Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството

Стотици пък излязоха на протест срещу спорния резултат от допитването
140
Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството
Снимка: Reuters

Турският президент Тайип Ердоган каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото" в отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщайки се към свои привърженици пред президентския дворец в Анкара, Ердоган заяви също, че за Турция няма да е от голямо значение, ако ЕС прекрати преговорите с нея за членство.

Той добави, цитиран от Франс прес, че дори може да бъде организиран референдум, с който да бъде решено дали страната да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.

Турският президент подчерта, че вчерашното гласуване на референдума е поставило край на дебатите за промени в конституцията и е довело да създаване на президентска република. Ердоган каза, че изпълнението на реформите ще започне със съдебната система.

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Ердоган каза също, че Турция не признава докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ, добавяйки, че някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната.

Президентът посочи, че операцията "Ефратски щит" в Северна Сирия няма да е последната подобна акция в региона и че Турция ще извършва толкова военни операции, колкото е необходимо, в борбата си с тероризма.
 
В същото време стотици хора излязоха тази вечер по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина.

Около 2 хиляди протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва".

Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Критици на управляващите протестираха и в други квартали на Истанбул, столицата Анкара и западния град Измир.

Ердоган пък се подигра на протестиращите с думите: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Де Гол преди 7 години
До алиЗащото политическата система на Ердоган не е цивилизована президентска република а източен халифат от средновековието в който цялата ласт е подчинена на 1 човек-халифа, вкл. съдебната, а народното събрание е про-форма с крайно ограничени права. Сравни френската конституция и предлаганото о Епдоган и ще видиш, че ердогановото няма нищо общо с модерната президенска република.
69
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Струва ми се че голяма част от коментиращите не са запознати с промените които искат с този референдум.Според мен единственият начин да се промени нещо в България, е да станем президентска република.Трябва да се знае кой пие и кой плаща.Общата безотговорност води до фалита на държавата.
68
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Казвах ли ви аз че референдумите винаги водят до лоши резултати.Глупавите винаги са повече от умните.А сега да си спретнат и един референдув за преминаване към социализъм , да си направят една хубава приватизациика и след 5 г. икономиката е срината.Тази система действа безотказно.Така беше в Русия , така беше и при нас.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същото е и в парламентарна република. Справка- гафовете на радеффф.
66
1
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
До поручика....Специално относно кюрдите.....Днес , те имат права , за които гражданите на България могат само да си мечтаят !Благодарение на Ердоан , те вече имат елементарни права , които при предишните правителства бяха погазвани жестоко и безапелационно , за да дъдат опазвани ......"заветите на Ататюрк" !?!?Днес кюрдите са и в Меджлиса. Покойния Тургут Йозал беше кюрдин и бе президент на страната. 1/3 от турския парламент са кюрди .....още да изброявам ли ? Не ги мислете кюрдите ...
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая президентска република ще е от нов вид - диктатура на "демокрацията". Няма да е като другите.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една демокрация, президентската република не е проблем, защото има много лостове за контрол на президента.В една държава без демокрация, президентската република си е официална тирания на един човек.
63
1
 
0
 
! Отговори
hah преди 7 години
него ще го "загуби" и насила ще е принуден да вземе 3-4 милярда предприсъединитетелни фондове. После и смъртното наказание няма да мине понеже не се натиска за него и ще спечели 10-15% от противниците си... хитър е черноглавия... не се очертава добре за нас с такъв *** на власт в съседска държава...
62
0
 
9
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До 100% TURK, 117В Турция май има три народа. Едните - кюрдите, поробен народ, който говори персийски диалект и нема нищо общо с тюрките. Те си искат независимостта. И с основание, ако ги сравним с правата и свободите на турците в България. Вторите - консервативните ислямисти, феодално османски турци, мечтаещи да бъдат пак господстващи над нас, *** и управляващи по законите на шериата. И третите - свободните последователи на Ататюрк, чест и уважение!
61
1
 
4
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Легитимен ли е референдум при извънредно положение?
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През седмица съм в Турция. Извънредното положение по никакъв начин не се усеща от обикновените граждани. То е въведено само за да могат властите да не бъдат възпрепятствани от бюрократични спънки в борбата с терористите. Виж за тях извънредното положение е проблем.
59
9
 
1
 
! Отговори
100% TURK преди 7 години
На Ердоан вече му е скучно да занимава народа и себе си с избори ! 7 пъти ги печели с открояваща преднина и респект !Вече направо чрез референдуми мачка опозиционното лоби .....и от това най много печели турската нация ! Хората в Турция вече си отвориха очите и много добре знаят кой трябва да ги ръководи ....
58
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
Я гаргата рошава която се мисли за ястреб пак се е появила.......абе не отвориха ли ловния сезон........че гаргите напаст голяма......
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде видя псувни? Пусни си на преводача поста му и ще видиш най-обикновен сутрешен поздрав.
56
2
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Номер 101 пише псувни, пише на турски и никаква реакция от администраторите на сайта. Защо ли ?
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия па кpoмaньонци къде се бутат към Европата? Да се седят в кyчия зъг и да се радват на новия султан.
54
1
 
11
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До Ястреб Осмaнлията 101,"Тръгнали като аслани, върнали се насpани". Историята се повтаря, втория път като комедия и фарс. След Хитлер от Германия останаха две държави. Да не стане така. че след Ердоган да останат три държави - Западна Турция в ЕС, Анадолска Турция и свободен Кюрдистан. Като гледам какви са настроенията на избирателите в Турция натам отива.
53
8
 
19
 
! Отговори
Бай Чичо преди 7 години
Не ме иттерисува кой управлява Турция , вижте колко за заплатите и цените в България !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Само замазвате положението със такива статии и провокирате коментари от оскотели писачи!
52
2
 
16
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Знаете ли защо в Германия не правят референдуми? Защото с референдуми Хитлер станал това, което станал.
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще плачете с кървави сълзи кьопеците, ама ще е късно! Така ще е като си избирате за водачи психично болни хора. Впрочем ние също...