Още напрежение: Белезници за американец в Северна Корея

Причините за ареста са неясни
23 апр 2017 18:52,
10
Още напрежение: Белезници за американец в Северна Корея
Снимка: Reuters, архив

Гражданин на САЩ от корейски произход е бил задържан тази седмица в КНДР по неизвестни причини. Това съобщи днес южнокорейската агенция Йонхап, като се позова на правителствени източници, предаде ТАСС.

Близо 50-годишният мъж с фамилно име Ким бил задържан на летището в Пхенян, преди да отпътува от страната. По-рано американецът бил университетски преподавател в корейския автономен окръг Янбян в Китай. Сега участвал в различни програми за хуманитарно подпомагане на КНДР.

Това е вече третият гражданин на САЩ, когото Северна Корея арестува през последните няколко години.

Миналата година Върховният съд на КНДР осъди американския студент Ото Фредерик Уормбиър на 15 години в трудов лагер. Студентът, пристигнал от Пекин с туристическа група, се промъкнал през нощта на 1 януари 2016 г. в служебно помещение на хотела и свалил от стената окачен там корейски политически плакат.

Медиите в КНДР информираха, че студентът от Университета на Вирджиния е влязъл в КНДР под прикритието на турист и е "заговорничил за унищожаване на севернокорейското единство с мълчаливото съгласие на американското правителство и като част от негова машинация", съобщи тогава Асошиейтед прес.

Друг гражданин на САЩ от корейско потекло - Ким Тхон Чхол, бе осъден миналата година на доживотен затвор за шпионаж. Шейсет и двегодишният обвиняем бе арестуван в специалната търговско-икономическа зона Расон, където според него се намирал "с цел да участва в предприемаческа и благотворителна дейност". Ким Тхон Чхол призна, че е събирал в КНДР данни, включително с военен характер, изпълнявайки задача, възложена от разузнаването на Южна Корея. Информирал Сеул за нагласите сред севернокорейското население и за обстановката на тамошните пазари за хранителни стоки.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.