Възходът на китайските джихадисти в Сирия тревожи Пекин

Те били "лъвовете на сухопътните офанзиви"
24 апр 2017 22:10, Елка Василева
56
Възходът на китайските джихадисти в Сирия тревожи Пекин
Снимка: архив, Reuters

Мнозина от тях дори не говорят арабски и светът не знае много за ролята им в Сирия, но китайските бойци от Туркестанската ислямска партия там са организирани и калени и имаха важна роля в сухопътните офанзиви срещу силите на президента Башар Асад в северните райони на страната, пише Асошиейтед прес.

Хиляди китайски джихадисти дойдоха в Сирия след началото на гражданската война през март 2011 г., за да се бият срещу правителствените сили и техните съюзници. Някои от тях се присъединиха към клона на Ал Кайда в страната, който преди се наричаше Фронт ан Нусра. Други се заклеха във вярност към групировката "Ислямска държава", а сравнително по-малък брой се присъединиха към фракции като ултраконсервативната Ахрар аш Шам.

Но повечето китайски джихадисти са в редиците на Туркестанската ислямска партия в Сирия. Те са предимно китайски мюсюлмани, най-вече от тюркоезичното уйгурско мнозинство, населяващо китайския Синцзян-Уйгурски автономен район.

Нарастването на ролята им в Сирия доведе до засилване на сътрудничеството между сирийските и китайските разузнавателни агенции, които се опасяват, че тези джихадисти може някой ден да се върнат у дома и да създават проблеми.

Туркестанската ислямска партия в Сирия е другото име на Ислямското движение на Източен Туркестан, което нарича китайския Синцзян-Уйгурски автономен район Източен Туркестан.

Както и на повечето джихадистки групи в Сирия, целта им е да свалят от власт светското правителство на Асад и да го заменят със стриктно ислямско управление. Включването им във войната, в която загинаха близо 400 000 души, става в момент, когато китайското правителство е един от най-влиятелните международни поддръжници на Асад. Заедно с Русия Китай на няколко пъти е използвал правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да предотврати налагането на международни санкции на арабския си съюзник.

Пекин обвинява за насилието на своя територия и срещу китайски цели по света ислямските екстремисти с връзки в чужбина, които искат да създадат независима държава в Синцзян-Уйгурския автономен район. Правителството казва, че някои от тях бягат от страната, за да се присъединят към джихадистите, макар че критиците му казват, че уйгурите са подложени на дискриминация и икономическа маргинализация в родината си и просто се опитват да избягат от репресивното управление на китайското мнозинство, което е от етноса хан.

Абу Дардаа аш Шами, член на вече разпуснатата екстремистка групировка Джунд ал Акса, заяви, че Туркестанската ислямска партия има най-добрите "ингемасиюн"-и, арабска дума, означаваща "тези, които се потапят" (инфилтрират, внедряват). Те бяха използвани от екстремистки групи като "Ислямска държава" и свързания с Ал Кайда фронт Фатах аш Шам. Ролята им е да се промъкнат в набелязаните за атака цели, да създадат хаос и да се бият до смърт, преди да започне голяма сухопътна офанзива.

"Те са лъвовете на сухопътните офанзиви", заяви Аш Шами, който на няколко пъти се е бил в Северна Сирия заедно с бойци на Туркестанската ислямска партия.

През ноември Се Сяоюан, китайският специален пратеник в Сирия, заяви пред медиите, че двете страни имат нормално сътрудничество във военната област, фокусирано върху хуманитарните въпроси, макар че китайски представители неведнъж са отхвърляли възможността да изпратят войски или оръжия.

През последната година обаче китайски и сирийски представители започнаха да провеждат веднъж месечно редовни срещи на високопоставени представители, за да разменят информация за екстремистките движения в Сирия, твърди източник, запознат с въпроса. Той поиска анонимност, защото няма право да разкрива военни тайни.

"Тези хора не само се бият редом заедно с международни терористични сили в Сирия, те вероятно ще се върнат в Китай и ще представляват заплаха за китайската национална сигурност", заяви Ли Вей, експерт по тероризма в Китайския институт за съвременни международни отношения (CICIR) и директор на неговия институт за изследвания на сигурността и контрола над въоръженията.

Рами Абдел Рахман, който ръководи базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, каза, че в Сирия има около 5000 китайски бойци, повечето от тях са в редиците на Туркестанската ислямска партия, действаща в Северна Сирия, които наброяват около 20 000 души заедно със семействата си. Ли, експертът по тероризма, заяви, че цифрите на Абдел Рахман са прекалено високи и добави, че той смята, че цифрата е около 300 китайски бойци в Сирия, довели със себе си около 700 членове на семействата си.

