Асма – мажоретката на Асад, идеалният канал за пропаганда

Родената във Великобритания първа дама на Сирия може да се окаже без UK паспорт
21 апр 2017 20:30,
96

Снимка: Reuters

Асма Асад е любимка на сирийски жени и деца в социалните мрежи. Консервативни жени от Алепо придърпват черните си забрадки до брадичката, крехки възрастни жени се опират на рамото й, бебета в скута й - тя е "Розата на Изтока", както списание "Vogue" я нарича през 2011 г. Днес обаче тя е майката на една нация, разпокъсана от война.

41-годишната Асма е смятана за модерна и добра половинка на Башар Асад. Израснала е в Лондон като дъщеря на сирийски дипломат и сърдечен хирург. Освен сирийско гражданство, има и британско. Няколко депутати на Острова обаче искат да й се отнеме британският паспорт.

Консервативният депутат от британския парламент Надхим Захауи нарича Асма Асад "мажоретката на мъжа си, която го подкрепя в убийствената му кампания на репресии".

В социалните мрежи пък Асма е чудесен проводник на пропагандата на режима. Например след американското ракетно нападение, което беше в отговор на предполагаема употреба на химическо оръжие, Асма Асад го нарича  "безотговорен акт" и "политическо и военно безочие", пише германският "Зюддойче цайтунг".

Въпросът с нейното гражданство е в ръцете на вътрешния министър на Великобритания Амбър Ръд. Според законите на Острова подобен акт е оправдан, ако е "в полза на общественото благо". За последните 7 години от паспортите си са лишени не повече от 40 души, свързани с терористични организации.

Асма Асад има и сирийско гражданство, затова няма опасност да остане апатрид (човек без граждансто - бел.ред.).

За нея обаче подобно действие може да се окаже тежък удар, тъй като първите 25 години от своя живот тя е прекарала в Англия. Завършила е Кингс Колидж, има бакалавърска степен по френска литература и компютърни науки. Работила е като инвестиционен банкер за "Дойче Банк".

В родния град на родителите си, Хомс, тя е прекарвала само летата си. И така до 2000 година, която става госпожа Асад.

От началото на военния конфликт в страната обаче тя избягваше коментари. През октомври 2016 г. даде интервю пред руския телевизионен канал "Россия 24". В него тя защитава съпруга си и го нарича "много безкористен човек" и обвинява западните медии, че показват само бежанците в контролираните от бунтовниците части на страната.

А последната й изява е по повод Денят на майката, който в арабския свят се отбелязва в края на март. Тогава Асма Асад отиде във втория по големина град в Сирия, за да чуе и прегърне "майките от Алепо".

"Всяка една майка, която остава в дома си, въпреки ракетите на терористите и канонадите от ада, която остава силна сред праха на Алепо, е оръжие в ръцете на войника", пламенно казва Асма Асад във видео. И свива малкия си юмрук до сърцето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Казах ви преди - по жените им ще ги познаете.Визирайки жената на Ердоган и жената на Асад! Всеки лесно може да разпознае кои е Ислямиста и Терориста само от жените им! Това явно не се харесва на някой противници на Асад и почват го удрят по жена му.На тея същите да им припомня че Асма е ХРИСТИЯНКА учила в Християнско Девическо Училище и по произход е от Арабски Християни от Сирия!
53
0
 
4
 
! Отговори
упс.... преди 6 години
Мдааа..., явно от време на време българската "свободна" журналистика трябва да отчете някаква дейност пред "чичко Срс" за "финансовите му дарения" за развитието на "прехода" на Бг демокрация!!!!ПСМъ, тоз преход нещо много дълъг, бе....., вече повече от Четвърт Век, а най-обезпокояващото е, че "му се не види края".... на прехода, де..., за разлика от нашия край!
52
0
 
