Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци

Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство
21 апр 2017 17:45, Никола Димитров
90
Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци
Снимка: архив, Булфото

България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските членки, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 на сто от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания  и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и в Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.
 


90
Напиши коментар Коментари
28
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гузната съвест на българите: Българска национална черта ли е да бъдем послушници на силните? Защо в България за броени години булевард „Адолф Хитлер“ се преименува на „Сталин“ и защо днес отново от неофициална „16-та република на СССР“ приличаме на 51-ви американски щат“?
27
18
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 1 месец
Ние сме толко малки, незначителни и нищожни пред Русия, че даже и с гнида неможем да се сравним! Тука един платен или заблуден се сравнява с Русия ха ха
Селоо, влез и погледай в youtube автомобилните катастрофи записани с видео регистратори и се вгедай в пътищата на цяла Русия и преброй колко дупки ще видиш, и тогава приказвай! Ние само видео регистратори неможем да си купим на автомобилите!
А в Русия всички 6оли имат видео регистратори, инфраструктората им е 10 пъти по добра от бълг
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия от Путколандия не бяха ли добре при вожда си ?
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, добре, идат и бели хора значи. Точно от тоя регион ни трябват свежи попълнения да компенсират демографските загуби, оттам сме дошли и ние все пак.
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20
Питай ме кога руснак ще напусне Русия за да работи в България .
==============
Работят и още как. Отварят магазини, фирми, агенции за недвижимо имущество, преподават руски, работят в болници. Познавам доста. Не е трудно да се провери в многобройните форуми на руски граждани, живеещи в Бг. Напр. People & Countries.
В Русия доходите вече са по-ниски от тези в България.
23
6
 
15
 
! Отговори
Жибор преди 1 месец
А колко "наши" комунисти са кандидатствали за руски паспорт? За седем години- трима??? Че не са ли малко множко?
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не разбирам, защо раздават български паспорти на турски граждани! Тоест, турците искат да станат бг. граждани! Ха ха
Това да не е някакъв стратегически ход на Ердоган за увеличаването на турците в България и оттам командването им в парламента!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идвайте, братя-тук сме!
После да не плачете, обаче...
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жибор

Питай ме кога руснак ще напусне Русия за да работи в България .
19
11
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 1 месец
Кандидати за наши паспорти от Русия и Украйна (най-вече украински руснаци де) идват,за да изберат къде ще бъде новия Крим,да го населят и да си направят референдум в него. Споко- със същата задача идват и Путиновите съюзници от Турция а къде планират тяхната обща граница да се сложи- това тепърва ще се уточнява.
18
4
 
9
 
! Отговори
Кротко преди 1 месец
В Москва и БУкурещ има милиони етнически Българи .отлично се разпознават при лек срив на биосферата по тъмните коси.
В охридска македония са съхранени стотици хиляди потомци на куберовите Българи ясно се различават..Високи с тъмни коси.Много силни.
В БЪлгария севeрно от Дунава се изпълняват проекти за създаване на буферни граници във връзка с подобряване защитата от Blackdead .СЛед 15 век до карпатите е включени пси генератори подаващи влашки език>милиони православни българи са порумънчени
17
4
 
3
 
! Отговори
Дани преди 1 месец
До Анонимен (14)

Тук малко се пресили :). За черноморието може би си прав но до тук.
Територията им е доста (ама доста) по-голяма с достъчно планини и езера.
Ходил ли си там?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кротко

Вчера коментирахме как Прусия е по Германия от Киев Русия!
15
1
 
10
 
! Отговори
Кротко преди 1 месец
От езика писменоста се вижда че Киевска русь е потомка на Първото БЪлгарско царство..
Благодарение на БЪлгарски православни учители там е съхранена кирилицата и велико преславския диалект.
МОсковията е създадена от БЪлгария чрез Киевска русь .Руския литературен е шлайфан църковно славянски ..С негова помощ се вдига биосферната охрана над КАвказ,КАзахсан,Сибир,ПАмир далечния исток а сега и над ИЗраел ..
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7

"Нали щеше Германия да става мюсюлманска държава?"

Игнорирай глупостите на червените кухи лейки, повтарящи опорните точки на архи-глyпaка Путин и ще се почустваш много по-добре.
13
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България дори и във сегашното си окаяно състояние е рай пред Русия.Нито на черноморието могат да ни кажат добър ден нито на планините.
12
0
 
6
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
нема ли желаещи антички макаронци
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Стига бе в Люлин има повече хора от Македония.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо руснаци а не македонци!!??
Доколкото знам има македонци чакащи по три години за паспорти защо??
Скапана държава!!
Руснаците живеят в най демократичната и богата държава защо им е скапания ЕС?!
Ще каже ли някой колко българи са станали
Руснаци за да избягат от толерастите в ЕС?
Мужици.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък ЕС ако обявят, че спират да ни "интегрират" ок!