Рискът за Франция след изборите – запазване на статуквото

Ще има ли силата новият президент да извърши необходимите реформи
Обновена: 23 апр 2017 10:40 | 23 апр 2017 10:00,
51
Рискът за Франция след изборите – запазване на статуквото
Снимка: БТА

В Европа притесненията за екстремиската победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция не стихват, но във Франция страховете са от друго естество – че статуквото ще се запази, пише в коментар европейското издание Politico.

Французите днес избират наследника на Франсоа Оланд на поста президент. Много малко хора вярват, че националистът Льо Пен ще спечели изборите. Но сред висшите чиновници, бизнес лидерите опасенията са свързани с липсата на легитимност или парламентарно мнозинство за извършване на отдавна чаканите реформи, посочва изданието.

Още по темата
Още пет години на висока безработица, липса на икономически растеж и парализа наистина ще изпратят страната към Националния фронт, коментират още висши служители във френското финансово министерство.

Сред чиновниците във френската администрация се появяват съмнения, че който и да е от кандидатите, които ще се изправят срещу Льо Пен на втория тур – независимият Еманюел Макрон или консервативният Франсоа Фийон, никой няма да има достатъчно сила да се справи с проблемите на трудовия пазар, пенсионната система, няма да посмее да намали данъците за бизнеса, бюрокрацията и публичните разходи.

39-годишният Еманюел Макрон, бивш икономически министър в мандата на Франсоа Оланд, а днес независим кандидат за президентския пост, е сочен от предварителните проучвания като най-вероятния участник на балотажа, насрочен в началото на май. В рамките на кампанията социологическите агенции даваха и лека преднина на Марин льо Пен за първия тур, но предричат победа на другия кандидат на втория тур – независимо дали ще бъде Макрон или Фийон.

За много от политическия и бизнес елит във Франция Макрон, който е и бивш инвестиционен банкер, е по-добрият вариант. Той обаче трябва да отговори на важен въпрос – с кого ще управлява предвид факта, че неговото политическо движение "Напред" (En Marche!) е съвсем ново на политическата сцена на Франция.

За Фийон въпросите са още по-сложни – бившият премиер и консервативен католик е обвинен в злоупотреба с публични средства. Скандалът може да му коства почти сигурна победа.

Това поставя под съмнение доколко някой от тях двамата ще успее да наложи нужните реформи, пише още Politico.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Французите имат нужда от интелигентен автентичен лидер с широка култура
41
2
 
2
 
! Отговори
Изследовател преди 7 години
До бени хилПисанията ти показват когнитивен дисонанс със силен привкус на религиозна дезориентация
40
2
 
1
 
! Отговори
НН преди 7 години
До бени хилДоста си неграмотен, ако не можеш да научиш само правописа на един език, то едва ли някой ще ти се върже на "опитите" за "анализ"
39
3
 
4
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Знаете ли ,че германците и французите са ресофили и обратно : руснаците са франкофони и германофили ??? Не мислите за Хитлер и Наполеон , мислете за Екатерина Велика /немка/ и къде избягяха руските буржоа и белогвардйци /основно / !? Основата на ДЕМОКРАЦИЯТА е в ГЪРЦИЯ и знаете ли защо ???... Нямало цар,крал и подобни /най -великата религия:-боговете "поркат,чукат се и се е..ват със смъртните"! /Еврейската *** с народите е след това : Глистиатство, мюсли манство ... банкерство и смърт!!!
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нерде льо пен, нерде меркел...абе, изобщо, брилянтни ...
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"където тя правилно се изказа"...ахахаха абе, къде ви намирет такива шушулки, бе...
36
6
 
12
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Наскоро гледах едно интервю на Льо Пен, където тя правилно се изказа, че Европа вече е свършена работа. Не мога да се сетя за точния цитат, но беше нещо от сорта, че Европа отразява светлината на вече една умряла звезда, с нея вече е свършено (точно преведно беше нещо от този тип: "It's over. The EU is shining with the light of a dead star"). За съжаление аз се съгласявам с това изказване. А какви времена бяха преди, човек можеше свободно да си пътува без страх. А сега? Меркел да си ходи!
35
2
 
0
 
! Отговори
dublin преди 7 години
25.Mai zabravi kakvi nemski shpekove iade francuzkata ti baba,puk i diado...I ako ne biaha bratuskite-oste stiaha da gi zhvakat...
34
19
 
5
 
! Отговори
бени хил преди 7 години
Щом руските *** опряха пак до конспирацията за еврейте значи пак са на дъното както по комунизма.А как се надяват само французите да изберат Лю Пен,за да може Франция да проиведе някои и друг Мистрал за Русия,щото великите руснаци не могат и един хелекоптероносач да си произведат сами,камо ли самолетоносач.Кога ще дойде времето Франция да си купува оръжие от Русия,никога.От Русия купуват само изостаналите държави,мюсулманските.Да,християнина Путин продава много оръжие на ислямските врагове.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дам, добре, че е синедриона, да има с какво да се оправдавате.на крива ракета синедриона и пречи.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се пенете !Президента е вече назначен .Който е ев..ре.ин, той ще бъде президент. Не се пенете ! Разбира се ще има драматизиране , вопли ,но в края на крайщата, евр..еина ще е . Познот сценарии. Народите на Европа са стиснати от яко по яко ,нямя мърдане . Каквото каже Синедриона .
31
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До европа А Баце Борисов, който управлява страната от 2008-***, и който затвърждава всичко, казано от теб, към кои причисляваш-Мафиотите, Червените, или просто към и.змекярите, които извъртат задните си части според ситуацията и по-доброто заплащане?
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До европа От 25 години ни демократизират и ни превръщат в безизразна пихтия .Колкото повече ни демократизират, толкова по големи и безлични пихтии ставаме . Като пихтията- Европа .
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се че ще се запази статуквото - нима Синедриона ще позволи на избранника си Макрон ,нещо друго . И той ,когато го назначат ,няма никакво намерение да променя статуквото . Овен да повиши нивото на лъжите и популизма . Сиреч,още повече да демократизира обществото .
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатът на 100-летното дерби засега е 2:1.Да видим, накъде ще наклонят везните французите...
27
4
 
13
 
! Отговори
xexe преди 7 години
То и Северна Корея е ядрена сила!А Франция е един ориенталски кендзеф с претенции пълна с араби бараби африканци и мангалоидна ***!*** за зеле не става от тия икономиката им спада всяка година а дефицита расте.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние нашето го запазихме и запечатахме съдбата си. Дано франсетата поне покажат разум
25
19
 
4
 
! Отговори
7 преди 7 години
Когато видя французойка да полапва за 20 евро бежански чепове,както правят рускините из Европа,щото трябва да си изхранват бедните семейства,тогава ще стана русофил,до тогава за мене французите са истинските пичове които са се погрижили жените им да са добре,а не като пияния руснак,дето дъщеря му живее като пачавря а той се напива с лосион.Руски ценности не ща.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, 15 кога е имал/а възможност така изтънко и издълбоко да опознае френския буржоазен бит?!!Да не би, докато ние строяхме социализъма?Французи, не им вярвайте на тия наши другари.Нещо лошо са ви намислили.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Набутаха Макрон като единствения възможен...а дано дори на балотаж да не иде...дете на банките, подкрепящо едрия капитал и големите инвестиционни рискове.Ако го изберат каза, че ще увеличи минималната заплата с 250 евро на година и тъпите франсета се юрнаха за едни *** 250 евро на година....демек нищо...Нищо не прави за средната класа, нищо за демократичния дефицит в страната. Марионетка на банките, ***...всичко друго , но не и той