Арестуваха 12 души за връзки с тероризъм в Калининград

Всички задържани са от централноазиатски произход
27 апр 2017 07:52, Елка Василева
20
Арестуваха 12 души за връзки с тероризъм в Калининград
Снимка: архив, Reuters

Руските власти са арестували 12 души в Калининград, заподозрени във връзки с екстремистката групировка "Ислямски джихад - джамаат муджахедин", информираха ТАСС и Асошиейтед прес.

Задържаните са от централноазиатски произход и е възможно да са участвали в дейности по набиране на членове за международната терористична организация, посочи Федералната служба за сигурност.

Установен е лидерът на терористичната клетка, който е издирван в Узбекистан за престъпления с екстремистка насоченост.

Руският анклав Калининград е притиснат между Полша и Литва и има важно стратегическо значение за Москва, тъй като е база на руския Балтийски флот.

Опасенията от набиране на членове на екстремистки групировки сред граждани на бившите съветски републики в Централна Азия, където населението е предимно мюсюлманско, в Русия се засилиха значително през последния месец, след като бе установено, че атентаторът, извършил самоубийственото нападение в метрото на Санкт Петербург, е киргизстанец, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера двама заподозрени поддръжници на Ислямска държава бяха арестувани на остров Сахалин, в Далечния изток на Русия. ФСС съобщи, че те са планирали терористичен акт, но не посочи подробности.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Така,като Русия не иска да е с християнска Европа и ЕС,а създаде съюз с мюсулмански държави наречен Евроазийски,християно-мюсулмански.Скоро Русия ще е пълна само с мюсулмани и китайци,а руснаците ще са изчезващ вид,тъй като много от тях гледат да избягат на запад,другите пък се заличават с пиене на кви ли не продукти.Путин се продаде на Китай и исляма.Факт.
11
0
 
0
 
! Отговори
Мохаммед преди 6 години
Това са болни хора, най-вероятно изпаднали в Амок! Задължително е да се подчертае, че нямат нищо общо с исляма!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че имаме визов режим с кочинята иначе щяхме да се напълним с тарамбуки.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1/4 от гражданите на РФ са мюсюлмани
8
4
 
4
 
! Отговори
? преди 6 години
Сега да се ВНИМАВА мнго с РУСКИ ТУРИСТИ от републиките: като нищо ще ни напълни РФ с терористи: затова ли руският посланик иска туризъм с ХАСКОВО?Че там да се ОМЕШАТ с "бежанци, мигранти" и *** ги познай!И едно наум- Русия също може да се подозира, че изнася тероризъм Калининград( в сърцето на ЕС?? Сахалин??? ( освен това тези от републиките са толкова "залюпени", че трябва да са карали специални школи на КГБ, за да се "евакуират" толкова далеч... а и Русия не пуска КОЙ да е навън... въпроси..
7
2
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Не си си научил урока. Източна Прусия става германска през 1700 година, т.е. не чак толкова отдавна, като има и промени след това. От Източна Прусия сега само 1/3 е в анклава Калининград, а другите 2/3 са в Литва и Полша. За тях защо си мълчиш?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво на братушките
5
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 6 години
До7Друг е въпросът, че всички европейски народи и не само, са произлезли от българите, така че в този смисъл и почти цяла Европа ни принадлежи. Но правото в международните отношения принадлежи на по-силния и така ще бъде винаги.
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TURZIA E MUSULMANSKA DARGAVA,KOYATO SE BORI ZA NARODA SI.BLAGODARENIE NA TURZIA,B BALGARIA IZPLUVAHA OT BLATOTO VINKE I KOMPANIA I ONZI NORMALNIAT OT ATAKA.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 15% в руската федерация са мюсюлмани. Като се прибави и населението от другите централноазиатски републики се оказва, че наистина ислямска държава е не само в Сирия и Ирак
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, ясно, че са терористи, но каква им е професията? Журналисти, учители, лекари или какви? Когато в Турция арестуват терористи им казвате професиите, а тук мълчите.
1
4
 
7
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Има население в Централна Азия - има проблем.Няма население в Централна Азия - няма проблем.