Асма – мажоретката на Асад, идеалният канал за пропаганда

Родената във Великобритания първа дама на Сирия може да се окаже без UK паспорт
21 апр 2017 20:30,
96

Снимка: Reuters

Асма Асад е любимка на сирийски жени и деца в социалните мрежи. Консервативни жени от Алепо придърпват черните си забрадки до брадичката, крехки възрастни жени се опират на рамото й, бебета в скута й - тя е "Розата на Изтока", както списание "Vogue" я нарича през 2011 г. Днес обаче тя е майката на една нация, разпокъсана от война.

41-годишната Асма е смятана за модерна и добра половинка на Башар Асад. Израснала е в Лондон като дъщеря на сирийски дипломат и сърдечен хирург. Освен сирийско гражданство, има и британско. Няколко депутати на Острова обаче искат да й се отнеме британският паспорт.

Консервативният депутат от британския парламент Надхим Захауи нарича Асма Асад "мажоретката на мъжа си, която го подкрепя в убийствената му кампания на репресии".

В социалните мрежи пък Асма е чудесен проводник на пропагандата на режима. Например след американското ракетно нападение, което беше в отговор на предполагаема употреба на химическо оръжие, Асма Асад го нарича  "безотговорен акт" и "политическо и военно безочие", пише германският "Зюддойче цайтунг".

Въпросът с нейното гражданство е в ръцете на вътрешния министър на Великобритания Амбър Ръд. Според законите на Острова подобен акт е оправдан, ако е "в полза на общественото благо". За последните 7 години от паспортите си са лишени не повече от 40 души, свързани с терористични организации.

Асма Асад има и сирийско гражданство, затова няма опасност да остане апатрид (човек без граждансто - бел.ред.).

За нея обаче подобно действие може да се окаже тежък удар, тъй като първите 25 години от своя живот тя е прекарала в Англия. Завършила е Кингс Колидж, има бакалавърска степен по френска литература и компютърни науки. Работила е като инвестиционен банкер за "Дойче Банк".

В родния град на родителите си, Хомс, тя е прекарвала само летата си. И така до 2000 година, която става госпожа Асад.

От началото на военния конфликт в страната обаче тя избягваше коментари. През октомври 2016 г. даде интервю пред руския телевизионен канал "Россия 24". В него тя защитава съпруга си и го нарича "много безкористен човек" и обвинява западните медии, че показват само бежанците в контролираните от бунтовниците части на страната.

А последната й изява е по повод Денят на майката, който в арабския свят се отбелязва в края на март. Тогава Асма Асад отиде във втория по големина град в Сирия, за да чуе и прегърне "майките от Алепо".

"Всяка една майка, която остава в дома си, въпреки ракетите на терористите и канонадите от ада, която остава силна сред праха на Алепо, е оръжие в ръцете на войника", пламенно казва Асма Асад във видео. И свива малкия си юмрук до сърцето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари