Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци

Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство
21 апр 2017 17:45, Никола Димитров
90
Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци
Снимка: архив, Булфото

България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските членки, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 на сто от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания  и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и в Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.
 


90
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
НАши верни братя има преди 1 месец
Много интересна е охраната на контактните зони. В Бесарабия и Молдавия живеят милиони българи от дунавска БЪлгария говорещи на велико търновски диалект приет за официален в Дунавска БЪгария след освобождението.
Там БЪлгарите охраняват на руски литературен и Български особенно увредена от минали нашествия на жестоки врагове голяма територия.
Позлват за охрана и лозя,овце,орехи,вино,коняк и други ..
7
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте, че нещо не разбрах.
В Германия, Франция и т.н са издадени по 100-120 хил. паспорта, сред които на руснаци, украинци, други европейци...
Че нали Европа се ислямизираше от милиони мюсюлмани, черни, бембени и прочие? Нали щеше Германия да става мюсюлманска държава?
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За хора от Европа няма проблем нито ще ме взривят щото съм бял или християнин нито ще трябва да наливаме пари за "интеграция".
5
8
 
6
 
! Отговори
Слава преди 1 месец
УКрайна и руската федерация имат много милиони етнически БЪлгари а самите територии се водят БОлгарски от Дунав до Байкал..
Проблем е че там руската платформа изисква литературен руски за охрана на огромни територии.Извънземните нашественици чрез наркомани в КИЕв се опитват да заместят литературния руски с друг Древен български диалект - Великопреславски Украйнски.
Диалекта е много приятен както руския но опасни врагове са го декодирали с машинен иврит който наслагват на програми с украински
4
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3

Досега ви бяха виновни евреите, че пикаете на криво и си опикавате обувките, сега ви станаха виновни мюсюлманите.
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство...

Пуснаха милиони мюсулмани, па после се сетиха... късно, късно!
2
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинци добре, ама защо давате паспорти на руските убийци? Защо, другарю Радев?
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А! Що руснаци? Нали в Русия е рай, а България е скапана държава в гейски съюз, който ще се разпадне?