31 г. от Чернобил – пострадалите искат защита

Аварията е най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика
26 апр 2017 21:55, Елка Василева
30
31 г. от Чернобил – пострадалите искат защита
Снимка: Reuters

Пострадалите от аварията на АЕЦ в Чернобил и участниците в ликвидирането на последиците от трагедията настояват властите в Украйна да им осигурят адекватна социална защита. Това заяви пред ТАСС днес, когато се навършват 31 години от чернобилската катастрофа, Владимир Войтов - председател на украинското обществено сдружение на инвалиди "Съюз Чернобил в Украйна" (СЧУ).

"В течение на две години приканвахме държавното ръководство да вникне в нашите проблеми, но така и не бяхме чути", каза Войтов.

Повечето инвалиди и т. нар. ликвидатори, обеззаразявали района, страдат от тежки заболявания, "но не могат да дочакат конкретни стъпки за засилване на социалната защита", а новоприетите законодателни мерки "имат само ритуален характер", посочи той.

В тази връзка пострадалите от чернобилската трагедия отправят молба за среща с държавния глава на Украйна Петро Порошенко.

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

По данни на украинското социално министерство държавата осигурява социална подкрепа за почти 1 938 000 пострадали от катастрофата, сред които 207 600 участници в ликвидирането на последиците.

От 2015 г. в Украйна е в сила закон, орязал привилегиите на около 1 милион чернобилци - и "ликвидатори", и евакуирани от зоната около АЕЦ. Те вече нямат право на лечение в санаториуми и курорти, нито на безплатно пътуване в градския и крайградския транспорт.

Русия си взе възможно най-сурови поуки от катастрофата в Чернобилската АЕЦ. Това осигури на руската държавна корпорация "Росатом" възможността да стане износител на най-безопасни технологии в атомната енергетика, увери днес ресорният вицепремиер на федерацията Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА у нас само глупостта е голяма...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия всичко е голямо. И терора и диктатурата са им огромни.
21
1
 
5
 
! Отговори
Фокк преди 6 години
Фукушима и Чернобил имат скала 7 като международна оценка за вреда. Всяка от авапийте , е страшна по своему. Няма по-по-най тука.
20
0
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи преди 6 години
Експертите също така не се отчита намаляване на раждаемостта в възрастното население и увеличаване на честотата на вродени дефекти при деца.
19
0
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи преди 6 години
"Чернобил Форум"-авторитетна международна организация, която се състои от експерти от различни агенции на ООН, включително СЗО и МААЕ, както и представители на правителствата на Беларус, Русия и Украйна. Докладът беше подготвен за форума "Чернобил-поглед назад, за да продължим напред", която ще започне във Виена на 6 септември.
18
2
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи преди 6 години
Повечето от жертвите й бяха спасители се борят с последиците от аварията, и по-голямата част от смъртните случаи се осъществява през първите часове и дни след инцидента. Последните жертви са загинали в края на 2004. Независимо от факта, че в засегнатия район е дом на около 5 милиона души, катастрофалните последици за тяхното здраве, не се наблюдават. По този начин, въпреки значителния брой на случаите на рак на щитовидната жлеза-около 4000-неговата по-ранно откриване и своевременно лечение може да спаси живота на 99 процента от пациентите. Експертите също така не се отчита намаляване на ра
17
2
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи преди 6 години
Аварията в Чернобил е имал върху здравето на населението е много по-малко влияние, отколкото първоначално се опасяваха, заявиха учени в доклад, "Чернобил Forum", текстът на която е публикувана на интернет страницата на Световната здравна организация!. По-специално, експертите твърдят, че от средата на 2005 г. "най-малко 50 смъртни случая са били пряко свързани с излъчваната радиация в катастрофата", докато учените са вярвали, че тази цифра може да бъде повече от четири хиляди души.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До преди няколко години може и да е била най-тежката авария, ама след Фукушима вече не е. Нека да не живеем в миналото.
15
3
 
5
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Фукушима направи повече проблеми, но и за това се мълчи .... дори и сега Фукушима продължава да трови световния океан
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За петролният разлив преди 7 години, нищо не писахте. Той няма никакво влияние върху Гълфстриима и климата на Америка и Европа. За смяната на четирите сезона в едни ден, е виновен Чернобил, а не лакомите от Бритиш петролиум за нефт!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варг пак е коментирал преди да му подействат хаповете....
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рогозин отново лъже като стандартен руснак.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни аварии стават от съчетание между 2 от 3 фактори :1. Форсмажорни обстоятелства (бури, земетресения,...)2. Технически проблем3. Човешка грешкаПри Чернобил са били 2. и 3. Некадърната съветска технология съчетана с некадърните съветски инженери = световно бедствие.
10
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укр. националисти нарочно я гръмнаха тази централа. Това англичаните преди 10 години го доказаха, ама рашките ги е срам да си признаят. Опит били правили, дрън дрън.
9
6
 
2
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Остава и източника ни да е един и същ ;) Както и да е. Друг такъв реактор в света не е разработван. А от него след разпада на урана са получавали плутоний от който са правели първите атомни бомби. Та с две думи едва ли инцидента е случаен, грешка на "тъпите" украинци или руснаци.
8
3
 
11
 
! Отговори
ДО ТРОЛ преди 6 години
И аз съм чул тази версия - реактора е бил направен по специална технология , за да може да се взима уран от работещия реактор за направата на ядрени бомби .Отваряш вратата на печката и гребеш с лопата .
7
6
 
14
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Чернобилската централа е специален случай. Реакторите са били разработени по заявка на Хрушчов по такъв начин, че е могло да се взима от ядреното гориво по време на работа с цел по- нататъшна разработка на атомни бомби. Предвид важността на обекта и тъпите реакции на персонала по време на тестовете през 1986, "злите езици" говорят, че става дума за умишлен саботаж. Познайте кой е имал интерес да взриви реактора. Жокер трябва ли ви? Виновника саботира всички независими държави по Света.
6
2
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Ти пък си най-големият химик и физик... цъфнал и вързал... :D
5
5
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 6Пак САЩ виновниНаправо изтрепа рибатаХехехе
4
12
 
13
 
! Отговори
varg преди 6 години
Поредното престъпление на американската демокрация.Аварията в Чернобил е резултат от обстрела на иракска ядрена централа със същият вид съветски реактори през 1984 година.За щастие тогава има само пожар.Експеримента в Припят цели да провери дали може при евентуално нападение да издържи реактоора достатъчно дълго време без вода.Колко милиона пари даде сащ и колко техни граждани участваха в ликвидирането последиците от аварията ?Иначе си пускат бомбите над целият свят нали.