЗАЩО:-):-):-):-)ЗАЩОТО ЗАЩИТАВА И ДАВА ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ НА НАРОДА СИ И НА ЕТНОСА СИ И ИЗВЪН СТРАНАТА ЛИ:-):-):-):-):-):-):-):-):-)ПУУУУ МНОГО Е ЛОШ ТОЗ ЕРДО БЕ :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
40
3
 
3
 
! Отговори
bg turcin преди 6 години
До Evet-Bilgaria nema nujda ot sizofreni kato erdo i na izborite se vida che nikoy ne go smeta za cucula osven vie aziatskite cukunduri.
39
12
 
10
 
! Отговори
Evet преди 6 години
Ердогане България е с теб! МАЧКАЙ
38
7
 
2
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
До До ZULU-KOY TEEE E KANIL V BG,STOYTE SI V AZIATSKATA KOCINA I JIVEYTE SI S SIRIYTSITE ZADRUJNO.
37
9
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 6 години
До ТурчинаДо русофула гурбетчияСАМО НЕ МИ Е ЯСНО КАК ТАКА В ТАЗИ СИСТЕМА СИЛАТА ЩЕ Е НА НАРОДА СЛЕД КАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ИМА ПЪЛНИ ПРАВОМОЩИЯ ,ТОЕСТ ЩЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ВСИЧКО НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НАРОДЪТ ИСКА---------------------------Ако народът не го иска няма да е президент! Толкова е просто!........НАЛИ ТОВА ОБЯСНЯВАМ ,НЯКОИ ОТ НАЧАЛО СЪВСЕМ ЗАКОННО ВЗИМАТ ВЛАСТТА И ПОСЛЕ СЕ САМОЗАБРАВЯТ ! НАРОДЪТ ЗАПОЧВА ДА СЪЖАЛЯВА ,НО Е КЪСНО ПРИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ВЕЧЕ СЕ ФАЛШИВИЦИРАТ РЕЗУЛТАТИ !
36
1
 
7
 
! Отговори
До ZULU преди 6 години
ЗНАЕШ ЛИ ОТ КОЛКО ВРЕМЕ ЖИВЕЯ В ТУРЦИЯ:-):-):-):-):-):-):-)ХММ НЕ МИСЛЯ ДА СЕ ВРЪЩАМ ТАМ:-):-):-):-):-)
35
2
 
7
 
! Отговори
До Надя Николова преди 6 години
"Нужен е преврат /успешен!/ за да бъде свален този диктатор.Сам никога няма да сдаде властта."ТА НАДЕ ДА ТЕ ПИТАМ ТВОИТЕ "ДЕМОКРАТИ" КАКВО ТИ ДАВАТ И ДАЛИ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА СЪНАРОДНИЦИТЕ ТИ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА:-):-):-)КО НЕ ТИ ХАРЕСА...ТОЗИ "ДИКТАТОР" НА ВАС КАКВО ВИ ПРАВИ ***:-):-):-):-)
34
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
НЕ на референдума свобода за политическите затворници никакви пари и визина султаната това е османска територия а не демократична дьржава
33
1
 
7
 
! Отговори
До Надя Николова преди 6 години
"Нужен е преврат /успешен!/ за да бъде свален този диктатор.Сам никога няма да сдаде властта."ЗАЩО БЕ НАДКЕ КАКВО ТИ ПРЕЧИ, ЧЕ ТУРЦИТЕ ОТ БАЛКАНИТЕ ИМАТ ПРИВИЛЕГИИ:-):-):-):-):-)ОТДЕЛНО, ЧЕ 53 ЛИРИ ОСИГУРОВКА, НО АКО ЛЕКАРЯ ТИ НАПИШЕ ЛЕКАРСТВА ПЛАЩАЩ САМО 20% ОТ ЕТИКЕТНАТА ЦЕНА НА ЛЕКАРСТВОТО ДРУГИТЕ 80% ТУК ТИ ГИ ПОЕМА ЗДРАВНАТА КАСА, А И ХОРАТА ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД ИМАТ ПРАВО НА БЕЗПЛАТНО ПРЕБИВАВАНЕ(НО ТОВА БЕЗТУЙ СИ ГО ИМАШЕ) СЕГА РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ОЩЕ ПО БЪРЗО ЩЕ ИМ СЕ ДАВА И ГРАЖДАНСТВО..:-)
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС БГ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ОСТАРЯ:-):-)А И ОТДЕЛНО ХОРАТА ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД ИМАТ ПРОВО ДА ВЗИМАТ ПРЕБИВАВАНЕ БЕЗ ГОДИШНАТА ТАКСА, КОЯТО Е 600 ЛИРИ ПОПРИНЦИП:-):-):-)ПРЕБИВАВАНЕТО ЗА ТЯХ Е БЕЗПЛАТНО!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50В България само роми и ЕС политици.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Ами какво чакаш, стягай куфарите и заминавай за Турция !
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Което означава, че България незабавно и със закон трябва да забрани двойното гражданство !И не ми говорете за Българите, заминали, установили се в чужбина и придобили чуждо гражданство. Те са взали сами решението да организират живота си и този на техните семейства другаде. Никой не може и няма право да ги упреква.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция е по-добре от България и безплатно здравно има. В България все едно си нужен само за гласуване и избори.
27
4
 
7
 
! Отговори
Манаф Султан Ердоган преди 6 години
Днес султан на Турция, утре - на провинция България.Дедите ви платиха всяка педя зема с кръвта си, а вие дадохте да я управляват мои ибрекчии до идването ми на власт.