"Със затягането на контрола по границите между Турция и Сирия за тях става по-трудно да се промъкват в Сирия", заяви Ли.

Активисти на сирийската опозиция и проправителствени медии казват, че десетки бойци на Туркестанската ислямска партия са извършили самоубийствени нападения срещу правителствени сили и техните съюзници и през последните две години са водили битки предимно в северната част на страната.

Един от нападателите самоубийци е известен като Шахид Аллах ал Туркистани. Той беше показан в публикуван от Туркестанската ислямска партия видеозапис, направен от безпилотен самолет. На него се вижда как Ал Туркистани се самовзривява в колата, която шофира край Алепо в края на миналата година. Смята се, че е убил десетки проправителствени бойци.

През 2015 г. членове на групировката бяха начело на атаката срещу северозападната провинция Идлиб и превзеха стратегическия град Джиср аш Шугур на границата на бастиона на Асад, провинция Латакия. Съобщава се, че те са причинили разрушения на църква в града и са издигнали черното си знаме над нея.

В края на 2016 г. Туркестанската ислямска партия беше главната сила, която за кратко проби правителствената обсада на контролираната тогава от бунтовниците източна част на северния град Алепо.

Ролята на китайските джихадисти в Сирия беше една от темите, за която Асад говори миналия месец в интервю за китайската телевизия "Финикс", заявявайки, че "те познават вашата страна повече от останалите, така че могат да причинят повече щети от останалите във вашата страна".

За разлика от други бунтовнически групировки Туркестанската ислямска партия е много потайна организация и членовете й живеят заедно, казват активисти в Северна Сирия. Те действат в части от Идлиб и в стратегическия град Джиср аш Шугур, както и в кюрдските планини в западната провинция Латакия.

Абдул-Хаким Рамадан, доктор, работил в провинция Идлиб, заяви, че един от неговите екипи се опитвал да влезе в северозападно село, за да ваксинира децата, но бойци на Туркестанската ислямска партия ги спрели, заявявайки, че само китайци могат да влизат в района.

Рамадан заяви, че за разлика от други бойци, дошли в Сирия, китайците не са се слели с местните общности и езикът е голяма преграда.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До Анонимен...МНОГО сериозна грешка си мюсулманите в Китай са към 170 милиона за справка населението на цяла русия..а ти като лъжеш сам вярваш ли си?мюсулманите в Китай със сигурност не са 170 млн, а само около 18 млн.Да е малка разликата ок, може да земем и да се объркаме, ама това е прекалено.Ай със здраве и другия път проверявай информацията.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41 в МНОГО сериозна грешка си мюсулманите в Китай са към 170 милиона за справка населението на цяла русия е по малко Етни4еските Китайци са народноста ХАН около 75%- 80% от вси4ки Въобще в Китай има към 2000 зна4ими малцинства
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и китайците запукаха путино асадистите
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайската езическа секта,която хапва и супа от човешко месо има малко членове,но е изяла много джихадисти и други мюсюлмани. Тя не яде всичко- подбира менюто и не го прави явно,а с отпадъка джонките привличат рибни пасажи в окена. Няма туркмен или джихадист,който смее да се опълчи на китаец: от победения ислямист в Китай не остава ни лобно място,ни гроб,ни спомен ни останки! Китайците оползотворяват всичко до последния грам и нищо не им се изплъзва- дори душата на убития ислямист! Хо Мън Гой!
36
1
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Въпрос : Какво тъсиха французите / ОЛАНД/ в ДЖАМАХИРИЯТА ЛИБИЯ ,те са тези, които изстреляха всичките си ракети срещу независимата държава и се помолиха на САЩ за още ??? Същите франсета /НАПРАВИЛИ ВЕЛИКАТА ФР. РЕВОЛЮЦИЯ/ сега ще гласуват - еврейската подметка Макрон да им бъде президенче !!! Да сте чули за уйгури -мюслета при Мао !?
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма в Китай е светъл пример защо това нещо трябва да бъде забранено със закон. Мюслиманите в Китай са едва 0.25% от популацията, но въпреки това са отговорни за 96% от терористичните атаки.
34
1
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Добре казано.Но да допълня.Всички Мюсюлмани по света са 2 вида с обща кауза.Каузата е ясна- Сведовно Господсто на Исляма.Първите са на бойното поле ,постигат целите си с Тероризъм и Убийства.А Вторите уж не подкрепят първите за пред света.Те също се борят за тази кауза заявявайки ни че сме Нацисти ,Расисти и че трябва да сме по толерантни.Осъждат за пред света престъпленията на първите но са с тях и ги подкрепят.Третата световна няма да е срещу държави а срещу Култури!
33
1
 
