Брюксел предлага платен отпуск за гледане на роднина

Еврокомисията с три сценария за правата на работниците
26 апр 2017 21:02,
3
Брюксел предлага платен отпуск за гледане на роднина
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес въвеждането на платен отпуск за гледане на болен роднина. Той ще бъде пет дни годишно и ще позволи на хора, ангажирани като гледачи на близки, да работят на намалено или гъвкаво работно време.

Подобно предимство ще получат и родителите, които също ще могат да искат от работодателя си по-кратки часове в офиса и дори да изберат клон на фирмата, така че да не губят време в пътуване.

Европейската комисия предлага да се задължат работодателите в ЕС да предоставят по четири месеца платен родителски отпуск, който да може да се ползва както от майката, така и от бащата. Родителският отпуск ще се полага за децата до 12 г., а не както досега до 8. Той ще е индивидуален и няма да може да се прехвърля от единия родител на другия.

Предложението на Брюксел ще доведе до най-чувствителни промени за работещите мъже, които не само ще могат да разчитат на отпуск по бащинство, но и да се отдадат на грижите за болен роднина. В същото време даването на възможност на мъжете да се грижат за децата и за родителите ще позволи на повече жени да работят и така да разчитат на по-високи пенсии в бъдеще, съобщи социалният еврокомисар Мариан Тисен.

Идеята е за отпуските за гледане и за деца да се полага същото обезщетение като за отсъствието по болест.

В момента в ЕС 12% повече мъже работят, отколкото жени, като при семействата с малки деца разликата е 30%. Това е една от причините и за разликата в пенсиите при мъжете и жените, която в ЕС е 40 на сто в полза на силния пол.

Също днес Еврокомисията даде за размишление на 27-те правителства и три варианта за промени на правата на работниците след напускането на Великобритания.

Според първия повече социални политики ще се управляват от Брюксел и ще има повече общи стандарти за закрилата на работниците.

Междинният вариант ще даде предимство на трудещите се в страните от Еврозоната, оставяйки останалите навън. Целта на тази възможност е да се направи сравним стандартът на живот на хората в страните, в които използват от еврото и така да се стабилизира зоната с общата валута. Държавите извън еврото също могат да се кооперират при желание, пише Еврокомисията.

Най-добре е разработен вариантът, при който закрилата на хората, работещи в друга държава от ЕС, се ограничава. Еврокомисията предвижда свободното движение на работници да се запази, но да отпаднат стандартите за работно време, безопасност на труда и здравно обслужване, които сега са еднакви за местните и за чуждестранните работници. Този проект предвижда и прекратяване на европейското финансиране за регионално развитие и социални дейности.

През ноември в Гьотеборг ще бъде организирана социална среща на върха на ЕС, на която Брюксел очаква отговори от националните власти в 27-те кой вариант ще предпочетат за развитие до 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До неработещЗащото китайците имат голямо население и на държавата не й пука, че умират от преумора. При нас е демографска криза и трябва да осигуряваме условия на труд
2
3
 
3
 
! Отговори
неработещ преди 6 години
Да живей, живей труда! Голям комунизъм, надминахте Китай, те имат 13дни годишен отпуск най много, бачкат здраво и ще ни смачкат.
1
1
 
3
 
! Отговори
biznesmen преди 6 години
сыуза не българските назначени псевдо куфаро получатели - бизнесменчета от туско хазарски произход са във възторг. да живе ЕГС. да живе брикселистаня. аферим другарко шмеркелина.