Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци

Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство
21 апр 2017 17:45,
90
Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци
Снимка: архив, Булфото

България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските членки, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 на сто от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания  и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и в Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
15
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
А колко "наши" комунисти са кандидатствали за руски паспорт? За седем години- трима??? Че не са ли малко множко?
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбирам, защо раздават български паспорти на турски граждани! Тоест, турците искат да станат бг. граждани! Ха ха Това да не е някакъв стратегически ход на Ердоган за увеличаването на турците в България и оттам командването им в парламента!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идвайте, братя-тук сме!После да не плачете, обаче...
7
11
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Кандидати за наши паспорти от Русия и Украйна (най-вече украински руснаци де) идват,за да изберат къде ще бъде новия Крим,да го населят и да си направят референдум в него. Споко- със същата задача идват и Путиновите съюзници от Турция а къде планират тяхната обща граница да се сложи- това тепърва ще се уточнява.
6
4
 
3
 
! Отговори
Дани преди 6 години
До Анонимен (14)Тук малко се пресили :). За черноморието може би си прав но до тук.Територията им е доста (ама доста) по-голяма с достъчно планини и езера.Ходил ли си там?
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България дори и във сегашното си окаяно състояние е рай пред Русия.Нито на черноморието могат да ни кажат добър ден нито на планините.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо руснаци а не македонци!!??Доколкото знам има македонци чакащи по три години за паспорти защо??Скапана държава!!Руснаците живеят в най демократичната и богата държава защо им е скапания ЕС?!Ще каже ли някой колко българи са станалиРуснаци за да избягат от толерастите в ЕС?Мужици.
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте, че нещо не разбрах.В Германия, Франция и т.н са издадени по 100-120 хил. паспорта, сред които на руснаци, украинци, други европейци...Че нали Европа се ислямизираше от милиони мюсюлмани, черни, бембени и прочие? Нали щеше Германия да става мюсюлманска държава?
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство...Пуснаха милиони мюсулмани, па после се сетиха... късно, късно!
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А! Що руснаци? Нали в Русия е рай, а България е скапана държава в гейски съюз, който ще се разпадне?