ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря

В текста Съветът определя поведението като дестабилизиращо
20 апр 2017 10:45,
153
ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря
Снимка: архив, Reuters

Русия блокира в сряда внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян. Това съобщиха дипломати, предаде Франс прес.

Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя.

Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог.

Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН.

В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим.
Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР. А след седмица участниците в този орган ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън.

Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди вчера Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще дадат "смазващ" отговор на всяко нападение. Той нарече Пхенян "най-опасната и неотложна заплаха в региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че страните, намиращи се "на фронтовата линия" в тази криза - Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия, трябва да възпрепятстват с всички средства стремежа на Пхенян да се въоръжава, допълва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Да виждате разлика между Ким Чен Ун и Владко Путин?.И двамата дрънкат оръжие и се готвя за война. И двамата ги тресе параноя че някой е тръгнал да ги напада. А останалия свят работи за благото на чавечеството.Не съгласните с естината да праскат минуси.Нямам проблем с тях.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КНДР не трябва да има ядрено оръжие, защото са малоум.ници, които не мислят за последствията.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги тези томахоук?!Май ти лъжеш повече.Отвори снимка карта на онлайн ЗАПАДНИ ИЗДАНИЯ И БРОЙ ПОПАДЕНИЯТА.Половината ти ракети ги няма.А удара беше толкова страшен, че на другия ден летището работеше. не си ходил в казармата е ясно,но не си ходил и на училище да смяташ.С игри в нета не става, трябва и акъл
105
1
 
3
 
! Отговори
AZ преди 7 години
До Блокиран в Дневник То пък Руснаците, като гледам как ги спряха в Сирия. Даже неможаха да преброят томахавките и включиха на това, в което най ги бива - Да лъжат и да доказват неналичието на Зарин със снимки. Самите руски средства за масова информаци показват карти и снимки с тълкования на тяхни военни експерти от прехвърлянето на ПВО в Сирия и след като им мушнаха 59 томахавки - не били 500 километра а били 50 километра и за самолети и балистични ракети а не за крилати.
104
0
 
2
 
! Отговори
ДО Много от вас преди 7 години
Защо СК НЕ трябва да има Ядрено Оръжие? Ами защото ако СК има Ядрено оръжие защо тогава и ние да нямаме.Защо държави като Зимбабве ,Тунис ,Македония,Турция ,Украйна и всички останали да нямат ядрено оръжие.Какво ще стане ако всички държави имат Атомни Ракети? Ами много просто! Всеки военен Конфликт като Религиозната война в Нигерия в момента или в Судан и Сирия на пример ще завършват с Ядрен Апокалипсис!! Това ли искате вие! Скоро ще разберете какво ще се случи с ядрената програма на СК!!
103
2
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Американски самолетоносач край СК няма, защото руснаците изпратиха кораб-убиец на самолетоносачи а Китай струпа войски по границата. Дони Тръмпанара не знам дали разбира от намеци, но явно някой в петоъгълника е загрял тези намеци.Все по-сложна става демократизацията...едно време беше лесно. За 2 седмици демократизираха някой зъл тиранин който не се подчинява на Вашингтон. Идват трудни времена за демократизиращите другари.
102
3
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Главния тръмпанар на планетата иска да стресне северна корея, но засега успява да изплаши само южна. Примиера на Южна Корея спи с памперси и се моли на Мелания да прави по-добри флейти на мъжа си, че му отиде полуострова.
101
6
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До списък --Забрави да споменеш и венецуелския Мъдуро... Той заедно с корейския прасчо са сред най-големите фенове на рашка гов.няшка...
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да ви светна, Американците сега задържат тоя самолетоносач да не стига до бреговете на Северна Корея, щото не знаят как ще се развият нещата. СК може да не може да удари САЩ, но със сигурност може да прасне ЮК или Япония. А бомбандирането на този ядрен полигон, който е на границата с Китай и Русия ще вдигне на крак и двете държави. За това Американците само се зъбят.
99
4
 
4
 
! Отговори
бълг преди 7 години
резанье! Ембарго! Санкции! Бойкот! Блкоада! За пияндурите!
98
3
 
7
 
! Отговори
списък преди 7 години
на съюзниците на Кремъл : Киргизстан, Баларус, С. корея, туркменистан, Монголия, Антарктида... прокопсия майка! И троловете тука агитират да влизаме в тоя престижен клуб! Благодаря, не пуша! Ресто! Не струва - както е казал поетът!
97
6
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 7 години
а в русия като има нефт що няма демокрация?
96
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
В Северна корея няма нефт, значи има демокрация. В страните където има нефт - Там няма демокрация и трябва да бъде наложена такава. Така че нищо няма да стане. Малко театър и... Това е. Ще разкарат няколко кораба насам - натам... Може би ще направят някое военно учение, най- много да разменят и по няколко дипломатически ноти и толкова. ѝВиж - Сирия и Ирак са друга работа. Там има нефт и заради това в никакъв случай небива да се помпят с други помпи освен с Пентеър. Неможе сирийците да си помпят.
95
3
 
4
 
! Отговори
Агресор преди 7 години
Най-лошото което може да се случи в този конфликт е Севера да успее да пусне 1-2 атомни бомби тип Хирошима с 2-3 км радиус на унищожение над Ю.К. или евентуално да потопи някой Американски кораб в близост.Ако това се случи просто С.К. ще изчезне също и голяма част от населението и.Руснаците се похвалиха със Супер Мощна ядрена бомба наскоро която може да унищожи територия с размерите на Франция.САЩ нямат навика да се хвалят с оръжия но 100про имат бомба която само 1 ще е достатъчна да заличи СК
94
9
 
5
 
! Отговори
хахахахахаха преди 7 години
Русия блокирала САщ в ООН. Аве търси си го кремълското джудже... Ще се блокираме значи... Аве те оня ден на косъм не му утежниха санкциите, то се завира зорлем между шамарите! Де ембарго деее! Ще питат после къде акат гладните, хеле и троловете!
93
2
 
7
 
! Отговори
Йорданов преди 7 години
Ако това не показва, че китайците и руснаците са съюзници не знам. Решението на Русия е напълно политическо. Тръмп наскоро каза, че ще даде по- добро търговско споразумение на Китай ако намали подкрепата си за Сев. Корея. Сега Китай се въздържа от традиционното си вето за Сев. Корея, (както пише в статията) но Русия го блокира. Дзинпин ще получи удовлетворяващо споразумение със САЩ. Предполагам, че руснаците са изтъргували нещо с Китай за тази "услуга".
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой,а може да протече и така:1/ имплозия2/ експулсия
91
2
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Това е чисто и просто своенравен отговор на Путин за атаката над Сирия.Русия както САЩ и Китай нямат интерес от Ядрената програма на Пхенян.За Великите сили е най-добре само те да имат Ядрено оръжие ,друг да няма право.А това което направи Русия си е просто отмъщение за Атаката над Сирия!
90
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ядреното разоръжаване на Северна Корея вероятно ще протече на два етапа:1. етап - По посока на Южна Корея.2. етап - По посока на САЩ.
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мракобесните режими се подкрепят.