2
 
! Отговори
Маймун преди 6 години
Smo tq znae kakwo i e
51
0
 
9
 
! Отговори
Баба преди 6 години
Мила ми Борянке, що за глупости пишеш? Знаеш ли смисъла на думата "мажоретка"? Повече чети, по-малко пиши!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zhalka BG propganda...
49
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се опитват да я очернят жената е умна. Въпреки че се е родила в Лондон не е забравила Сирииският си корен. А такива като нея са малко. Повечето забравят от къде произлизат и се правят на такива каквито не са. Примери много.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой е автора на заглавието на статията но едно е сигурно-човек на лъжата,която е главния атрибут на сатаната.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия има ли централна банка подчинена на Ротшилдови?Защото Либия нямаше такава и хората получаваха безлихвени заеми,а не изплащаха например три къщи за една(между други...)
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ционисткият план за Средния изток(който е известен на света от възраст-детска градина и е само продължение на оригиналната идея ционизъм за фалшификата"Израел").."Разпадането на Сирия и Ирак на етнически или религиозни части като в Ливан е главната цел на Израел в дългосрочен план,а разпадането на военната мощ на тези държави е главната цел в краткосрочен план...Сирия ще се разпадне на няколко държави....всеки вид междуАрабска конфронтация ще ни асистира..."
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е вината на Розата на Изтока.Стои зад съпруга си,който от своя страна е пречка за плана велик"израел"под избранника на сатаната-антихриста.Иначе С.Арабия е наречена и управлявана от едно и единствено семейство,но лицемерието и лъжите не ги наричат диктатори,нито има покритие за геноцида срещу суверенната нация на Йемен.
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасна жена ,наистина заслужава името Розата на Изтока.Докато в един от съюзниците на т.нар.запад извършващи геноцид в Йемен-С.Арабия е място където жената няма право да излезе на улицата без придружител и даже да кара кола между други,но се бори за"демокрация"в Сирия,то тази красота си вее косиците,смело посреща ударите за обезглавяване на Сирия за Велик"Израел"и знае как сатаните им готвят смърт,както на всеки,който не превие крак пред антихриста.
43
22
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Стига бе човек,Астма,била християнка която се е омъжила за мюсулманин и е отишла да живее в мюсулманска държава,където жените ходят покрити с чаршафи и забрадки,нямат парава и се изпоузват за разплод на малки мюсулманчета.Много ще е умна,прекрасен човек.Асад ако се откаже от власта който е окупирал със семейсъвото си десетилетия,войната ще приключи още утре и сирийците няма да измират.Но не,по важно е той да остане на власт,карай че 250 000 сирийци измряха.И този човек мисли за народа хахаха.
42
2
 
32
 
! Отговори
дядови преди 6 години
Не пишете глупости, а вникнете в съдържанието ! Асма е хубава жена, но преди всичко е високо образована, интелигентна, християнка и добър човек !!! Това е оценил Асад, който също притежава тези добродетели и се опитва да направи Сирия светска държава ! Това, че не е удобен на САЩ и ЕС са главния проблем, затова го описват като чудовище ! Страхуват се от избори, които той ще спечели !
41
23
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
И аз си го спомням това,на село имаше вестници в тоалетната вместо тоалетна хартия,а тоалетната беше външна и в дупката беше пълно с тонове ***.А разни руски агенти тук обесняват как по комунизма България била една от най развитите държави в света.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Борисов - машоретката на Ердоган?Е, това няма да ни сервирате, защото няма да го пуснат по американската пропаганда където постоянно намирате и вадите от помията подобни бисери.
39
1
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Един българинНямаше и банани... Не забравяй най-важния аргумент!!!!
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
женени са от 17 години...защо не пишете че му е жена а пишета - мажоретка?по голяма НЕновина и изопачаване на истината от това, има ли?
37
19
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 44Помня когато бях малък прекарвах всяка лятна ваканция на село при баба и дядо.Дядо ми беше абониран за "Работническо дело" и за "Земеделско знаме"."Земеделското знаме" го четеше, а "Работническо дело" стоеше в клозета на двора, щото тоалетна хартия в супера не можеше да се намери никъде.
36
3
 
21
 
! Отговори
men преди 6 години
друго са си на тиквочага мъжоретките - свъкинка, плевнетютка и най арната от сички сфинетка. ПС: наш тиквочко де топи чушлето или кара на ръчна само, такъв алфа мъжкарин като него...
35
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А що не носи забрадка , аха значе няма нищо общо със Сирия а какво ли прави там