10
 
! Отговори
Ислямоведъ преди 6 години
Ислямците не познават друга лоялност, освен по култа си! Раса, цвят на кожа, език, външни белези, история, национален идентитет - всичките тези категории отиват на бoклyкa на секундата, щом се чуе галещия ухото припев "Аллаху Акбар"! Това прави още по жалко и нелепо дежурното обвинение "расист", което се лепва моменталически на всеки, осмелил се да каже истината за исляма! Исляма НЯМА раса!
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФргЯ кажи за Саудитска Арабия. Сигурно е най-голямата демокрация в света. А може да се поинтересуваш и за жертвите в Ирак от настъпването на "демокрацията" там.
31
3
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Пекин има от какво да се тревожи. В Китай има милиони мюсюлмани. В планинските части живеят много племена с тази религия( мин,... забравил съм ги вече). Те са точно племена и редът е феодален, При феодалния ком.режим тези хора бяха похлупени с ред който им е познат/тежка изостаналост!/.При раздвижването им ще се леят реки от кръв! Още нищо не сме видели от Китай! Само почакаите
30
3
 
8
 
! Отговори
охахххаамухах преди 6 години
5000 джихадисти на двумилиарден Китай е 0.0000001%! Все едно ние да се тревожим от 100 римски шведи при положение, че си имаме над 1 млн
29
8
 
34
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
Ами то на всички е ясно , че в Сирия воюват срещу Правителството , руснаци , китайци и европейци ........сирийци май няма !И всички тия военни сили на "бунтовници" се ръководят и снабдяват от.....САЩ!Е как може да се очаква че Тръмп ще напада ислямистите , а не правителствените войски!Двуличние Запад все повече се оплита в собствените си постановки!
28
8
 
17
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Фрг"..сега в Ирак загиват по малко хора отколкото при садамчо.А за жизнения стандарт да не говорим.В пъти повече."Някой явно живее в паралелна реалност....Хубава,ама няма общо с истината!
27
4
 
50
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Като гледам приоритетите на САЩ, мога да съм щастлив че сме се разминали без размирици тук, когато падна режима на бай тошо. За съжаление, не сме извадили същия късмет след втората световна при руснаците обаче това не значи че американците са добри!!!! Сега щяха да ни ринат с лопати ако бай тошо не беше поддал на промените!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ - едни и същи са американци и руснаци. НЕ ЗАЕМАЙТЕ ПОЗИЦИИ!!! НИКОГА!!!!!!! Бъдете независими и се подкрепяйте. Съединението прави силата!
26
7
 
21
 
! Отговори
До номбер 36 преди 6 години
Колко живота са платени за да се стигне до тук?! Мало умнико?! И това че Ирак в момента е под формална окупация от сащ и има мир, не прави хората там свободни и щастливи. Защо не отидеш там да помагаш за развитието им? Може да си отвориш един ресторант там. ХАХАХХАХ нали си европеец с пари и сега средата там е подходяща. Заповядай - БЪДИ ИМ ГОСТ! ХАХАХХА
25
5
 
14
 
! Отговори
важното! преди 6 години
Важното е ако асад е нападнал някой да го стреляме с ракети. Ако има 100 и кусур избити деца (по най-жалкия начин) от ислямска държава няма проблеми, те са имали грешни политически убеждения ХОХОХОХО не искам да живея на тази земя вече ("изстрелва се кум марс")
24
6
 
17
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Важно е евроатлантическите ценности в Сирия да се спазват,кой кого нападал не е важно.
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе досега китаец не сме видяли, но българските медии са командват от някои хора....Е все пак е БГ , не е свободна държава като САЩ!
22
5
 
2
 
! Отговори
От Северозапада преди 6 години
и мен ме тревожи , че началника ми праща - аматйори :) ама такъв е живота :) растеш в средата по друг начин по толерантен като немците , суров като русите и капиталистически от американците в US :) да Живее България като Патриотизма на Симеонов и цъфти като цветята на Бойко :)
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама ще се сетите че тези поръчкови медии се командват от някой и той им казва какво да пишат.....