Задържаха руснак за атаката срещу автобуса на "Борусия"

Вероятният му мотив: Може би е ламтял да спечели пари
21 апр 2017 09:39, Елка Василева
24
Задържаха руснак за атаката срещу автобуса на "Борусия"
Снимка: архив, Reuters

Германската полиция задържа 28-годишен мъж от руски произход, заподозрян като извършител на нападението срещу автобус на футболния клуб "Борусия" (Дортмунд) миналата седмица, при което един от спортистите бе ранен. Това съобщи генералната прокуратура на Германия, потвърждавайки предишна информация на в. "Билд", който цитира източници от следствието, предаде ТАСС.

Според вестника задържаният, който е с двойно - германско и руско гражданство, привлякъл вниманието на персонала в хотела недалеч от мястото на експлозиите, в който били настанени и футболистите.

На служителите се сторило странно, че докато евакуирали хората от сградата, Сергей В. решил да не напуска комплекса - влязъл в ресторанта и си поръчал вечеря с бифтек. Освен това при настаняването отказал първата стая, която му била предложена, и поискал друга - с изглед към улицата, за да може да гледа навън. Полицията предполага, че е задействал бомбата дистанционно от хотелската си стая.

Още по темата

Генералната прокуратура обяви инцидента за терористичен атентат.

Според следствието обаче младият мъж може би е търсел начин да спечели пари.

Полицията установила, че точно преди атентата е купил чрез интернет ценни книжа на "Борусия за 78 000 евро. Стремежът му е бил да предизвика чрез атентата колебания в курса на акциите, от които да се възползва - така е можел да спечели към 4 милиона евро.

Вечерта на 11 април в Дортмунд преди мач от четвъртфиналите в Шампионската лига между "Борусия" (Дортмунд) и френския "Монако" край автобуса на германците избухнаха три взривни устройства. Органите на реда съобщиха, че извършителят ги е разположил в храстите и е задействал всяко с отделен дистанционен взривател.

Прокуратурата информира, че още няма точни данни за използвания експлозив. По-рано медиите съобщиха, че веществото има сходство с експлозивите, използвани от Бундесвера.

От взривовете пострада испанският защитник на домакините Марк Бартра. Той бе откаран в болница с фрактура на лъчевата кост на ръката. В рамките на разследването беше задържан гражданин на Ирак; той се оказа член на терористичната групировка "Ислямска държава", но най-вероятно не е замесен в атентата, отбелязва ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: дортмундборусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че то руснаците за друго и не стават.
18
3
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Не съм се и съмнявал....
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ми то 80% от тероризма идва от Русия. Лелеееее, колко ще се ядосат русофилчетата.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ко стана сега
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда че и арабските фанатици спряха да се ловят на руската ФСБ-КГБ въдица, та се наложи да се ползват за мръсната работа и етнически руснаци. Путин да чака сега още 20-30 години да му отменят санкциите.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"в рамките на разследването беше задържан гражданин на Ирак; той се оказа член на терористичната групировка "Ислямска държава", но най-вероятно не е замесен в атентата, отбелязва ТАСС"До къде я докараха, в германия вече сигурно произволно да хванеш 10 брадатковци, 5-6 от тях поне ще са от исил
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нещо не ми звучи достоверноче е "руснак" е ясно, то в днешни дни за всичко е виновен Путин ;)но не ми е ясно защо би купил акции точно преди атентата? атентата може единствено да доведе до падане на акциите, и загуба на пари...
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснак, а?Само да подпитам, брада има ли? Такава нали, руска, богатирска... Най-славянска, характерно православна брада.
11
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Нещо много странна бизнес логика-купуваш акции,гърмиш клуба и после печелиш от акциите,щото падат????Дедо Сорос правеше такива номера и много печелеше,ама по друг начин-продава скъпите акции,предизвиква криза,акциите се срутват и после ги купува евтино.Тоя руснак или е измислил нова гениална схема,или германците просто лъжат.Впрочем от далавера с акции за 80 000 евро да се спечелят 4млн. си е чудо!От наркотици не се печели толкова!Що не казаха,че е заложил на загуба на Борусия-логично и вероятно
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехааа, колко удобно, от руски произход но с немски паспорт! Явно е роден в Германия. Но има ли руско в историята вече става новина, значи най-отзад стои Путин. А може и самият Путин да му е дал бомбата, даже да е натиснал копчето. Западна Европа се самоубива бързо и ефективно.
9
11
 
8
 
! Отговори
бинго преди 6 години
Как на никой не му се стори странно до сега че ИД извърши най много атентати срещу Франция и Германия,като официално най големия противник срещу ИД,е Русия,след това САЩ и коалицията.А според русофилите Запада подържа ИД.Ако зад атентатите наистина стои ИД,най големия и враг е Франция.Странно също че всички бежанци бягат към Европа,а никой към Русия,дори и сирийците,които уж Русия спасява,а Запада напада.
8
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Пълно е с подлизурковци и объркани хора тук. Разберете, че живеете в България. Ако искате в Русия или на запад, никой не ви спира. Докога ще робуваме на историята? Няма ли да погледнем напред най-накрая?
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и колко трябва да паднат акциите че с 78000 да спечели 4 милиона?! Бива тъпота ама чак толкова. Нещо пак преписвате неграмотно и тоя последно руснак ли е или немец лъжльовци?
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes са неграмотници, ако описаното е вярано то би трябвало атентатора първо да продал акции т.нар. къси продажби и след взривовете и срив на акциите да си затвори позициията със съответната покупка на акции на по ниската цена. но цифрите 78хил. и 4 мил. са много голямо разминаване за неграмотниците от д.нес.бг
5
4
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Какво става? Извършители руснаци и американци взривяват убиват по целия свят.Отговорност поема Ислямска държава която може би изобщо не съществува!
4
5
 
17
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 6 години
Как ще спечели като е купил акциите преди нападението? Мисля че акциите ще паднат след нападението. Защо да го прави преди това??????
3
11
 
17
 
! Отговори
Стига бе, преди 6 години
поръчал си вечеря и искал стая с гледка,колко подозрително.Бе тия западняци в желанието си да прикрият истината нацяло изтрещяха!
2
4
 
11
 
! Отговори
Е, преди 6 години
това че е член на ИД е без значение,нали може би не е участник в атентата...
1
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурен съм, че сега русофилите няма да "забележат" тази новина.