Москва: Сноудън може сам да реши докога да остане!

Администрацията на Тръмп не се е свързала с бившия сътрудник на АНС
27 апр 2017 10:37, Елка Василева
12
Москва: Сноудън може сам да реши докога да остане!
Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън може без подсказвания и принуда да реши колко време да остане в Русия. Това заяви в интервю за Yahoo Global News говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"Според мен той ще вземе решението самостоятелно", каза Захарова, запитана дали Сноудън може да остане за неопределено време в Русия.

"Никога не сме се срещали, никога не съм разговаряла с него. Той е просто човек, има собствена воля, може самостоятелно да решава къде да живее", констатира говорителката на руското дипломатическо ведомство.

Още по темата

Запитана дали руските власти обмислят при какви обстоятелства биха предали Сноудън на САЩ или биха го експулсирали, тя потвърди: "Не мога нищо да добавя към гореказаното. Той сам ще реши".

Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена съобщи за ТАСС, че новата администрация на президента Доналд Тръмп още не се е свързала с бившия сътрудник на АНС. "Не, никой не се е опитвал да влезе във връзка с него. Според мен Сноудън е заявил вече позицията си и тя остава без промяна. Към днешна дата промени няма, той живее и работи в Русия", каза юристът.

Сноудън избяга от САЩ, след като през 2013 г. разкри секретна информация за шпионски операции на Вашингтон, по-специално за подслушване на чуждестранни лидери. Отправил молби за убежище до над 20 държави, включително Русия, на 1 август 2014 г. той получи разрешително за пребиваване във федерацията и оттогава се намира на руска територия.

През януари адвокатът му заяви пред РИА Новости, че клиентът му ще може да пребивава в Русия до 2020 г., след което по закон ще има възможност да получи руско гражданство.

САЩ обвиняват Сноудън по два члена от закона за шпионаж, всеки от които предвижда наказание до 10 години затвор. Служители от американската администрация неведнъж са заявявали, че смятат Сноудън за предател и нямат намерение да свалят обвиненията, тъй като той е нанесъл сериозни щети на националната сигурност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Или например, няколко западнин демокрации..... Лавров каза, че вече няма правила в политиката - излиза че някои си правят каквото си искат, после други започват да гледат от тях
6
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Ако един човек извади на показ пред света престъпленията на собствената си държава той престъпник ли е!?
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сноудън вече отдавна е ликвидиран и по видеоконференциите се появява някакъв глаз зад кадър със снимка. Това е някаква идиотска игра за ***, която разиграва КГБ. Също както и с бившия украински президент-предател Янукович.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО ГОТИН КОМЕНТАР1 :)ПЪРВО САЩ НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ И ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА ИМ ЗА ГЛАСУВАНЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!!! 1 МИЛИОН ПОВЕЧЕ ГЛАСА ЗА ХИЛЪРИ А ПЪК ПРЕЗИДЕНТ Е ТРЪМП ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!!САЩ НЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ И СИ ГО ЗНАЯТ!! И ЩОМ НЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ ЗНАЧИ СА РЕЖИМ ДРУГИ ПОЛОЖЕНИЯ НЯМА!ПРИ ЕДИН РЕЖИМ ПРАМАТА НА ГРАЖДАНИТЕ СЕ ОТНЕМАТ В ПОЛЗА НА РЕЖИМА! ЗАТОВА СНОУДЪН Е ЛОШИЯ А УПРАВЛЯВАЩИТЕ РЕЖИМА ДОБРИТЕ!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ненавиждам путлероцида убиец масов на народа си само и само да остане на власт в сссср2НО СНОУДЪН НЯМА ВИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сноудън не може да е предател. Разкри как службите им подслушват незаконно собствените си граждани. И вместо да бъдат съдени хората, които са извършили престъпление (от службите), те гонят Сноудън. Демокрация... или по-скоро полицейска държава.
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е супер свободна страна всеки има право да върши това което му наредят.